Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt
Anette Rosvall

Kokboksförfattare, kreatör, mat- & vinskribent,

  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Desserter med grönsaker

by Anette Rosvall 2019/07/06
written by Anette Rosvall 2019/07/06
Rödbetscheesecake, recept, dessert, kokbok, Anette Rosvall

Jag gillar sötsaker, men jag gillar när sötman inte är påträngande utan helt balanserad med syra och till och med en smula sälta. För ett tag sedan gjorde jag tre stycken smarriga desserter till tidningen Hembakat. Gemensamt för dem är att de allihopa innehåller någon sorts grönsaker. Först ut är min getostcheesecake!

Getostcheesecake med hallon- och rödvinskokta rödbetor.
Den här desserten skulle man kunna presentera som en något mindre söt variant. Jag skulle kunna säga att det som en sofistikerad och riktigt snygg ostbricka. Vinet som du bjuder till kan faktiskt vara en bra Amarone med balanserad sötma, eller ett Tawny portvin.

Botten:
100 g smält smör
15 krossade digestivekex

Fyllning:
6 ägg
1 dl socker
450 g getost (utan kant)
250 g färskost

Topping:
2 dl outspädd röd saft (t ex hallon, jordgubb eller röda vinbär)
2 dl rödvin
1 kanelstång
2 st stjärnanis
2 stycken stora rödbetor (jag använde polka rödbetor)

Gele:
1 dl utav spadet från lagen
2 gelantinblad

Honungskanderade valnötter
2 dl valnötter
1 dl honung

Börja med att mixa kexen till botten, häll på det smälta smöret. Tryck ut smulorna i en springform (22 cm i diameter) Låt den sedan gå i ugnen i 10 minuter på 175 grader. Tag ut botten och låt den svalna. Under gör du fyllningen. Blanda getost och mascarpone med en spatel, försök få ner så lite luft som möjligt i smeten. Vispa sedan ägg och socker pösigt, slå bunken några gånger i bänken för att få bort så många luftbubblor som möjligt och rör sedan ihop alla ingredienser. Bred smeten över botten och smäll formen återigen några gånger i bänken så att smeten sätter sig ordentligt grädda kakan i ugnen på 175° i drygt 30 minuter, när du känner på mitten av kakan skall den studsa tillbaka inte vara vobblig och fuktig. Låt svalna i rumstemperatur, det här kan du göra i förväg, kakan blir bara godare om den får stå en dag eller två i kylen.

Nu är det dags att koka rödbetorna i sin lag. Häll alla ingredienser i en kastrull. Skala och skär rödbetorna i tunna skivor (jag använde en mandolin) lägg dem i lagen, koka tills rödbetorna är mjuka men fortfarande har tuggmotstånd, tiden beror så klart på hur tunna skivorna är. När du är nöjd med kokningen så silar du av lagen från rödbetorna så de kan torka lite granna – spar lagen den skall du använda till att göra gele med. Minst en halvtimme före servering gör du den gelén, och dekorerar kakan snyggt med rödbetskivorna.

Just det, nötterna behöver du också fixa till. Blanda ihop nötter och honung och lägg på ett bakplåtspapper och ställ in i ugnen på 175 grader i 10-15 minuter. Låt dem svalna och bryt dem i mindre bitar
 
Gelén gör du så här, lägg gelantinbladen i en skål med kallt vatten, koka upp spadet och låt sedan gelantinet smälta i den heta vätskan. Dra av kastrullen från värmen så fort allt gelantin har smält. När gelen har svalnat och satt sig lite granna häller du den försiktigt över kakan. Dekorera till sist med honungskanderade valnötter och färska timjankvistar.

0 comment
0
TwitterPinterestEmail
Anette Rosvall

previous post
Veckans vintips!
next post
Gästspel hos Ulrika!

You may also like

Pigs in blankett eller inbakade korvar

2019/12/08

Kluckande gåvor

2019/12/06

Gravad oxfilé surf, turf and wood

2019/12/05

Roséchampagne är romantiskt

2019/12/04

Morsans mjuka pepparkaka

2019/12/02

Vilken resa glöggen har gjort

2019/11/29

Äventyr i Alba med tryffelhundar, pasta & vin.

2019/11/27

Battenberg… en kunglig kaka.

2019/11/27

Håll i hatten och häng på låset.

2019/11/22

Tebröd med honung, russin och nötter

2019/11/20

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Pigs in blankett eller inbakade korvar

    2019/12/08
  • Kluckande gåvor

    2019/12/06
  • Gravad oxfilé surf, turf and wood

    2019/12/05
  • Roséchampagne är romantiskt

    2019/12/04
  • Morsans mjuka pepparkaka

    2019/12/02

Categories

Tags Cloud

Anette Rosvall baka bubbel choklad djurhållning efterrätt egen tid fest fira fredagsmys God Jul gott grillat grädde hallon jul julmat kyckling kärlek köttfri måndag lax lyx långkok mat middagssnack midsommar midsommarmat MSC recept roligt roligt recept räkor semla smörgåstårta soppa svenskt kött Sydtyrolen sylt tant tips tomat tårta vardag vin vinegrette

Instagram

November må vara grå och trist, men Systembolaget hjälper till...
November må vara grå och trist, men Systembolaget hjälper till att sätta guldkant på tillvaron och släpper några riktiga godbitar denna månad. Håll ögonen öppna, var snabb som en iller så kanske du hinner med att lägga vantarna på någon av dessa flaskor. Läs mer på min hemsida! http://anetterosvall.se/2019/11/hall-i-hatten-och-hang-pa-laset
En luttrad labrador gör så gott han kan för att...
En luttrad labrador gör så gott han kan för att få igång ”The Christmas spirit” Mitt bästa tips är en fin hatt... alltid en fin hatt!  #godjul   #julen ärsnarthär  #thechristmasspirit   #manglrs ågottmankan  #luttradlabrador 
Måste ändå säga att trots det gråa vädret att detta...
Måste ändå säga att trots det gråa vädret att detta är en riktigt bra vecka. Kommer just hem från Måltidsakademiens årliga prisutdelning. Där boken "Den Stora Smakresan" som jag skrev tillsammans med ett hiskeligt bra team har fått första pris i kategorin mat- och dryckeslitteratur. Så även ikväll somnar jag…
Skriver om Portugal på min hemsida. Det är ett underbart ...
Skriver om Portugal på min hemsida. Det är ett underbart  land ett som kanske inte i första hand för tankarna till vin, mat och gastronomi utan snarare bad, hav, keramik och skor. Men tänk om för landet har så mycket att erbjuda. Närheten till Atlanten gör att Portugal alltid har…
Det tog ett tag innan jag insåg Sellerins storhet. Först...
Det tog ett tag innan jag insåg Sellerins storhet. Först tyckte jag bara att hon var ogin och bitter. Men efter att jag lärt mig att tillaga henne på rätt sätt så har bara vår relation växt. Och jag gillar verkligen kombinationen av det söta och det bittra. På rotsellerin…
Seriöst (ja, titta bara på bilden!) radioprat om Riesling idag...
Seriöst (ja, titta bara på bilden!) radioprat om Riesling idag på STAR FM Du hittar tipsen på min hemsida här http://anetterosvall.se/2019/11/riesling-pa-radion/ och kan lyssna på inlägget igen här. https://www.ilikeradio.se/starfm/lyssna-igen/program/charlottes-stjaernor/17346

Radio/TV/Tidning

  • Kluckande gåvor

    2019/12/06
  • Vilken resa glöggen har gjort

    2019/11/29
  • Helgonlika drycker på STAR FM

    2019/11/01

Pinterest

  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top