tomat, vinägrett, tonfisk, parmesan, dill

TGIF igen!

Nu är det dags igen för fredagsmys! På fredagarna tänker jag lite extra på vad jag skall laga. Näe nu ljög jag för jag tänker ju alltid på mat och vad jag skall laga för något, det surrar liksom alltid i huvudet av massa kryddor, råvaror och recept som jag vill prova.

Men på fredagar har vi alltid lite mera tid här hemma och vill lyxa till det lite och kanske passa på att dricka lite vin eller bubbel till maten. Idag tänkte jag bjuda på en grillad tonfisk. Då är det riktigt viktigt att kolla in fiskens märkningar. Tonfisk är en lite prikär fisk som man skall vara väldigt försiktig med. Nu finns dock en sort som ligger på MSC gröna lista den heter Albacor. Använd den när du skall göra den här goda fredagsrätten som du även kan hitta i min och Emmas senaste bok Fredagsmys.

Grillad tonfisk med tomat- och dillvinägrett
Att sitta med blicken över havet, nosen mot solen, låren mot de solvarma klipporna och låta denna tonfisk hoppa in i den öppna munnen, ja det är svårt att toppa.
200 g körsbärstomater
1 msk olja
1 msk balsamvinäger
salt och peppar (och en nypa socker)
1 liten finhackad schalottenlök
2 finhackade vitlöksklyftor
4 msk finhackad dill
skalet från 1 citron
1/2 dl chilisås
4 msk rödvinsvinäger
6 msk fin olivolja
4 skivor färsk tonfisk
flingor av parmesanost
Sätt ugnen på 200˚ och lägg körsbärstomaterna i en ugnsfast form. Häll över olja, balsamvinäger, salt och peppar (en liten nypa socker förhöjer smakerna). Låt tomaterna gå i ugnen i ca 20 minuter eller tills skinnet blivit lite skrynkligt. Ta ut dem och ställ dem åt sidan.
Nu till vinägretten. Hacka lök, vitlök och dill, blanda med citronskal, chilisås och rödvinsvinäger. Vispa ordentligt och blanda sedan ner tomaterna med sitt spad, oljan, salta och peppra.
Nu grillar du tonfisken. Låt fisken steka i ca 3 minuter på varje sida och salta, peppra, riv lite citronskal och häll lite olivolja över på varje sida. När den är stekt lägger du upp den på en tallrik och skedar grillade tomater och vinägrett över. Hyvla över parmesanost och servera med rostad potatis och rucola.