Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Firade ni Pinot noir?

by Anette Rosvall 2019/08/20
written by Anette Rosvall 2019/08/20

Hade jag vetat att det var läge att fira Pinot Noir häromdagen så hade jag dragit ihop ett gäng kompisar och haft en provning. För det finns så mycket bra gjort på den druvan.

Nu satt jag istället på en brasse-stol och lyssnade på ljuvliga underbara Sara Klang och härligt klassiska Weeping Willows. Men hade jag vetat som sagt då hade jag korkat upp minst 4 flaskor för att visa den härliga bredd som den här druvan bjuder på. Om man ska generalisera så brukar vinerna utmärkas av en ljus färg, mjuka silkeslena tanniner, toner av röda bär, kryddor och örter.

Ni vet kanske att pinot noir är en högt aktad druva och den viktigaste i röda bourgogneviner samt en av tre i topp i regionen Champagne. Men den odlas lite här och där i vinvärlden och utvecklas ofta till unika kloner. Den sägs vara lite trilsk, svårodlad och kinkig med sin växtplats men rätt hanterad gör den några av världens bästa viner.

Här är några av mina favoriter just nu:

Ni visste väl att pinot noir är en av tre druvor som man oftast gör champagne av. La Grande Anée från Bollinger som bara görs de allra bästa åren och oftast domineras av just Pinot Noir.. År 2008 är ett exceptionellt år och denna ljuvliga champagne är just nu underbar och extremt smarrig och bjuder på röda äpplen, mogen stenfrukt, härligt smörigt rostat surdegsbröd, massor av mineral och ett avslut med grapefrukt. Min flaska ligger och väntar i kylen på ännu bättre tider.
Viner gjorda på Pinot Noir som kommer från USA har oftast lite mer tryck i både färg och smak än sina franska kusiner. Detta vin är dock en mycket balanserad amerikanare som kommer från vingårdar i de södra delarna av Kalifornien. Ojai Santa Barbara Nr 5497 för 299 kr bjuder på härligt mogna jordgubbar och röda bär, en otroligt balanserad kryddighet från ekhantering samt örter, mjuka tanniner och en fin syra.
Det kanske inte är det man är mest känd för men även i Österrike odlar man och gör vin på Pinot Noir. Ifrån vinregionen nr 1 Burgenland kommer vinet The Butcher Nr 70521 för 159kr och är ett prisvärt vin gjort på druvan. Det smakar mest och härligt av solmogen frukt som jordgubbar och körsbär, det är mjukt samt bjuder även på en härlig örtig kryddighet.
0 comment 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

previous post
Snackar på STAR FM igen!
next post
Applecake with Butterscotchcreamcheese topping

You may also like

Aperol spritz är en av världens mest populära...

2022/05/25

Långsamt bakad fläsksida

2022/05/25

Smarrig meny till underbara Ingela.

2022/05/22

Vin till försommarens primörer

2022/05/20

Vårkyckling med tillbehör

2022/05/06

Så här på våren vill man ha lätt...

2022/05/03

Matlagning och vinprovning med Amka

2022/04/29

Rosa vin i vackra flaskor.

2022/04/18

Tortelloni med brynt smör, rostade hasselnötter och parmesan

2022/04/17

Jag tar över en vinbar!

2022/03/22

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Aperol spritz är en av världens mest populära drinkar.

    2022/05/25
  • Långsamt bakad fläsksida

    2022/05/25
  • Efterrättspizza med jordgubbar, rabarber, vit choklad och frasig smördeg. Ett enkelt och vansinnigt gott avslut.

    2022/05/24
  • Evas mammas amerikanska rabarberpaj.

    2022/05/23
  • Smarrig meny till underbara Ingela.

    2022/05/22

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fyllning förrätt gott grilla grillat hallon jordgubbar julmat kaka kyckling kärlek kött köttfri måndag lax lätt långkok midsommar nyår ost paj party pasta rabarber recept räkor smör soppa sylt tips tårta vitt vin ägg

Instagram

Följ mig på YouTube

https://youtu.be/wonThNBTPg8
https://www.youtube.com/watch?v=2CTf0dgygYY

Samarbeten

  • Smarrig meny till underbara Ingela.

    2022/05/22
  • När Cuba och Sydtyrolen möts i en grillad smörgås börjar änglarna sjunga.

    2022/05/16
  • Matlagning och vinprovning med Amka

    2022/04/29
  • Jury i Dagligvarugalan

    2022/04/11

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt