polen, soppa, bröd, öl, mat

Polsk soppa i bröd – Zurek!

I Emmas och min senaste bok finns ett helt kapitel med mat i bröd. Ljuvliga bilder utav Jenny Grimsgård och smaskiga recept så klart… Den här polska soppan är en smula tidskrävande. Men jag lovar att den är god och värd ansträngningen. Du börjar med en surdegsbas.

Surdegsbas
5 dl vatten
1 3/4 dl rågmjöl

Soppa
1 morot
4 potatisar
100 gram sidfläsk
en bit purjolök
lite smör
1,5 liter grönsaksbuljong
2 vitlöksklyftor
100 gram rökt korv
mejram
salt och peppar
1 dl grädde

Till servering
Små runda eller ett stort runt bröd
4 hårdkokta ägg
färska örter

Börja med surdegen, koka upp vattnet till 50 grader, låt det svalna en smula och rör sedan ner mjölet till en klumpfri smet. Häll ner i en glasburk med lock och låt stå framme i rumstemperatur i ett par dagar. Den ska bli sur!
När det luktar behagligt och basen är sur är det dags att fortsätta. Skala och skär dina tillbehör i lagom ätvänliga bitar. Fräs dem sedan i en ganska stor gryta. Häll ner buljongen och låt allt puttra småtrevligt i cirka 10 minuter. Efter detta ska surdegsbasen ner i grytan och få ett uppkok innan du fortsätter pytsa ner vitlök, korv och grädda. Smaka av med salt, peppar och mejram.

Servering. Ta fram bröden och skär av toppen ställ det i en djup tallrik, tänk hetvägg utan mandelmassa. För istället för mandelmassa ska detta bröd nu fyllas med soppa, hårdkokt ägg och lite vackert grönt.

Smaklig spis!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *