recept, vinkoktpasta, kokbok, mat och vin, Anette Rosvall

Vinkokt röd pasta…

Pasta som är kokad i rödvin får en smula syrligare smak och dessutom blir den helt makalöst vacker. Jag serverar min röda pasta helt vegetarisk med karamelliserad lök, stek svamp och min favorit brynt smör mixat med färska örter och vitlök.

För att få ordning på färgen behöver du ett vin som har kraftig färg,  det hittar du till exempel i druvor som cabernet sauvignon och malbec. Du kan även använda vinerna från franska regionen Madiran – gjorda på druvan tannat eller vinern gjorda på druvan sagrantino från Montefalco i Italien. Dessa viner är rejäla käftsmällar i smaken och är mörka nästan svarta i färgen. Vinerna passar även att servera i glaset till maten.

Vinkokt röd pasta med karamelliserad lök.
Till fyra portioner behöver du: 

7,5 dl rödvin (plus vatten så det täcker pastan)
örtsalt
600 gram spagetti

Karamelliserad lök
4 gula lökar
1 vitlöksklyfta
smör och olja till stekning
1 kvist färsk timjan
salt och svartpeppar från kvarnen

Smörstekt svamp
250 gram valfri svamp
smör och olja till stekning
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 kvist färsk timjan
salt och svartpeppar från kvarnen

Brynt örtsmör
200 gram smör
2 dl färska örter (blandade)
4 vitlöksklyftor
salt och svartpeppar från kvarnen

Till servering
Drivor av riven parmesanost

Börja med den karamelliserade löken. Skär den i tunna skivor och finhacka även vitlöken. Smält smör med olja i en stekpanna, när det slutat låta lägger du i lökringarna, vitlöken samt timjankvisten. Låt allt få lite färg och låt sedan löken puttra vidare långsamt på svag värme. När den blivit gyllenbrun är den klar, smaka av med salt och svartpeppar och ställ den sedan åt sidan.

Nu är det dags för svampen. Torka ur pannan och lägg i svampen – som du så klart skurit i tunna skivor. Låt den steka på medelhög värme tills den först tappat all vätska och sedan sugit upp den igen. När pannan är torr slänger du ner en klick smör och en skvätt olja, tillsammans med lök, vitlök och timjan. När alltsammans är frasigt och härligt stekt så smakar du av med salt och peppar. Ställ åt sidan!

Sedan är det dags för örtsmöret lägg smöret i en kastrull och låt det sakta smälta och sedan bli brynt. När det är bärnstensfärgat och doftar nöt är det färdigt. Lägg de finhackade örterna i en hög skål, häll över det brynta smöret och mixa tills du har ett nötdoftande och grönt smör.

Dags för att koka pastan, häll ner rödvinet i en kastull, fyll på med vatten tills det täcker pastan och sedan rejält med salt. Koka enligt instruktionerna på paketet, häll bort vätskan när pastan är klar.

Nu är det dags att servera härligheten. Dela upp pastan på djupa tallrikar, blanda spagettin med lök och svamp och häll över örtsmöret. Riv gärna en rejäl hög parmesanost över varje portion och servera med någon av dessa rödvin i glaset!

2 reaktioner på ”Vinkokt röd pasta…”

Kommentarer inaktiverade.