ägg, skotska ägg, godbitar, kokbok, recept

Skotska ägg från min bok.


Skotska ägg eller scotch eggs är – om de är rätt gjorda – något av det godaste jag vet. Det sägs att den här typiskt engelska godbiten skapades på Fornum & Mason 1738. Om det är sant eller inte vet jag inte. Men jag vet att det är en utomförträfflig picnicmat eller en rolig variant till påskbuffén. Det krävs lite pyssel men om du frågar mig så tycker jag det är det värt!

Till 6 ägg behöver du:
400 gram mjuk korv med naturskinn
(välj din egen favorit, jag tog en som
var kryddad med vitlök och timjan)
2 msk vetemjöl
1 msk engelsk gul senap
0,5 vitlöksklyfta
en rejäl nypa färsk timjan
salt och nymald svartpeppar
en rejäl näve pankoströ (eller ströbröd)
vetemjöl och ägg
vegetarisk olja
persilja
 
Koka dina egg i 6 minuter. Häll av vattnet och sköjl dem i ISKALLT vatten, skala äggen medan de fortfarande är varma. När du fort bort skalet lägger du dem i en skål med ISKALLT vatten (för att kokningen skall avstanna) när de är iskalla lägger du dem på papper för att torka.
Nu är det dags att göra ordning korvfyllningen. Dra av skinnet av korvarna och lägg dem i en mixer.  Mixa korvköttet med senap, vitlök, salt, peppar och timjan tills du har en slät korvsmet.

Dela upp korvsmeten i 6 lika stora klumpar. Ta nu fram plastfolie och lägg en av korvklumparna mellan två bitar plastfolie, kavla den platt och dra sedan av den översta biten plast. Lägg ägget mitt på och vik upp korvsmeten runt ägget med hjälp av plastfolien. Kläm försiktigt ihop korvsmeten, se till att inte ägget sticker fram någonstans gör likadant med resten av äggen. Låt sedan de små äggpaketen ligga i kylen i minst en timme för att bli riktigt kalla. Sedan är det dags att rulla dem i vetemjöl, och doppa dem i ägg och till sist pankoströ.


Nu är det dags att fritera dem. Låt oljan bli 180 grader varm, lägg i en liten bit vitt bröd i oljan, när den blir gyllene är det dags att låta äggen försiktigt hoppa ner tills de är gyllenbruna runt om. Låt äggen rinna av på en handduk innan du skär dem i tu och serverar med engelsk senap och ett glas öl och Colmans senap.