Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Äventyr i Alba med tryffelhundar, pasta & vin.

by Anette Rosvall 2019/11/27
written by Anette Rosvall 2019/11/27
1,5K

Nu har jag äntligen fått uppleva Alba med tryffelhundar, pasta, vin och helt fenomenala vyer. Det var en både ljuvlig, god och intressant resa och jag råder alla vin- och matälskare att göra något liknande någon gång i sitt liv.

I slutet av november fick vi – ett gäng vinskribenter och krögare – det stora nöjet att hälsa på hos producenten Giacomo Borgogno i Alba, Piemonte. Företaget har funnits sedan 1761 men ägs från 2008 av familjen Farinetti. Yngste sonen, tillika vinmakaren Andrea gör vin enligt devisen: ”Don’t change anything! remain classic and traditional ” alltså ”ändra inget utan fortsätt på den klassiska traditionella vägen”. Men i samma andetag berättar han att han nästan ändrat allt sedan han tagit över produktionen. Andrea tror på att rena druvor är grunden till högkvalitativa viner därför påbörjade han företagets resa mot organisk/ekologisk odling. De räknar med att vara certifierade till årets skörd (2019).

Dimman ”la nebbia”
i Barolos dalar.
Andrea Farinetti bjuder på fatprover.
Borgongo Barolo 1982 samt 2003

Borgongos cirka 35 hektar odlingar består till 60% av Nebbiolo druvan som är döpt efter den dimma (på Italienska nebbia) som täcker in Barolos dalar i ett mjukt ludd. Resten av odlingarna delas mellan Dolcetto, Barbera, Freisa samt de för området lite ovanliga vitvinsdruvorna Riesling och Timorasso. Vingårdarna ligger på några av Barolos bästa MGAs – Menzione Geografica Aggiuntiva dvs Barolos Cru områden – Liste, Canubi, Cannubi San Lorenzo, Fossati och San Pietro delle Viole.

När man åker på jobbresa i vinets tecken så ingår självklart en obligatorisk tur i vinkällaren. Man märker att detta är ett av värden Andreas favoritområden. Han berättar initierat och kunnigt om produktionen och vi får smaka fatprover från årets skörd. Dryckerna ligger på lagring dels i stål- och betongtankar men även de klassiska trätunnorna i olika storlekar och av olika träslag.

Efter provningarna får vi träffa hunden Book och tryffeljägaren Carlo, som berättar allt om tryfflar och hur det går till att uppfostra en tryffelhund. Dessutom får vi följa med när Book gräver fram en liten knöl av det vita guldet. Som tur är är det säsong och det finns en hel del tryffel. Vi får även smaka en mängd rätter med just tryffel för mig var resans absoluta mat-höjödpunkt den tryffelsallad som Filioppo Daniele Giaccone bjöd på. Även utsikten från hans mini-restaurang var helt magnifik man såg hela vägen bort till franska alperna och det snötäckta Mont Blanc.

Book & Carlo bästa tryffelteamet.
Den svarta serien från utvalda MGAs
Resans absoluta
mathöjdpunkt…
Fillippo Daniele Giaccone

Självklart hade fick vi även nöjet av att prova en del av företagets omfattande portfölj, och generellt kan man säga att vinerna håller god kvalitet. Jag hittade så klart några favoriter, där några av flaskorna till exempel den svarta serien som görs på druvor från utvalda MGAs ännu inte finns på det svenska monopolet. Kanske blir det ändring på det en vacker dag men så länge tipsar jag om det som finns att få tag på här och nu.

Borgogno Langhe Rosso #70384
Borgogno No Name #73661
Borgogno Barolo Classico #76584
Santa Vittoria #2008

Borgogno Langhe Rosso #70384 – ett riktigt bra vin för strax över hunkan. Det är mulligt, rustikt och smakrikt med toner av mörka körsbär, blåbär och lite kryddiga toner.

Borgogno No Name #73661- detta vin är lite mer arbetat och bjuder på flera lager av mörka körsbär, solmogna jordgubbar, nyponpulver, tobak, apelsinskal och härligt kryddig tobak.

Borgogno Barolo Classico #76584 – ett härligt komplext vin där man hittar alla klassiska Barolodofter, jordgubbar i balsamico, poutpouri av torkade rosblad, kanelstång, pomerans och nyponpulver, tillsammans med lakrits och tobak.

Santa Vittoria Lange Rosso #2008 – Det är inte ofta jag tipsar om box-viner men här känner jag att jag ändå att jag kan göra ett undantag. Jag fick detta vin dekanterat till en tryffelpasta och ja, det var riktigt klunkvänligt med härliga toner av både friska röda körsbär, jordgubbar tillsammans med tobak, lakritsrot och örter.

0 comment 2 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Riesling på radion
Nästa inlägg
Roséchampagne är romantiskt

Du borde verkligen prova det här också!

Söndagsmiddag! Laga rostbiffen med tillbehör i ugnen.

2023/09/18

Goda vita vintips till höstens rätter och en...

2023/09/07

Röda viner till höstens goda grytor och stekar...

2023/09/06

Dags för kräftor, och alla goda tillbehör!

2023/09/01

Är det dags för sommarens sista aperol?

2023/08/26

Bjuder på cocktails och tillbehör med Helena!

2023/08/19

Släng inte maten, utan ta hand om dina...

2023/08/15

Picklad pumpa och gnocchi i ljummen sallad

2023/08/09

Sesamstekta lax- och krabbollar med stingiga nudlar.

2023/07/14

Anettes bästa fisksoppa och så glöm regeln rött...

2023/07/12

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • En provensalsk tarte med aubergine blir en genväg till himmelen.

    2023/09/26
  • Skogens guld – hjortron blir sylt och chutney

    2023/09/23
  • Fläskkotletter i djävulstomater

    2023/09/22
  • Rödbetor och getost hör ihop som kärlek och kyssar.

    2023/09/20
  • Söndagsmiddag! Laga rostbiffen med tillbehör i ugnen.

    2023/09/18

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fredag tillsammans fyllning förrätt gott grilla grillat hallon kaka korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lax lätt långkok midsommar mums nyår ost paj party rabarber recept smör soppa svenskt kött sylt tips vardag vitt vin ägg

Instagram

Popular Posts

  • 1

    Snabbrimmad torskrygg med sandefjordsås och härligt smör-slungad delikatesspotatis sparris i två färger.

    2021/04/27
  • 2

    Ullas ljuvliga förrätt passar till varje fest men kanske lite speciellt till midsommar.

    2021/06/16
  • 3

    Boeuf Bourguignon inspirerad av Julia Childs kan vara världens godaste gryta.

    2021/01/18
  • 4

    Har du provat ”Lubb”?

    2017/07/08
  • 5

    Chiken Tikka Sizlar

    2020/04/22

Samarbeten

  • Bjuder på cocktails och tillbehör med Helena!

    2023/08/19
  • Skryta lite för de jobb jag gjort på sistone borde man ju kunna få göra utan att skämmas?

    2023/03/30
  • Men då är det äntligen dags för semlor. Fettisdagen är här!

    2023/02/21
  • Do you like Pina Colada? JA absolut!

    2023/01/19

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt