annorlunda Fransyska

Trots att den klassiska söndagssteken är något av det godaste jag vet. Tunna skivor av perfekt rosa kött som serveras med silkesmjuk gräddsås, sötsyrlig gelé och kokt potatis. Tänkte jag, för att visa att fransyskan är en mångsidig köttbit istället bjuda på en Steak & Onion sandwich.

I den serveras ultratunna stekta strimlor av köttet tillsammans med bland annat 3 sorters karamelliserad lök mellan smörstekta frasiga brödskivor. Dessutom fyller jag smörgåsen med örtig gremolata, ruccolablad, dijonsenap, majonäs och god lagrad ost som självklart smälter så där lagom härligt. Mackan ska vara välfylld men inte för hög. Precis så där perfekt så att man kan ta en rejäl tugga och få alla delar med. Det får gärna bli kladdigt men inte omöjligt att äta.

Till 4 smörgåsar behöver du:

cirka 500 gram halvfrusen fransyska
1 riven vitlöksklyfta
salt och peppar

Karamelliserad lök
2 röda lökar
2 silver lök
2 gula lökar
en klick smör
en skvätt olja
timjan
salt och svartpeppar

Gremolata
2 vitlöksklyftor
1 citron skal och saft
1 dl bladpersilja, grovt hackad
4 msk olja
2 msk vitvinäger
salt och svartpeppar

till servering
1 näve ruccula
4-6 msk dijonsenap
4-6 msk majonäs
4-6 tjocka skivor lagrad ost
4 rejäla skivor levainbröd

Börja med att skära löken i så tunna skivor du kan, använd mandolin om du har en. Värm olja i en stekpanna och när oljan är varm lägger du i löken. Ner med en klick smör och sedan låter du löken svettas på medelvärme. Den ska gå i pannan tills den är karamelliserad och gyllenbrun. Då smaksätter du den med timjan, salt och svartpeppar. Ta upp den ur pannan och lägger den åt sidan ett tag. Medan du väntar på att löken ska bli klar kan du göra klart din gremolata. Det är en italiensk örtröra som jag tycker kan toppa nästan alla maträtter. Det blir ett fräscht sting som passar till allt från bolognaise till stekt fisk. Riv vitlöksklyftorna fint, gör samma sak med citronskalet och finhacka sedan persiljan. Blanda allt tillsammans med olja, vinäger, citronsaft, salt och svartpeppar. Ställ åt sidan.

Nu är det dags för köttet, skär det i tunna, tunna skivor mot fibrerna – tänk kebab – så är du på rätt väg. Lägg sedan skivorna på varandra och strimla köttet. Lägg det i en hög och krydda upp det med salt, svartpeppar och riven vitlök. Häll i en skvätt olja i din stekpanna och vänta tills den återigen blir varm. Stek köttet i omgångar tills det får en fin stekyta, lägg i en klick smör rör om smaka av. Är du nöjd lägg köttet åt sidan och fortsätt så tills du stekt alltsammans.

Dela brödskivorna på hälften för nu ska vi smörsteka brödet på ena sidan. Lägg en rejäl klick smör i pannan, låt den smälta och lägg genast ner brödskivorna så de suger upp smöret. När ena sidan blivit gyllenbrun och frasig lägger du bröden med den ostekta sidan nedåt på en skärbräda.

Bred senap och sedan majonäs på fyra av skivorna, lägg även på ost och ruccola och dela sedan upp köttet och löken broderligt på dessa smörgåshalvor. Innan du lägger på locket så dressa köttet med gremolatan. Nu ska locket på var noga med att lägga den stekta sidan av brödet mot fyllningen tryck till ordentligt. Lägg en rejäl klick smör i din stekpanna och stek sedan dina smörgåsar så de även blir gyllenbruna och smörstinna på den andra sidan. Använd en relativt låg värme så att allt hinner bli genomvärmt och osten smälter. Sedan är det dags att hugga in på härligheten.

Smaklig spis!