Rödbetscheesecake, recept, dessert, kokbok, Anette Rosvall

Desserter med grönsaker

Jag gillar sötsaker, men jag gillar när sötman inte är påträngande utan helt balanserad med syra och till och med en smula sälta. För ett tag sedan gjorde jag tre stycken smarriga desserter till tidningen Hembakat. Gemensamt för dem är att de allihopa innehåller någon sorts grönsaker. Först ut är min getostcheesecake!

Getostcheesecake med hallon- och rödvinskokta rödbetor.
Den här desserten skulle man kunna presentera som en något mindre söt variant. Jag skulle kunna säga att det som en sofistikerad och riktigt snygg ostbricka. Vinet som du bjuder till kan faktiskt vara en bra Amarone med balanserad sötma, eller ett Tawny portvin.

Botten:
100 g smält smör
15 krossade digestivekex

Fyllning:
6 ägg
1 dl socker
450 g getost (utan kant)
250 g färskost

Topping:
2 dl outspädd röd saft (t ex hallon, jordgubb eller röda vinbär)
2 dl rödvin
1 kanelstång
2 st stjärnanis
2 stycken stora rödbetor (jag använde polka rödbetor)

Gele:
1 dl utav spadet från lagen
2 gelantinblad

Honungskanderade valnötter
2 dl valnötter
1 dl honung

Börja med att mixa kexen till botten, häll på det smälta smöret. Tryck ut smulorna i en springform (22 cm i diameter) Låt den sedan gå i ugnen i 10 minuter på 175 grader. Tag ut botten och låt den svalna. Under gör du fyllningen. Blanda getost och mascarpone med en spatel, försök få ner så lite luft som möjligt i smeten. Vispa sedan ägg och socker pösigt, slå bunken några gånger i bänken för att få bort så många luftbubblor som möjligt och rör sedan ihop alla ingredienser. Bred smeten över botten och smäll formen återigen några gånger i bänken så att smeten sätter sig ordentligt grädda kakan i ugnen på 175° i drygt 30 minuter, när du känner på mitten av kakan skall den studsa tillbaka inte vara vobblig och fuktig. Låt svalna i rumstemperatur, det här kan du göra i förväg, kakan blir bara godare om den får stå en dag eller två i kylen.

Nu är det dags att koka rödbetorna i sin lag. Häll alla ingredienser i en kastrull. Skala och skär rödbetorna i tunna skivor (jag använde en mandolin) lägg dem i lagen, koka tills rödbetorna är mjuka men fortfarande har tuggmotstånd, tiden beror så klart på hur tunna skivorna är. När du är nöjd med kokningen så silar du av lagen från rödbetorna så de kan torka lite granna – spar lagen den skall du använda till att göra gele med. Minst en halvtimme före servering gör du den gelén, och dekorerar kakan snyggt med rödbetskivorna.

Just det, nötterna behöver du också fixa till. Blanda ihop nötter och honung och lägg på ett bakplåtspapper och ställ in i ugnen på 175 grader i 10-15 minuter. Låt dem svalna och bryt dem i mindre bitar
 
Gelén gör du så här, lägg gelantinbladen i en skål med kallt vatten, koka upp spadet och låt sedan gelantinet smälta i den heta vätskan. Dra av kastrullen från värmen så fort allt gelantin har smält. När gelen har svalnat och satt sig lite granna häller du den försiktigt över kakan. Dekorera till sist med honungskanderade valnötter och färska timjankvistar.