jordgubbsparfait, recept, glass, dessert, Anette Rosvall

jordgubbsparfait Sval, krämig & helt underbar

Parfait är ett lite enklare och faktiskt mycket godare sätt att göra glass. Den här är sval, krämig och helt underbar. Du undrar så klart vad jag tycker att du skall dricka till, och jag säger utan att tveka att du borde dricka Brachetto d´Aqui ett sött mjukt pärlande vin med toner av körsbär och hallon

Hallonparfait med rostad vit choklad, lakritskolasås och röda bär
3 dl vispgrädde
2 dl smetana
4 äggulor
1 dl socker
2 dl hallon (frysta och tinade)
1 tsk vaniljsocker

Rostad vit choklad
100 gram vit choklad

Lakrtiskolasås
1 dl vispgrädde
1 dl mörk sirap (gärna muscovadosirap)
1 dl mörkt muscovadosocker
2 msk lakritsgranulat

Vispa äggulor, vanilj och socker fluffigt, och tills sockerkristallerna smält. Vispa grädden i en annan skål, vänd ihop grädde och äggfluff med smetana och hallonen. Vispa bara tills allt är blandat och har en jämn färg.

Häll smeten i en form som tål att stå i frysen, och låt parfaiten stelna i minst 6 timmar.

Koka ihop ingredienserna till såsen tills den blir tjock och mörk. Riv chokladen på ett grovt rivjärn och rosta i 180 grader i cirka 5-7 minuter. Titta noga på chokladen, den skall bara bli bärnstensfärgad och stel. När den är klar tar du ut den och låter den svalna och sedan bryter du den i mindre bitar.

Servera parfaiten med lakritskolasåsen, rostad choklad och röda bär, eventuellt en klick vispad grädde också om andan faller på. Självklart skålar du i Brachetto d´Aqui ett sött mjukt pärlande vin med toner av körsbär och hallon.

2 reaktioner på ”jordgubbsparfait Sval, krämig & helt underbar”

Kommentarer inaktiverade.