Sandwisch, afternoon tea, smörgås, pickles, majonäs

smørrebrød, sandwich, smörgås eller macka

Kärt barn har många namn, smørrebrød, sandwich, smörgås eller macka. Man kanske tror att det var Earlen av Sandwich stora intresse för mat som gjorde att de utsökta dubbla mackorna döptes efter honom. Men nehejdå! Han var nämligen en kortspelare av rang och det var för att inte kleta ner spelkorten och markerna med majonäs eller skinkspad som han bad sin butler att lägga ihop bröden med pålägget i mitten. På så sätt föddes en klassiker. Här får du fyra varianter som du självklart kan äta till ditt afternoon tea, men som passar lika bra med en öl.

Sandwich med Krabbfyllning
75 gram rumstempererat smör
1 dl creme cheese
0,5 dl finhackad gräslök
20 rostbrödskivor
4 dl krabbkött
2 dl majonäs
1 msk citronjos
1 msk riven pepparrot (helst färsk)
salt och peppar
Bred ett tunt lager smör på alla brödskivorna. Blanda resten av smöret med resterande ingredienser, smaka av med salt och peppar. Fördela sedan ut det på 10 stycken brödskivor. Lägg resten av de smörade brödskivorna som lock tryck till lite försiktigt. Skär nu bort kanterna och dela dem sedan försiktigt på tre med en riktigt vass kniv, så du får 30 stycken avlånga bitar s.k ”fingers” eller i 40 stycken klassiska trekanter.

Deviled eggs sandwishes
1 dl creme cheese
1 dl rumstempererat smör
20 tunna ljusa rostbrödsskivor
5 hårdkokta ägg
150 gram sardiner i olja
2 msk majonnäs
2 msk engelsk senap
1 nypa cayennepeppar
1 msk citronjos
1-2 finhackade röda chilifrukter

Blanda cremecheese och smör men se till att de båda är rumstempererade annars blir det klumpigt. Bred brödskivorna med smörblandningen och lägg dem sedan åt sidan ett tag. Häll av oljan från sardinerna och mixa sedan dem tillsammans med resten av ingredienserna till en jämn smet.
Bred smeten över 10 av brödskivorna, lägg resterande brödskivor som lock, tryck ihop dem liter försiktigt. Skär nu bort kanterna och dela dem sedan försiktigt på tre med en riktigt vass kniv, så du får 30 stycken avlånga bitar s.k ”fingers” eller i 40 stycken klassiska trekanter.

Rostbiff & pepparrot
50 gram smör
12 skivor brunt rostbröd
6 tsk pepparrotskräm enligt receptet nedan
(eller färdig visp på tub)
6 skivor rostbiff

Pepparrotskräm
100 gram fint riven färsk pepparrot
1,5 dl creme fraiche
2 msk vitvinsvinäger
1 knivsudd fransk senap
1 knivsudd socker
salt och peppar
mixa alla ingredienser till krämen i en skål.
Pickles till garnering

Smöra brödskivorna bred ett tunt lager av pepparrotskrämen, lägg sedan på en skiva rostbiff på 6 av brödskivorna. Lägg ihop dem och tryck till lite försiktigt. Skär nu bort kanterna och dela dem sedan försiktigt på tre med en riktigt vass kniv, så du får 30 stycken avlånga bitar s.k ”fingers” eller i 40 stycken klassiska trekanter. Garnera med lite avrunnen pickles på toppen.

Smokeed lux, creme cheese & chives
6 skivor brunt rostbröd
och 6 skivor ljust rostbröd
6 tsk pepparrotsvisp på tub
(eller enligt receptet ovan)
6 skivor rökt lax
1,5 dl Philadelphia ost (eller liknande)
En rejäl näve finhackad gräslök (spar lite till garnering)

Börja med att blanda Philadelphia osten, pepparrotskrämen och den finhackade gräslöken. Smöra sedan brödskivorna och bred ett tunt lager av gräslöksgeggan på hälften och pepparrotskrämen på resten av brödskivorna, Lägg sedan på en skiva lax på 6 av smörgåsarna. Lägg ihop dem så du först har sex smörgåsar, bred nu ovansidorna på hälften av dubbelsmörgåsarna med Philadelphia krämen och lägg ihop dem så att du har tre smörgåsar med fyra lager. Skär nu bort kanterna och dela dem sedan försiktigt på tre med en riktigt vass kniv, så du får lite avlånga bitar s.k ”fingers”. Garnera med lite finhackad gräslök på toppen.