Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt
Anette Rosvall

Kokboksförfattare, kreatör, mat- & vinskribent,

  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Portugal och det vita vinet

by Anette Rosvall 2019/11/16
written by Anette Rosvall 2019/11/16
Portugal och det vita vinet

Portugal är ett underbart land som kanske inte i första hand för tankarna till vin, mat och gastronomi utan snarare bad, hav, keramik och skor. Men tänk om för landet har så mycket att erbjuda. Närheten till Atlanten gör att Portugal alltid har tillgång till färsk fisk och skaldjur. Man har ett jordbruk som arbetar med både baljväxter, frukt och grönsaker. Också finns ju vinet!

Det är först nu på senare tid som Portugal även kan kalla sig ett modern vinland. Mycket på grund av att landet under större delen av 1900-talet så var isolerat och styrt av diktatorn Salazar. Revolutionen på 1970-talet gjorde Portugal demokratiskt och i mitten av 1980-talet blev man även medlem i EU. Detta har givit landet möjlighet att utveckla och modernisera bland annat sin vinproduktion.

En tredjedel av landets vinproduktionen består av vitt vin och de viktigaste gröna druvorna är alvarinho, arinto, lourerio, verdelho. Appellationssystemet består av följande märkningar, de två enkla varianter – bordsvin – Vinho de mesa (VdM), samt geografiskt indelat , Indicacoes Geograficas (IG). Dessutom finns de två högre klasserna – Indicacao de Proveniencia Regulamentada (IPR) och Denominacao de Origem Protegida (DOP)

En stor del av landets yta är uppodlad och nästan 40% av består av vinrankor. Portugal har många bra vinregioner, men de har kanske legat lite i skuggan av grannen Spanien och deras viner. Man använder fortfarande mest inhemska och unika druvor, och man är duktig på att hålla i sina gamla traditioner. Eftersom utbudet utav Portugisiskt vin inte är jättestort här i Sverige är det inte så konstigt att vi bara är bekanta med några få utav de cirka 10 vinregioner som finns i landet. Samma sak gäller de omkring 300 unika druvsorter som växer i Portugal. Landet är något av ett mikrokosmos av vin, här finns lite av varje. Fantastiska starkviner som portvin och madeira, kraftiga fruktiga viner på solmogna druvor från Alentejo, eleganta och stringenta viner från Douro, knasigt fantastiska viner från Colares samt strålande skärpa och friskhet i de gröna vinerna från Vinho Verde. Man ska inte heller missa viner från Dao, Lisboa, Tejo, Beira, Setúbal ja listan är lång och full av bra viner. Här kommer några av mina vita favoriter från tre olika delar av Portugal.

  • Aphros Loureiro Nr 3932 129 kr
  • Ramos Elegant White Nr 79034 för 189 kr
  • Ribeiro Santo Encruzado Nr 6875 för 89 kr

Aphros Loureiro Nr 3932 129 kr – kommer från den svala regionen Vinho Verde. Lourero är en druva som bjuder på persika, gula päron en hög syra och minarsälta. Detta vin är härligt att servera till fisk och skaldjur men går också alldeles utmärka att dricka på egen hand.

Ramos Elegant White Nr 79034 för 189 kr – vinet i denna box kommer från den varma regionen Tejo som ligger längst med floden med samma namn och strax innanför Huvudstaden Lissabon. Det är ett fylligt vitt med toner av lime, gul melon och en liten grapefruktbeska. Passar till stekt fisk eller grönsaksrätter.

Ribeiro Santo Encruzado Nr 6875 för 89 kr – Ett trevligt vardagsvin gjort på ytterligare en av de inhemska druvorna Encruzado. Det är oljigt med smak och doft av mandel, gröna äpplen, massor av örter och en smarrig mineralsälta. Servera till friterad fisk eller gratinerad broccoligratäng.

0 comment
0
TwitterPinterestEmail
Anette Rosvall

previous post
Vin på torkade druvor
next post
Jordärtsskockssoppa…

You may also like

Kluckande gåvor

2019/12/06

Gravad oxfilé surf, turf and wood

2019/12/05

Roséchampagne är romantiskt

2019/12/04

Vilken resa glöggen har gjort

2019/11/29

Äventyr i Alba med tryffelhundar, pasta & vin.

2019/11/27

Håll i hatten och häng på låset.

2019/11/22

Jösses jag missade kladdkakan!

2019/11/08

Vilt & Vin

2019/11/06

En lite annorlunda pytt i panna

2019/11/04

Tre olika sorters Gin.

2019/11/03

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Pigs in blankett eller inbakade korvar

    2019/12/08
  • Kluckande gåvor

    2019/12/06
  • Gravad oxfilé surf, turf and wood

    2019/12/05
  • Roséchampagne är romantiskt

    2019/12/04
  • Morsans mjuka pepparkaka

    2019/12/02

Categories

Tags Cloud

Anette Rosvall baka bubbel choklad djurhållning efterrätt egen tid fest fira fredagsmys God Jul gott grillat grädde hallon jul julmat kyckling kärlek köttfri måndag lax lyx långkok mat middagssnack midsommar midsommarmat MSC recept roligt roligt recept räkor semla smörgåstårta soppa svenskt kött Sydtyrolen sylt tant tips tomat tårta vardag vin vinegrette

Instagram

P.S älskar den här bilden som bästa @jennygrimsgard tagit till...
P.S älskar den här bilden som bästa  @jennygrimsgard  tagit till min bok om Afternoon Tea!  #fotografi   #dryckestips   #drycker   #vin   #afternoontea   #kokboksf örfattare
Ute är det grått och lite småtråkigt, vad gör man...
Ute är det grått och lite småtråkigt, vad gör man för att piffa upp sin vardag? Jo, god mat med trevliga vänner är mitt förslag. Börja idag med en smarrig jordärsskockssoppa... varför inte festa till med ett litet glas champagne också? Det är ju ändå måndag i november! Bilden är…
Så här glad kan man bli när man får en...
Så här glad kan man bli när man får en kluckande gåva. Tips hittar ni på länkarna nedan! Lyssna: https://www.ilikeradio.se/starfm/lyssna-igen/program/charlottes-stjaernor/17468/ Eller läs: http://anetterosvall.se/2019/12/kluckande-gavor/v
Första advent på söndag och på redaktionen provar jag @charlottelauterbach...
Första advent på söndag och på redaktionen provar jag  @charlottelauterbach  och  @skandevall  lite olika och annorlunda varianter på glögg på radion. Ni hittar inlägget på min hemsida och lyssnar i efterhand på länken här: https://www.ilikeradio.se/starfm/lyssna-igen/program/charlottes-stjaernor/17406 http://anetterosvall.se/2019/11/vilken-resa-gloggen-har-gjort/
Det var redan 1957 i Betty Crockets kokbok Cooking for...
Det var redan 1957 i Betty Crockets kokbok Cooking for kids, man såg dessa små godingar för första gången. Du kanske tycker att Pigs in blankett eller inbakade korvar fortfarande bara tillhör barnens meny och inte alls är på något sätt är kulinariska. Men tänk om… det är faktiskt riktigt…
Det har säkert inte undgått någon att jag gillar champagne....
Det har säkert inte undgått någon att jag gillar champagne. Men visst är det lite extra romantiskt med roséchampagne. Bubblor är alltid superhärligt men de rosafärgade gör liksom livet ännu lite mer kärleksfullt. Du hittar mina allra bästa rosa tips på min hemsida. http://anetterosvall.se/2019/12/rosechampagne-ar-romantiskt/  #romantik   #rosabubblor   #champagne   #firak ärleken  #vintips 

Radio/TV/Tidning

  • Kluckande gåvor

    2019/12/06
  • Vilken resa glöggen har gjort

    2019/11/29
  • Helgonlika drycker på STAR FM

    2019/11/01

Pinterest

  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top