Fira Fruntimmersveckan – med klassisk bakewell

Det här är riktigt traditionstyngd engelsk efterrätt som kommer ifrån staden Bakewell i Derbyshire. Från allra början en pudding, men nu en paj som blivit favorit i många engelska hem. I det här receptet har jag svenskifierat till receptet lite och använt rabarber, men det fungerar lika bra med hallon, plommon, jordgubbar eller äpplen, man tager alltså vad man haver. 

Bakewelltarte
8-10 bitar

Pajdeg
100 gram rumsvarmt smör
1 dl florsocker
1 äggula
4 dl vetemjöl

Fyllning
200 gram osaltat smör
2,5 dl strösocker
2 ägg
2,5 dl mandelmjöl 
1 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
2 rivna bittermandlar

2 dl fin rabarberkompott
två rejäla nävar mycket tunt skivade och sockrade rabarberbitar

Servering
Färska bär
Flagad mandel
Florsocker

Börja med pajdegen, lägg smöret i en bunke och vispa med elvisp tills det är fluffigt och blivit ljust. Sikta ner florsocker och vipa ihop dem med äggulan. Sikta nu ner vetemjölet och knåda ihop degen med händerna tills du har en degboll. Platta ut den till en rundel och kavla ut mördegen så att den täcker en 23 cm pajform (2,5 cm djup), låt degen hänga en liten bit över kanterna och ställ sedan in formen i kylen i minst en halvtimma. Det här gör att degen blir extra frasig, och att den inte hasar ner när du sedan skall baka av den.

Under tiden gör du fyllningen och sätter på ugnen på 175 grader. Vispa ihop alla ingredienser till fyllningen och smaka av med bittermandel. Ställ åt sidan. Ta fram pajskalet ur kylskåpet och skär bort degen som hängt över kanten så att det blir en rak och fin kant. Bred ut rabarberkompotten över den kylskåpskalla degen och lägg även över de fint skivade och sockrade rabarberskivorna.  Bred till sist över mandelfyllningen och släta ut den med en spatel, den skall gå ända ut till kanten. Baka av kakan först i 30 minuter och ta sedan ut pajen och lägg över en bit ugnsfolie och baka den i 10-15 minuter till, så att fyllningen stelnar men inte blir bränd. Låt pajen svalna, garnera med färska bär, flagad mandel och florsocker.