Äpple + Sherry = kärlek!

Inkokta äpplen och päron är klassisk dessert. Här har jag poppat till den lite genom att tillsätta trendig sherry i lagen. Dessutom  serveras godsakerna med vispad vaniljsås och en silkeslen chokladsås, men det går nästan lika bra en smarrig vaniljglass.

Sherryinkokta äpplen i med vaniljkräm och chokladsås

7 dl Strösocker
6 dl Vatten
2 dl  Sherry Monteagudo Palo Cortado
2 kilo Päron eller äpplen, fasta
1 styck Vaniljstång  (dela och skrapa ur fröna)

Koka en lag på socker och vatten och låt äpplena mysputtra i den tills de är lite lagom mjuka fasta men ändå har lite stuns – här beror allt på storleken men sikta på cirka 20 minuter. Lägg över frukten i en skål eller en burk tills det är dags för servering. Koka nu ihop lagen på stark värme utan lock tills det bara är 4 dl kvar. Skumma ytan, ta kastrullen från värmen och tillsätt sherry samt vanilj. Slå lagen över frukten, nu får du välja att antingen äta godsakerna ljumna eller sätta locket på burken, låta svalna och förvara kallt.

Chokladsås med sherryton
1 dl vispgrädde
100 gram choklad
1 dl mörk sirap
en kork sherry (gärna PX)
en klick smör

Hacka chokladen fint, lägg hacket i en skål. Koka upp vispgrädde, sherry och sirap, och häll sedan den heta blandningen över chokladfnaset. Rör tills all choklad är smält och vänd till sist ner smörklicken. Låt stå rumsvarm till servering.

Vaniljkräm
5 dl mjölk
1 vaniljstång
1 1/2 dl strösocker
7 äggulor
1 1/2 dl maizena
3 dl vispad grädde

Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg både skal och frön i en kastrull tillsammans med mjölken och koka upp. Vispa under tiden strösocker, äggulor och maizena luftigt med elvisp. Slå över den heta mjölken först en liten skvätt, och sedan i omgångar under vispning. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp försiktigt under vispning. Så fort vaniljkrämen börjar tjockna, häll över i en kall skål. Innan servering när krämen är helt kall, så vänder du ner den vispade grädden, blanda ordentligt och servera rumstempererad till dina äpplen.