Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Birgittas bästa chokladkolor

by Anette Rosvall 2019/12/17
written by Anette Rosvall 2019/12/17
Anette Rosvall, julgodis, kokboksförfattare, god jul, svenskt kött

Ni som känner mig sedan tidigare vet att jag är en sockerråtta av rang. Så ingen jul utan julgotter, jag behöver inte så många men det finns några jag absolut inte klarar mig utan. I en av mina första kokböcker gjorde jag och Emma ett helt kapitel med julgodis och då tråcklade vi fram en s.k chokladsalami. Jag vet! Det låter galet men jag lovar också att det är galet gott. Man skär den i tunna skivor och äter till kaffe, glögg eller som i mitt fall portvin. Dessutom har jag ett ypperligt tips som gör att du slipper svära över välta knäckformar. På bilden ser du bland annat min före detta svärmor Birgittas choklad kola och här kommer receptet. Det bästa sättet att få en kola lagom mjuk/hård är att använda en termometer.

Birgittas bästa chokladkolor

Det här behöver du:

Birgittas chokladkolor

3 dl vispgrädde
2 dl rörsocker
1 dl muscovadosirap eller mörk sirap
3 msk kakao
2 msk glykos
dekorera med hårt stekt, krispig bacon (ja du läste rätt, det är svingott, pun intended!) krossade polkagrisar eller smält mörk choklad.

 

Gör så här:

Gör så här

Lägg ett smort bakplåtspapper i en långpanna eller tag fram din marmorsten. Krossa polkagrisarna, riv apelsinskalet eller dela på chokladen i mindre bitar. Lägg ihop kolaingredienserna i en kastrull med tjock botten. Sätt plattan på medelvärme och rör om med en sked tills du har en jämn smet. När det börjar koka/bubbla så sänk värmen och låt smeten koka tills den är 120 grader (tar ungefär 10 minuter). Gör ett kulprov. Precis innan du häller upp din kola smaksätter du den med valfri smaksättning. Tänk på att om du väljer chokladen måste den smälta in i smeten innan du häller upp kolan. Rör runt ordentligt och häll sedan upp kolan i din form. Låt den stå och svalna en stund. Ställ in den i kylen ett tag. Skär den i fyrkanter, 2x2 cm. Om du vill kan du doppa den i choklad och strö lite hårt stekt bacon över eller lite mer traditionellt lite krossade polkagrisar över det är gott och snyggt.

Har du lagat det här?
Hur gick det? Tagga mig gärna på instagram när du visar din bild. https://www.instagram.com/anetterosvall/

Anette RosvallGod Juljulbordjulgodiskokboksförfattaresvenskt kött
0 comment 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

previous post
Tipselips på knäckhantering!
next post
Nyårsbubbel på radion.

You may also like

Efterrättspizza med jordgubbar, rabarber, vit choklad och frasig...

2022/05/24

Evas mammas amerikanska rabarberpaj.

2022/05/23

Smarrig meny till underbara Ingela.

2022/05/22

Blåbär+crunch+muffins = liten portionspaj.

2022/05/21

Vin till försommarens primörer

2022/05/20

Red velvet cake eller röd sammets kaka, är...

2022/05/18

När Cuba och Sydtyrolen möts i en grillad...

2022/05/16

smørrebrød, sandwich, smörgås eller macka

2022/05/15

Blev sugen på carbonara.

2022/05/11

Skagen en klassisk förrätt. Är det kanske också...

2022/05/10

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Efterrättspizza med jordgubbar, rabarber, vit choklad och frasig smördeg. Ett enkelt och vansinnigt gott avslut.

    2022/05/24
  • Evas mammas amerikanska rabarberpaj.

    2022/05/23
  • Smarrig meny till underbara Ingela.

    2022/05/22
  • Blåbär+crunch+muffins = liten portionspaj.

    2022/05/21
  • Vin till försommarens primörer

    2022/05/20

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fyllning förrätt gott grilla grillat hallon jordgubbar julmat kaka kyckling kärlek kött köttfri måndag lax långkok midsommar nyår ost paj party pasta rabarber recept räkor smör soppa svenskt kött sylt tips tävling tårta vitt vin ägg

Instagram

Följ mig på YouTube

https://youtu.be/wonThNBTPg8
https://www.youtube.com/watch?v=2CTf0dgygYY

Samarbeten

  • Smarrig meny till underbara Ingela.

    2022/05/22
  • När Cuba och Sydtyrolen möts i en grillad smörgås börjar änglarna sjunga.

    2022/05/16
  • Matlagning och vinprovning med Amka

    2022/04/29
  • Jury i Dagligvarugalan

    2022/04/11

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt