Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt
Anette Rosvall

Kokboksförfattare, kreatör, mat- & vinskribent,

  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

smørrebrød, sandwich, smörgås eller macka

by Anette Rosvall 2019/08/06
written by Anette Rosvall 2019/08/06
Sandwisch, afternoon tea, smörgås, pickles, majonäs

Kärt barn har många namn, smørrebrød, sandwich, smörgås eller macka. Man kanske tror att det var Earlen av Sandwich stora intresse för mat som gjorde att de utsökta dubbla mackorna döptes efter honom. Men nehejdå! Han var nämligen en kortspelare av rang och det var för att inte kleta ner spelkorten och markerna med majonäs eller skinkspad som han bad sin butler att lägga ihop bröden med pålägget i mitten. På så sätt föddes en klassiker. Här får du fyra varianter som du självklart kan äta till ditt afternoon tea, men som passar lika bra med en öl.

Sandwich med Krabbfyllning
75 gram rumstempererat smör
1 dl creme cheese
0,5 dl finhackad gräslök
20 rostbrödskivor
4 dl krabbkött
2 dl majonäs
1 msk citronjos
1 msk riven pepparrot (helst färsk)
salt och peppar
Bred ett tunt lager smör på alla brödskivorna. Blanda resten av smöret med resterande ingredienser, smaka av med salt och peppar. Fördela sedan ut det på 10 stycken brödskivor. Lägg resten av de smörade brödskivorna som lock tryck till lite försiktigt. Skär nu bort kanterna och dela dem sedan försiktigt på tre med en riktigt vass kniv, så du får 30 stycken avlånga bitar s.k ”fingers” eller i 40 stycken klassiska trekanter.

Deviled eggs sandwishes
1 dl creme cheese
1 dl rumstempererat smör
20 tunna ljusa rostbrödsskivor
5 hårdkokta ägg
150 gram sardiner i olja
2 msk majonnäs
2 msk engelsk senap
1 nypa cayennepeppar
1 msk citronjos
1-2 finhackade röda chilifrukter

Blanda cremecheese och smör men se till att de båda är rumstempererade annars blir det klumpigt. Bred brödskivorna med smörblandningen och lägg dem sedan åt sidan ett tag. Häll av oljan från sardinerna och mixa sedan dem tillsammans med resten av ingredienserna till en jämn smet.
Bred smeten över 10 av brödskivorna, lägg resterande brödskivor som lock, tryck ihop dem liter försiktigt. Skär nu bort kanterna och dela dem sedan försiktigt på tre med en riktigt vass kniv, så du får 30 stycken avlånga bitar s.k ”fingers” eller i 40 stycken klassiska trekanter.

Rostbiff & pepparrot
50 gram smör
12 skivor brunt rostbröd
6 tsk pepparrotskräm enligt receptet nedan
(eller färdig visp på tub)
6 skivor rostbiff

Pepparrotskräm
100 gram fint riven färsk pepparrot
1,5 dl creme fraiche
2 msk vitvinsvinäger
1 knivsudd fransk senap
1 knivsudd socker
salt och peppar
mixa alla ingredienser till krämen i en skål.
Pickles till garnering

Smöra brödskivorna bred ett tunt lager av pepparrotskrämen, lägg sedan på en skiva rostbiff på 6 av brödskivorna. Lägg ihop dem och tryck till lite försiktigt. Skär nu bort kanterna och dela dem sedan försiktigt på tre med en riktigt vass kniv, så du får 30 stycken avlånga bitar s.k ”fingers” eller i 40 stycken klassiska trekanter. Garnera med lite avrunnen pickles på toppen.

Smokeed lux, creme cheese & chives
6 skivor brunt rostbröd
och 6 skivor ljust rostbröd
6 tsk pepparrotsvisp på tub
(eller enligt receptet ovan)
6 skivor rökt lax
1,5 dl Philadelphia ost (eller liknande)
En rejäl näve finhackad gräslök (spar lite till garnering)

Börja med att blanda Philadelphia osten, pepparrotskrämen och den finhackade gräslöken. Smöra sedan brödskivorna och bred ett tunt lager av gräslöksgeggan på hälften och pepparrotskrämen på resten av brödskivorna, Lägg sedan på en skiva lax på 6 av smörgåsarna. Lägg ihop dem så du först har sex smörgåsar, bred nu ovansidorna på hälften av dubbelsmörgåsarna med Philadelphia krämen och lägg ihop dem så att du har tre smörgåsar med fyra lager. Skär nu bort kanterna och dela dem sedan försiktigt på tre med en riktigt vass kniv, så du får lite avlånga bitar s.k ”fingers”. Garnera med lite finhackad gräslök på toppen.

0 comment
0
TwitterPinterestEmail
Anette Rosvall

previous post
Gästspel hos Ulrika
next post
Husmorsan talar!

You may also like

Pigs in blankett eller inbakade korvar

2019/12/08

Battenberg… en kunglig kaka.

2019/11/27

Tebröd med honung, russin och nötter

2019/11/20

Fars dag och födelsedag

2019/11/10

Soppa på spenat eller grönkål

2019/10/29

Rödbetor i kakan!

2019/10/27

Spenatvåfflor rökt lax & stingig hjortronkräm

2019/10/19

Smörgåstårta in english!

2019/10/12

Variant med tomater.

2019/10/08

Getostlåda & sallad på grillad paprika

2019/10/07

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Pigs in blankett eller inbakade korvar

    2019/12/08
  • Kluckande gåvor

    2019/12/06
  • Gravad oxfilé surf, turf and wood

    2019/12/05
  • Roséchampagne är romantiskt

    2019/12/04
  • Morsans mjuka pepparkaka

    2019/12/02

Categories

Tags Cloud

Anette Rosvall baka bubbel choklad djurhållning efterrätt egen tid fest fira fredagsmys God Jul gott grillat grädde hallon jul julmat kyckling kärlek köttfri måndag lax lyx långkok mat middagssnack midsommar midsommarmat MSC recept roligt roligt recept räkor semla smörgåstårta soppa svenskt kött Sydtyrolen sylt tant tips tomat tårta vardag vin vinegrette

Instagram

Förlåt för jag vet att jag är tidig och kanske...
Förlåt för jag vet att jag är tidig och kanske är det även lite överdrivet med 12 julstjärnor... men jag kan inte låta bli. För mig år detta HÖG mysfaktor och ett bra sätt att klara sig igenom den mörka årstiden. För att fira att jag är klar så tänker…
Ett av de jobben jag gjort för @svensktkott är denna...
Ett av de jobben jag gjort för  @svensktkott  är denna Borjst med smetana, saltgurka, krispigt sidfläsk o honung. Passar nu när rödbetorna är finfina, i säsong och du hittar svenska närodlade och ekologiska. Nyttigt är det också men nu kommer ett förslag som kanske inte är riktigt är PK. Men…
Oj! Sol, snö och minus 4 - skönt väder i...
Oj! Sol, snö och minus 4 - skönt väder i Stockholm idag på förmiddagen. Jag åker söderut där det vankas överaskningsmiddag. Men jag vill ändå veta... vad ska du äta till middag? Ja och vad häller du i glaset?  #fr ågvis  #nyfiken   #matintresserad   #winefluencer   #foodie   #winelover   #middag   #sk åne #överaskning
Kanske är jag sist på bollen men bättre sent än...
Kanske är jag sist på bollen men bättre sent än aldrig heter det ju. Sitter på tåget hem till Stockholm och njuter av nörderier från goda skribenter i tidskriften  @vinmagasinettorst  Tack  @mariacollsioo  Collsiöö för att du vågar göra något som är unikt och småskalig!  #hejaMaria   #b ättresentänaldrig  #sentp åbollen  #t örst  #n ördigtärbäst
På bilderna ser ni några få av de underbara vinerna...
På bilderna ser ni några få av de underbara vinerna från gårdagens extraordinära födelsedagsfirande. Tackar, bockar och önskar Johan Lidby Vinhandel minst 20 lika goda år till!
November må vara grå och trist, men Systembolaget hjälper till...
November må vara grå och trist, men Systembolaget hjälper till att sätta guldkant på tillvaron och släpper några riktiga godbitar denna månad. Håll ögonen öppna, var snabb som en iller så kanske du hinner med att lägga vantarna på någon av dessa flaskor. Läs mer på min hemsida! http://anetterosvall.se/2019/11/hall-i-hatten-och-hang-pa-laset

Radio/TV/Tidning

  • Kluckande gåvor

    2019/12/06
  • Vilken resa glöggen har gjort

    2019/11/29
  • Helgonlika drycker på STAR FM

    2019/11/01

Pinterest

  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top