Paj, rostad mandel, gott, recept, efterrätt

rostad salt mandelpaj

Jag älskar att bo i ett land som har minst fyra årstider. Där varenda en har sin unika charm. Om du hänger med mig kommer du säkert höra mig säga samma sak om vintern, våren och hösten. Men nu när jag är mitt i sommaren så måste jag säga att det är min favorit. Tänk alla underbara bär, frukter, färska grönsaker, örter… ja tänk allt gott man kan göra paj av. En av mina favoritpajer är Peacan Pie, nu är det lite trixigt att få tag i de nötterna så jag har tagit fram en variant med rostade och lite saltade mandlar (går även att göra med hasselnötter) Servera den med en rejäl klick vaniljglass och en het kopp kaffe och du kommer att tro att du är i himmelen.

Pajdeg
100 gram iskallt smör
4 dl vetemjöl
4 msk iskallt vatten

Det här blir allra bäst om du har en matberedare. Häll ner mjölet och smöret i mindre bitar, kör igång. När du har en smulig massa som ser ut som sandlådesand, häller du i vattnet o kör i någon sedund till. Häll över massan på en bänk och knåda snabbt ihop till en degboll. Kavla ut degen platt, ev behövs lite mjöl så att degen inte fastnar på bänken.

Klä din pajform med degen och låt den stå kallt i minst 20 minuter. Bakasedan av den i 175 grader i 15 minuter, under tiden gör du fyllningen.

Rostade mandlar
2 nävar mandlar med skal
2 nypor salt
Skölj dina mandlar en smula, låt dem torka på ett hushållspapper och rosta dem sedan i torr stekpanna i några minuter, salta och skaka. Låt svalna! Hacka dem sedan grovt.

Fyllning
75 gram smör
0,5 dl mörk sirap
0,5 dl farinsocker
1 dl socker
4 ägg
1,5 dl majzena
1,5 dl mandelmjöl
1 vaniljstång (eller 2 tsk vaniljpulver)
1 kork rom (om du vill)

Vispa smör och alla sorters socker fluffigt, tillsätt äggen och vispa en stund till. Ner med resten av ingredienserna och se till att de är väl blandade.

Häll fyllningen i det avsvalnade pajskalet, sprid ut nötterna över och ställ in hela baletten i ugnen på 200 grader i 40 minuter. Håll ögonen på pajen, så att den inte bränns vid. Lägg över ett folie om det behövs.