Anette Rosvall, Matfilosofi, husmorsa, tänk, avtryck

Husmorsan talar!

Mycket snack om hur vi ska äta för att göra så lite påverkan som möjligt på klimatet. Min vision är att tänka som en husmor förr i tiden. Där köttet oftast kom från den egna gården och blev lyx till råvarorna i säsong. Där man inte slängde en endaste liten smula, för allt gick att återanvända. Där man lagade det mesta från grunden, där man tog vara på allt i säsong, syltade, saftade och lade in till mörkare och torftigare årstider.

För mig blir därför produkter som quinoa, avocado och andra exotiska frukter en väldigt sällsynt lyx. Det finns oftast lika mycket nyttiga näringsämnen i sådant som växer närmare oss. För mig som inte har en egen gård blir det självklart att köpa kött från en hårt arbetande eko-bonde i närheten. För mig blir det också självklart att försöka göra om rester till smakfulla nya rätter. För mig blir det självklart att försöka ta vara på det jag köper. Tänk på hur många som lagt ner arbete, tid och därmed pengar på till att få en en liter eko-mjölk till butiken. Kossan, kalven, bonden, mejeriet, fraktbolaget, distributören, butikens anställda och till sist du. Alla har ansträngt sig, gjort ett avtryck och därmed kostat både pengar och miljö. När man slänger livsmedel så saknar man respekt för hela livsmedelskedjan.

Mina råd är ät i säsong, köp inte mer än du behöver, se kött och exotiska importvaror som lyx, försök att laga så mycket som möjligt från grunden och tänk säsong. Och du! Var en nyfiken och kunskapstörstande konsument. Lita inte på första bästa text utan kolla var den kommer ifrån, vem är avsändaren och vad kan de har för agenda!

Häpp tillsammans kan vi göra skillnad!

2 reaktioner på ”Husmorsan talar!”

  1. Tycker att det låter klokt!
    Om kött så ekologiskt och närproducerat och i mindre mängd samt lägga till mycket grönt efter säsong.

  2. Mycket sunda tankar. Med Kattegatt utanför blir vår lyx oftast makrill och annat från havet. Fast igår lyxade vi med kåldolmar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *