Grillad, fylld & uppbunden lax

Den här menyn kommer ifrån tiden då jag och Emma Hamberg gjorde kokböcker tillsammans. Vår senaste kom 2015 och heter ”Husmorsorna bjuder på festmat” Den här laxen fylls med godsaker och binds upp med snöre. Serveras med en galet god potatispaté och en sås från himmelen. Det är riktig kalasmat som du absolut måste prova.

Vi tänker maten bör räcka till 8-10 personer ungefär beroende på hur stora ni är i maten 😀 Sjävklart får ni även dryckestips till kalaset. Tre väldigt olika varianter av vin. Det första Kendal Jacksson är en fyllig amerikanare med toner av tropisk gul frukt, smöriga popcorn lite örter och vanilj från de amerikanska faten. En medelhög syra som ändå är så pass att den kan klara av den feta laxen.

Nästa flaska är en magnum som borde räcka åtminstone till ett glas per gäst. Vinet från Clothilde Davenne har en mineralsälta och en knviskarp syra som balanseras av den härliga frukten med toner av gröna äpplen, frisk citron och små hårda gråpäron.

Självklart ska man alltid försöka klämma in en flaska bubbel också. Quadrille är en så kallad Cremant de Loire och bjuder på härliga bubblor med smak av gula päron, persikor, massor av mineralitet och en blommig honungston.

Fyllt laxpaket
Är det fest så är det, klart man vill ha ett snöre runt sitt paket. Och självklart ska paketet vara fyllt med godsaker.

2 färska laxfileer
3 dl västerbottensost
3 dl crème fraiche
1 dl finhackad dill
rivet skall och saft från 1 citron
salt och nyriven peppar
Börja med att skära till de två laxsidorna så de är jämna i storleken. Sedan rör du ihop en kräm av alla ingredienser. Lägg en laxsida med skinnet mot köksbänken och bred sedan denna kräm över laxköttet. Lägg nu den andra laxsidan med köttet mot krämen. Så att skinnet kommer uppåt som ett lock.
Nu är det dags att binda laxen. Med ett steksnöre i bomull. Lägg sedan laxen i ugnen på 200 grader eller på grillen och låt den gå i cirka 35 minuter. Om du vill ha din lax helt genomstekt, så låt den gå i en kvar till.

När du är nöjd med din lax lägger du den på ett serveringsfat, plockar bort snöre och det övre skinnet och serverar den med potatispaté, och sauce verte enligt recept här nedanför.

Potatispaté
1 kg potatis
10 gelantinblad
400 gram varmrökt lax
rivet skal från 2 citroner
800 gram philadelfia ost
7+1 dl creme fraiche
1 dl finhackad dill
1 dl finhackad gräslök
salt och svartpeppar
Till servering
ett litet knippe färsk dill
några citronskivor
Skala potatisen och skär den i bitar koka den sedan i väl saltat vatten. Häll av vattnet när potatisen är klar, mosa den till ett grovt stomp. Lägg gelantinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Blanda potatissompet med resten av ingredienserna. Men spar 1 dl creme friache som du värmer och löser gelantinbladet i. Rör ner även det i röran och fördela den i två plastade avlånga brödformar. Låt patén stå i kylskåp över natten. Ta fram den en halvtimme innan servering den är godast rumstempad. Garnera med dillvippor och citronskivor.

Sauce Verte
500 gram förvälld bladspenat
en dl finhackade gröna örter
5 dl tjock yoghurt (typ rysk eller grekisk)
2 dl majonäs
1 dl vitvinsvinäger
4 msk dijonsenap
4 st rivna vitlöksklyftor
rivet skal från 1 citron
salt och svartpeppar

Tina bladspenat och lägg sedan alla ingredienser i din mixer, mixa tills du har en slät och fin sås. Smaka av med salt och peppar. Låt gärna såsen stå och dra i kylen över natten.