Betalt samarbete, paj, Tarte Tatin, äpple, Sydtyrolen

Tarte tatin är gott

Med äpplen kan man göra mycket gott. Ibland gör jag mig till och bakar en Tarte Tatin. Älskar kombinationen av frasig smördeg, seg karamell och friska äpplen.

Olika äpplen ger så klart olika karaktär på kakan. De jag provade här var från Sydtyrolen och de är till skillnad från de Svenska, sötare och mildare i sin smak. Men smaken är som baken och ombyte förnöjer. Vill du så prova även att göra en Tarte på rabarber. Du hittar recept på det här.

Här kommer recept på min Tarte Tatin och som fyllning väljer du så klart de äpplen du gillar bäst.

Tarte Tatin med äpplen

1,5 dl socker
100 gram smör
10 stycken skalade och rensade äpplen
3 msk mörk rom
(2 st vaniljstänger)
600 gram färdig smördeg
florsocker

Tag fram din bästa gjutjärnspanna (utan plastdetaljer) ställ den på värmen och lägg i socker och smör. Nu skall detta smälta till en karamell. När karamellen är bärnstensfärgat drar du pannan från värmen och häller du försiktigt på rom och fröna från din vaniljstång. Lägg ned äppelbitarna med den runda sidan nedåt i karamellen. Kavla nu ut den färdiga degen så att den täcker hela pannan och lägg den över äpplena, vik in försiktigt in kanten. Pudra sedan florsocker över bottnen och picka den med en gaffel. Ställ in hela härligheten i ugnen på 200 grader i 15-20 minuter eller tills smördegen har fått fin gyllene färg.

Nu kommer det trixiga och här kan det verkligen göra ont om du inte är försiktig. Lägg ett fat över stekpannan OBS! det måste täcka hela pannan gärna med lite överlapp. VÄND nu hastigt! Tänk på att karamellen är het så bränn dig inte, när du har vänt på pajen väntar du en smula så att den hinner svalna lite granna, pudrar massor av florsocker över och serverar sedan med vispad crème fraiche eller vaniljglass.