betalt samarbete, äpple, Stilferost, Sydtyrolen, moutarda

Godsaker fr Sydtyrolen!

Det damp ner en låda med godsaker från Sydtyrolen häromdagen. Jag hittade vin, äpplen – Südtiroler Apfel SGB, skinka – Südtiroler Speck SGB och ost Stilfser SUB ost och nu tänkte jag göra något smarrigt av dem.

Jag börjar med en härlig Motarda… ja alltså en italiensk lite senapsstingig äppelmarmelad som smakar mumma till både ost och skinka. Jag tror det finns lika många recept som det finns hushåll i Italien. Så här gör jag min, när den är klar serverar jag den med min systers smarriga hårdbröd, ost, speckskinka och så gärna det vita vinet från Winkl. Berättar mer om det här,

Anettes Motarda
3 st Sydtyrolska äpplen
1,5 dl syltsocker
1 dl vitt torrt vin från Alto Adige
skalet och saften från 1 citron
0,5 dl gula russin
0,5 dl sherryvinäger
1 msk gula senapsfrön
1 gul lök fint hackad
1,5 msk senapspulver
1 lagerblad

Skala äpplena och skär dem sedan i jämna små tärningar cirka 0,5 cm stora. Koka upp socker och vin tills sockret smält, lägg sedan ner det rivna skalet från citronen, de äppeltärningarna, finhackad lök, russin och senapsfrön. Låt koka i några minuter. Äppelbitarna skall vara mjuka med fortfarande hålla ihop. Smaka av med citronsaft, sherryvinäger och senapsfrön, lägg ner lagerbladet och häll upp i en burk med lock och låt svalna. Motardan håller i cirka en vecka i kylen.

Suzs fröiga knäckebröd
1 pkt torrjäst
2 tsk salt
5 dl mjölk
3 dl dinkelmjöl
3 dl fint rågmjöl
(lite extra mjöl till utbakningen)
Frön och kryddor till dekoration/smaksättning: T ex svarta eller vita sesamfrön, anis och fänkål, pinjenötter, havssalt av olika slag, torkad dill

Börja med att blanda jästen med de torra ingredienserna i en bunke. Värm mjölken till 45 grader och häll den sedan över det torra. Nu gäller det att knåda bara precis tills degen går ihop. Ju mer du knådar desto luftigare blir ju brödet och nu vill vi ha platta kakor utan lufthål. Eller hur!
Rulla sedan ut degen i några långa korvar och låt den vila i kylskåpet i ungefär en halvtimma. Sätt ugnen på 180 grader! Börja baka ut korvarna till platta långa rektanglar, pensla med vatten och krydda med valfri krydd- och frötopping (ja det är lite segt och geggigt men använd välsmorda plåtar och bakblåtspapper så funkar det bättre). Forma bröden lite som du vill, och grädda dem sedan i 10–12 minuter tills de får vacker gyllenbrun färg.