Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt
Anette Rosvall

Kokboksförfattare, kreatör, mat- & vinskribent,

  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Shepherds Pie med selleritvist

by Anette Rosvall 2019/11/19
written by Anette Rosvall 2019/11/19
Shepherds Pie med selleritvist

Det tog ett tag innan jag insåg Sellerins storhet. Först tyckte jag bara att hon var ogin och bitter. Men efter att jag lärt mig att tillaga henne på rätt sätt så har bara vår relation växt. Och jag gillar verkligen kombinationen av det söta och det bittra. På rotsellerin gör jag puré eller så bakar jag den långsamt i ugnen och serverar med brynt smör, rostade hasselnötter och lite citronskal. Häromkvällen använde jag även stjälksellerin när jag bjöd på en Brittisk klassiker med en tvist. Det här är ett av de recept jag gjort till Svenskt kött där mängden kött minskats.

Shepherds Pie med selleritvist

Shepherds Pie med selleritvist

An1 Det tog ett tag innan jag insåg Sellerins storhet. Först tyckte jag bara att hon var ogin och bitter. Men efter att jag lärt mig att tillaga henne på rätt sätt så har bara vår relation växt. Och jag gillar verkligen kombinationen av det söta och det bittra. På rotsellerin gör jag puré eller så bakar jag den långsamt i ugnen och serverar med brynt smör, rostade hasselnötter och lite citronskal. Häromkvällen användas jag stjälksellerin när jag bjöd på en Brittisk klassiker men med en tvist. Fredag tillsammans! Shepherds Pie med selleritvist European
Serves: 6 personer
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Ingredients

400g svensk lammfärs
2 gula lökar, finhackade
2 vitlöksklyftor, finhackade
4 morötter, rivna
4 selleristjälkar, hackade
4 msk koncentrerad mörk oxfond
4 msk worcestershiresås
2 dl rött vin
4 msk tomatpuré
2 msk torkade örter (t ex persilja, rosmarin och timjan)
½ krm socker
salt och malen svartpeppar
olja och smör till stekning
2 dl kidneybönor, kokta

Selleripuré:
8 medelstora potatisar, skalade
30g rotselleri, skalad
2 dl mjölk
150g smör
2 dl stark ost, riven
salt
svartpeppar

Till gratinering:
1 dl stark ost, riven

 

Instructions

Värm ugnen till 185°C. Fräs färsen i olja och smör och lägg över den i en gryta. Fräs lök, vitlök och morötter, lägg över tillsammans med färsen. Tillsätt fond, vin, worcestershiresås och tomatpuré. Krydda med örter, socker, salt och peppar och rör om. Koka upp och sänk värmen till låg. Låt färssåsen sjuda på minst 40 minuter. Smaka av och justera kryddningen.

Selleripuré:
Dela selleri och potatis i mindre delar. Koka upp saltat vatten, lägg ner rotfrukterna och koka dem mjuka tillsammans.

Pressa dem och vispa ihop till en puré. Koka upp smör och mjölk i en separat kastrull och häll på vätska i omgångar tills du har en fluffig puré. Vänd då ner den rivna osten. Krydda med salt och peppar och ställ åt sidan.

Smörj en ugnssäker form och lägg färssåsen i bottnen. Lägg på selleripurén och se noga till att det inte blir några mellanrum mellan formen och purén. Strö över osten och gör sedan ett fint mönster i moset med hjälp av en gaffel. Ställ in formen i ugnen och gratinera 15-20 minuter eller tills moset har fått gyllene toppar.

Servera gärna med en grönsallad med vinägrett.

0 comment
0
TwitterPinterestEmail
Anette Rosvall

previous post
Jordärtsskockssoppa…
next post
Tebröd med honung, russin och nötter

You may also like

Pigs in blankett eller inbakade korvar

2019/12/08

Gravad oxfilé surf, turf and wood

2019/12/05

Morsans mjuka pepparkaka

2019/12/02

Battenberg… en kunglig kaka.

2019/11/27

Borsjtj, smetana, honung, saltgurka och krispigt sidfläsk.

2019/11/26

Nicoise m tonfisk & picklad rödlök.

2019/11/25

Riesling på radion

2019/11/22

Tebröd med honung, russin och nötter

2019/11/20

Jordärtsskockssoppa…

2019/11/18

Vin på torkade druvor

2019/11/15

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Pigs in blankett eller inbakade korvar

    2019/12/08
  • Kluckande gåvor

    2019/12/06
  • Gravad oxfilé surf, turf and wood

    2019/12/05
  • Roséchampagne är romantiskt

    2019/12/04
  • Morsans mjuka pepparkaka

    2019/12/02

Categories

Tags Cloud

Anette Rosvall baka bubbel choklad djurhållning efterrätt egen tid fest fira fredagsmys God Jul gott grillat grädde hallon jul julmat kyckling kärlek köttfri måndag lax lyx långkok mat middagssnack midsommar midsommarmat MSC recept roligt roligt recept räkor semla smörgåstårta soppa svenskt kött Sydtyrolen sylt tant tips tomat tårta vardag vin vinegrette

Instagram

På bilderna ser ni några få av de underbara vinerna...
På bilderna ser ni några få av de underbara vinerna från gårdagens extraordinära födelsedagsfirande. Tackar, bockar och önskar Johan Lidby Vinhandel minst 20 lika goda år till!
Oj! Sol, snö och minus 4 - skönt väder i...
Oj! Sol, snö och minus 4 - skönt väder i Stockholm idag på förmiddagen. Jag åker söderut där det vankas överaskningsmiddag. Men jag vill ändå veta... vad ska du äta till middag? Ja och vad häller du i glaset?  #fr ågvis  #nyfiken   #matintresserad   #winefluencer   #foodie   #winelover   #middag   #sk åne #överaskning
Alldeles nyss var det dags för radiosnack igen. Jag och...
Alldeles nyss var det dags för radiosnack igen. Jag och Charlotte pratade om viner gjorda på torkade druvor Ni känner säkert till att man ibland gör vin med delvis torkade druvor. De här vinerna kostar oftast lite mer eftersom det tar ganska lång tid att göra dem, plus att mycket…
Seriöst (ja, titta bara på bilden!) radioprat om Riesling idag...
Seriöst (ja, titta bara på bilden!) radioprat om Riesling idag på STAR FM Du hittar tipsen på min hemsida här http://anetterosvall.se/2019/11/riesling-pa-radion/ och kan lyssna på inlägget igen här. https://www.ilikeradio.se/starfm/lyssna-igen/program/charlottes-stjaernor/17346
Hurra! Vi dricker beaujolais noveau idag och har styrelsemöte så...
Hurra! Vi dricker beaujolais noveau idag och har styrelsemöte så klart!  #beaujolaisnouveau   #heja   #hurra   #sk ål  #vin 
Firar in måndagen med att koka en smackedang madeirasås. #måndag...
Firar in måndagen med att koka en smackedang madeirasås.  #m åndag  #middag   #gott   #s åsköttopotatis  #receptkommersnart   #winefliencer 

Radio/TV/Tidning

  • Kluckande gåvor

    2019/12/06
  • Vilken resa glöggen har gjort

    2019/11/29
  • Helgonlika drycker på STAR FM

    2019/11/01

Pinterest

  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top