Gnocchi & massor av gott

Facebook påminde mig om Gnocchi med förlorade ägg, vitlökssmakande brynt smör, salvia och massor av parmesan. Receptet kommer från en av mina gamla kokböcker. Men det är lika gott nu som då.

Ser ni hur de små gnocchi-bollarna simmar sött i det brynta smöret, hur de smörfrästa salviabladen doftar, och kan ni föreställa er att ni skär i det förlorade ägget blandas alla de smakerna till en symfoni i munnen. Ja, det skall va mycket smör till den här rätten. Det är nyttigt för själen!

Gnocchi med förlorade ägg
800 g potatis
2 ägg
minst två nypor salt
3–5 dl vetemjöl
en liten skvätt olivolja
rejält med riven parmesan
smält smör
finhackad salvia
100 g färsk spenat
2 vitlöksklyftor, pressade
salt och peppar

Koka potatisen med skalet på. När den har kokat klart, skalar du och pressar den. Tillsätt ägg, salt och mjöl (i med lite i taget, det är inte säkert att du behöver allt mjöl). Du skall få en mjuk deg som inte klibbar. Vi knådade med händerna, men du kan så klart använda en elvisp med degkrokar, eller en vanlig träslev.

Rulla degen till långa korvar. Skär dem i mindre bitar och mönstra dem genom att trycka en gaffel mot ena sidan. Lägg dem efter hand på en bricka med lite mjöl på och koka dem i riktigt salt vatten. De är klara när de flyter upp. Lägg dem på en djup tallrik och riv över rejält med ost. Smält smöret när det börjar lukta nötigt och är gyllenbrunt lägger du i salviabladen, den färska spenaten, den pressade vitlöken och smakar av med salt och peppar. Häll det kryddade smöret över gnocchin och placera det förlorade ägget mitt på toppen!

Vad dricker man då till denna goda rätt undrar kanske du?! Jo! Det ska jag berätta. Eftersom vi serverar en smörig, mjuk rätt så tycker jag att det behövs rejält med syra i drycken för att orka skära igenom det feta. Så vare sig du vill ha rött, vitt eller bubblande så tänk på syran! Här kommer mina tips: