Görans laxtårta

På fredag är jag bjuden på skaldjurspartaj och då tänker jag ta med mig Görans laxtårta. Jag har gjort den massor av gånger och den blir alltid lika uppskattad. Den är galet smarrig och jag tackar och bugar Göran för detta makalösa recept. Vill du prova? Receptet hittar du här nedanför.

Görans laxtårta
200 gram kavring
75 gram smör
300 gram varmrökt lax
3 finhackade rödlökar
2 dl gräddfil
nymalen vitpeppar
3 dl crème fraiche
4 gelantinblad

Basilikaolja
1 kruka basilika
3 dl god olivolja
rivet skal från en citron
en nypa socker
salt och svartpeppar

Garnering
Finklippt dill
valfria skaldjur, rom och
eventuellt ätbara blommor

Börja med att riva kavringen grovt under tiden smälter du smöret. Blanda de tu och tryck sedan ut massan i en form med löstagbar kant (cirka 24 cm) Smula ner laxen i en bunke och blanda med hälften av löken, gräddfil, vitpeppar och 2 dl crème fraiche till en god röra.

Blötlägg gelantinbladen i cirka 5 minuter. Krama ur vattnet och lägg dem sedan i en kastrull med 1 dl crème fraiche. Smält gelantinen och häll sedan ner den i laxblandningen. Häll smeten i formen med kavringsbotten. Plasta in och låt tårtan stå i kylen i minst ett par timmar så att fyllningen stelnar innan servering.

Under tiden gör du basilika oljan genom att mixa alla ingredienser. Innan servering tar du fram tårtan och dekorerar med resten av den finhackade löken, dill, skaldjur och eventuellt ätbara blommor, rippla till sist över basilikaoljan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *