fläder, citron, nowaste, marmelad, recept

Saft på allt man kan tänka sig.

I år har jag gjort saft, ja eller dricka då på ros, rabarber, syren, jordgubbar, ingefära och nu äntligen har jag fått tummen ur och gjort fläderdricka. Jag tror att det är en av sommarens godaste drickor. Förra året gjorde jag fläderchampagne och det var helt galet gott och festligt. Var lite orolig och trodde att jag var sent ute. Men på grannens tomt växte stod massor av fina fläderbuskar i blom. Ni vet väl att om man är lite sent ute kan man vänta tills flädern har fått bär istället. Och få en väldigt tjusig mörkt lila, nästan kolsvart saft.

Det är helt fantastiskt att kunna plocka saker ifrån sin trädgård, blanda det med lite socker, citron och så vips så har man något ätbart. Vilken är ditt bästa recept med trädgårdsplock?

För att ingenting skall gå till spillo så skall jag göra marmelad av citronerna som har fått ligga och gosa till sig i saften. Det blir citronmarmelad med flädersmak. Vad tror ni om det, jättegott tror jag!

Flädersaft

40 blomklasar av äkta fläder (Sambucus nigra)
4 stora citroner
2 liter vatten
2 kilo socker
50 g citronsyra

Lägg blomklasarna i en hink eller en syltgryta som är stor nog att rymma minst fem liter. Borsta citronerna i varmt vatten och skär dem i tunna skivor och lägg ned dem i hinken/kastrullen tillsammans med fläderblommorna.

Koka upp vattnet, ner socker, citronsyra och rör tills sockret har löst sig. Häll den heta vätskan över fläder och citron, täck med lock och låt saften stå svalt 3-4 dagar.

När det är klart så silar du av saften och häller upp den i behållare som kan frysas. Den saft som man inte ska använda inom den närmaste tiden håller sig bäst i frysen.

4 reaktioner på ”Saft på allt man kan tänka sig.”

  1. Det är jättegott! Prova med att häll bubbelvatten i och så massor av is. Supergott och svalkande!

 1. Hej Anette! Jag hoppas verkligen du vill hjälpa mig med en sak här! Jag har precis köpt det bästa från magnolia bakery, och jag provade göra en fantastiskt god tårtbotten och så skulle jag göra creamy vanilla frosting till, följde recepten och den såg så fin ut men i slutet på vispningen när mjölkblandningen kommit i började den skära sig lite, men satte in den 15 minuter i kylen och när jag tog ut den så dröjde det 1 minut innan den skar sig och blev väldigt lös, blev så besviken! Och undrar om du vet vad jag gjorde? Det jag upptäckte efteråt var att jag tagit istället för 4 3/4 dl mjölk i blandningen tog jag 4 och 1 3/4 dl mjölk, kan detta vara orsaken???? Snälla hjälp mig för det känns för jävligt efter allt jobb och ingredienser . Med vänlig hälsning, Sofie

  1. Jag förstår det är aldrig roligt när det går åt pipsvängen! Att den blev lös beror nog på att du tog lite för mycket mjölk. Att den skar sig beror nog på att ingredienserna inte hade samma temperatur. Att smöret var för kallt och inte ordenligt vispat innan du blandade ned de andra ingredienserna.

   Innan du gör det igen, var noga med att läsa ”tips och trix” i början av boken. Där står det saker som är viktiga för att få ett toppen resultat. För att det skall bli bra igen borde du kunna vispa ned mera siktat florsocker, vispa, vispa och vispa. hoppas det går bra!!!!!
   Lycka till!
   A

Kommentarer inaktiverade.