Anette, Rosvall, soppa, löksoppa, recept,

PImpad löksoppa!

Löksoppa för två hungriga själar.
en skvätt olja
en klick smör
400 gram skivad lök – välj olika sorter eftersom de alla smakar olika (jag valde röd-, charlotten-, gul- och silverlök)
Låt löken småputtra på väldigt låg värme i 1 timme tills den är karamelliserad och brun .

Häll på:
1 dl madeira
4 dl rödvin
1 dl sherry
4 dl mustig mörk buljong
en skvätt rödvinsvinäger
ytterligare 100 gram skivad lök av olika sorter

Låt nu detta soppan koka ner till hälften i ytterligare en timme. Smaka av soppan med salt, svartpeppar och timjan. Sedan river du 3 dl rejält lagrad ost – jag använde så klart Stilferost från Sydtyrolen, desstuom hackade jag lite Sydtyrolsk speckskinka och blandade ner i den rivna osten – Nåväl när det är klart smörsteker du två skivor surdegsbröd gyllenbruna.

Häll nu upp soppan i ugnsfasta tallrikar, skålar eller koppar. Lägg det smörstekta brödet på soppan och lägg sedan en rejäl hög med riven ost och fint hackad skinka– så mycket att du nästan skäms – på toppen. Gratinera på hög värme i ugnen tills osten smält och fått en gyllene yta.