Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Champagnemousse, bär & maräng

by Anette Rosvall 2019/12/26
written by Anette Rosvall 2019/12/26

Får man en slurk över i flaskan så kan man med fördel göra denna smarriga efterrätt. Champagnemousse med röda bär och marängflarn bjuder på fluff, frisk syra från bär och knaper från marängflarnet. Jag serverar dem i små snapsglas, för om de är små får man ta två. Det är ju sen gammalt!

Champagnemousse med röda bär och marängflarn

Det här behöver du:

Först en italiensk maräng.
0,75 dl vatten
1,5 dl socker
3 äggvitor
1 tsk färskpressad citronsaft

Champagnemousse
3 dl italiensk maräng
3 dl lättvispad grädde
3 dl champagne
4 stycken gelantinblad

Marängflarn
3 äggvitor
2 dl socker
1 krm ättika

 

Gör så här:

Gör först Italiensk maräng så här: Koka upp vatten och socker i en kastrull, låt koka tills det är 122 grader (använd gärna digital termometer, eller rättare sagt – du måste använda en termometer!). Vispa sedan äggvitor och citronjuice med elvisp i en väl rengjord bunke. Vispa till ett fast skum. Tillsätt den varma sockerlagen i en tunn stråle, under fortsätt vispning. När all sockerlag är tillsatt fortsätter du vispa marängen med elvisp i cirka 15 minuter eller tills marängen är helt sval och slät.

Champagnemousse gör du så här: Lägg gelantinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Häll champagnen i en liten kastrull, värm försiktigt och låt sedan gelantinbladen smälta där i OBS! Viktigt att inte champagnen får koka utan bara sjuda. Vispa sedan försiktigt ner maräng (enligt recept ovan) tillsammans med champagne/gelantin ner i den vispade grädden, använd en plastspatel och dra den nedåt i skålen. Se till att ingenting ligger oblandat i botten. När du känner dig nöjd med blandandet, så delar du upp moussen i vackra glas och låter den stelna, gärna över natten. 

Marängflarnen gör du på detta vis, vispa till en helt vanlig maräng och bred ut den tunt på ett bakplåtspapper. Baka av den i 175 grader i cirka 15 minuter eller tills marängen är stel. Dra sedan av bakplåtspappret och låt marängen svalna innan du bryter den i tjusiga och lagom stora bitar.

Innan servering dekorerar du med färska bär samt kolamarängflarnen och serverar alltsammans självklart till ett glas sött bubbel.

Har du lagat det här?
Hur gick det? Tagga mig gärna på instagram när du visar din bild. https://www.instagram.com/anetterosvall/
0 comment 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

previous post
2 tuggor torsk, rouille & parmesan
next post
Pilgrimsmusslor, blomkål & bryntsmör

You may also like

Efterrättspizza med jordgubbar, rabarber, vit choklad och frasig...

2022/05/24

Evas mammas amerikanska rabarberpaj.

2022/05/23

Smarrig meny till underbara Ingela.

2022/05/22

Blåbär+crunch+muffins = liten portionspaj.

2022/05/21

Vin till försommarens primörer

2022/05/20

Red velvet cake eller röd sammets kaka, är...

2022/05/18

När Cuba och Sydtyrolen möts i en grillad...

2022/05/16

smørrebrød, sandwich, smörgås eller macka

2022/05/15

Blev sugen på carbonara.

2022/05/11

Skagen en klassisk förrätt. Är det kanske också...

2022/05/10

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Efterrättspizza med jordgubbar, rabarber, vit choklad och frasig smördeg. Ett enkelt och vansinnigt gott avslut.

    2022/05/24
  • Evas mammas amerikanska rabarberpaj.

    2022/05/23
  • Smarrig meny till underbara Ingela.

    2022/05/22
  • Blåbär+crunch+muffins = liten portionspaj.

    2022/05/21
  • Vin till försommarens primörer

    2022/05/20

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fyllning förrätt gott grilla grillat hallon jordgubbar julmat kaka kyckling kärlek kött köttfri måndag lax långkok midsommar nyår ost paj party pasta rabarber recept räkor smör soppa svenskt kött sylt tips tävling tårta vitt vin ägg

Instagram

Följ mig på YouTube

https://youtu.be/wonThNBTPg8
https://www.youtube.com/watch?v=2CTf0dgygYY

Samarbeten

  • Smarrig meny till underbara Ingela.

    2022/05/22
  • När Cuba och Sydtyrolen möts i en grillad smörgås börjar änglarna sjunga.

    2022/05/16
  • Matlagning och vinprovning med Amka

    2022/04/29
  • Jury i Dagligvarugalan

    2022/04/11

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt