Firade ni Pinot noir?

Hade jag vetat att det var läge att fira Pinot Noir häromdagen så hade jag dragit ihop ett gäng kompisar och haft en provning. För det finns så mycket bra gjort på den druvan.

Nu satt jag istället på en brasse-stol och lyssnade på ljuvliga underbara Sara Klang och härligt klassiska Weeping Willows. Men hade jag vetat som sagt då hade jag korkat upp minst 4 flaskor för att visa den härliga bredd som den här druvan bjuder på. Om man ska generalisera så brukar vinerna utmärkas av en ljus färg, mjuka silkeslena tanniner, toner av röda bär, kryddor och örter.

Ni vet kanske att pinot noir är en högt aktad druva och den viktigaste i röda bourgogneviner samt en av tre i topp i regionen Champagne. Men den odlas lite här och där i vinvärlden och utvecklas ofta till unika kloner. Den sägs vara lite trilsk, svårodlad och kinkig med sin växtplats men rätt hanterad gör den några av världens bästa viner.

Här är några av mina favoriter just nu:

Ni visste väl att pinot noir är en av tre druvor som man oftast gör champagne av. La Grande Anée från Bollinger som bara görs de allra bästa åren och oftast domineras av just Pinot Noir.. År 2008 är ett exceptionellt år och denna ljuvliga champagne är just nu underbar och extremt smarrig och bjuder på röda äpplen, mogen stenfrukt, härligt smörigt rostat surdegsbröd, massor av mineral och ett avslut med grapefrukt. Min flaska ligger och väntar i kylen på ännu bättre tider.
Viner gjorda på Pinot Noir som kommer från USA har oftast lite mer tryck i både färg och smak än sina franska kusiner. Detta vin är dock en mycket balanserad amerikanare som kommer från vingårdar i de södra delarna av Kalifornien. Ojai Santa Barbara Nr 5497 för 299 kr bjuder på härligt mogna jordgubbar och röda bär, en otroligt balanserad kryddighet från ekhantering samt örter, mjuka tanniner och en fin syra.
Det kanske inte är det man är mest känd för men även i Österrike odlar man och gör vin på Pinot Noir. Ifrån vinregionen nr 1 Burgenland kommer vinet The Butcher Nr 70521 för 159kr och är ett prisvärt vin gjort på druvan. Det smakar mest och härligt av solmogen frukt som jordgubbar och körsbär, det är mjukt samt bjuder även på en härlig örtig kryddighet.