Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt
Anette Rosvall

Kokboksförfattare, kreatör, mat- & vinskribent,

  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Gravad oxfilé surf, turf and wood

by Anette Rosvall 2019/12/05
written by Anette Rosvall 2019/12/05

Uttrycket Surf and Turf myntades i USA på 60-talet och är köksspråk för en rätt som består av protein både från havet och från gräsätare. Det är alltså havsmat och landmat i en salig blandning. Det här är min svenska variant på detta, där jag till och med fått in lite svensk skog. Till den här rätten dricker jag mer än gärna rosa champagne – till exempel någon av de jag tipsat om tidigare.

I det här fallet har jag gjort en smarrig toast som jag gärna serverar som förrätt vid festligare tillfällen. Den består av en tunn skiva gravad oxfilé (turf) på en crostini, självklart lite majo under, och ovanpå det en klick löjrom (surf). I min variant får man även lite med av skogen och för smörgåsen toppas med en syltat kantarell och klippt krasse. Låter det konstig? Det är det inte, det är bara gott! Börja med köttet, för det tar ett litet tag att göra. Du kommer att få lite kött över, men det kan bli en smaskig vickning tillsammans med resterna av de picklade kantarellerna.

Gravad oxfilé surf, turf and wood

Anette Rosvall Uttrycket Surf and Turf myntades i USA på 60-talet och är köksspråk för en rätt som består av protein både från havet och från gräsätare. Det är alltså havsmat och landmat i en salig blandning. Det här är min svenska variant på detta, där jag till och med fått in lite svensk skog. Till den här rätten dricker jag mer än gärna rosa champagne - till exempel någon av de jag tipsat om tidigare. Dryckestips Gravad oxfilé surf, turf and wood European

Ingredients

Till 16 crostinis behöver du:
1 smal baguette
lite majonnäs till varje brödskiva
80 gram löjrom
krasse

Picklade kantareller
Ett gott tillbehör till det mesta, så när du ändå håller på gör lite extra.
Minst 16 stycken små kantareller (gärna flera)
En 1-2-3 lag på socker, ättika och vatten
Lagerblad, vitlöksklyftor och svartpeppar
timjan

Gravad oxfilé
(om du inte vill grava egen oxfilé så köp tunna skivor Breasola.)
600 gram oxfilé (eller färdigt, tunt skivad Breasola)
3/4 dl strösocker
3/4 dl salt
1 msk svartpeppar
1/2 dl konjak
1 msk olja

Instructions

Det här är ett recept där du behöver lite framförhållning. Börja med att grava din oxfilé. Det bör du göra minst två dygn i förväg. Se till att köttet är välputsat. Inget fett och inga hinnor skall vara kvar. Blanda nu socker, salt, peppar, konjak och olja i en liten skål. Bred hälften av blandningen på köttets ena sida. Lägg in köttet i en plastpåse och smeta på resten av blandningen på andra sidan köttet. Stäng till påsen och lägg den på ett fat och ställ in den i kylen. Vänd på påsen med jämna mellanrum under två dygn. Se till att socker och salt löser sig ordentligt. Innan servering skrapar du köttytan fri från kryddor och skär det i så tunna skivor du kan.

Pickla kantareller kan du också göra ett par dagar, eller till och med en vecka i förväg. Koka upp en 1-2-3 lag på 1 dl socker, 2 dl ättika och 3 dl vatten. När sockret är smält och lagen är varm lägger du i lagerblad, en kvist timjan och några vitlöksklyftor samt minst 16 stycken små kantareller. Lägg gärna i ett helt gäng för det här är goda grejor. Låt nu kantarellerna ligga i lagen tills den svalnat, då stänger du locket och väntar i tills du skall servera. Då låter du kantarellerna ligga ett litet tag på en kökshandduk så de inte är helt blöta. Lägg dem på toppen av löjrommen och klipp lite krasse över hela härligheten.

Vid servering skär du baguetten i tunna skivor, bred lite majonnäs på varje brödskiva och lägg två skivor tunt skuren gravad oxfilé ovanpå, sedan en tesked löjrom, en eller två bitar kantarell och så klipp lite krasse över.

Dryck till fest och kalas
0 comment
0
FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

previous post
Roséchampagne är romantiskt
next post
Kluckande gåvor

You may also like

Som en italiensk mama bjuder jag pp långkok,...

2021/01/25

Egg Benedict extra vaganza till ditt härtegull.

2021/01/22

Shakshouka till frukost, lunch, brunch eller vickning +...

2021/01/21

Pizza! Hemgjord eller take away?

2021/01/20

Lyx en vanlig grå tråktisdag med grön ärtsoppa,...

2021/01/19

Boeuf Bourguignon inspirerad av Julia Childs kan vara...

2021/01/18

Min godaste vaniljkaka är perfekt spröd och saftig...

2021/01/17

När rester blir bästa rätten. Mac n cheese...

2021/01/16

Var inte rädd för söta viner!

2021/01/16

Jonas mosters bästa kaka.

2021/01/15

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Som en italiensk mama bjuder jag pp långkok, en ragu bolognese på högrev.

    2021/01/25
  • Egg Benedict extra vaganza till ditt härtegull.

    2021/01/22
  • Shakshouka till frukost, lunch, brunch eller vickning + lite om min bucketlist

    2021/01/21
  • Pizza! Hemgjord eller take away?

    2021/01/20
  • Lyx en vanlig grå tråktisdag med grön ärtsoppa, bubbel och små lila blommor.

    2021/01/19

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fyllning förrätt God Jul gott grilla grillat jordgubbar jul kyckling kärlek kött köttfri måndag lax långkok midsommar ost paj party rabarber recept räkor smör smörgåstårta soppa svenskt kött sylt tips tävling tårta vardag vin vitt vin

Instagram

Följ mig på YouTube

https://youtu.be/wonThNBTPg8
https://www.youtube.com/watch?v=2CTf0dgygYY

Radio/TV/Tidning

  • Vem vill inte ha hårda paket till jul? Än finns det tid.

    2020/12/18
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – Jag pratar på STAR FM

    2020/12/13
  • Jag vägrar en jul utan portvin och annat sött – Missa inte tipsen här eller på STAR FM.

    2020/12/04
  • Vi måste ju ändå snacka om glöggen tre goda glögg-tips på STAR FM.

    2020/11/27

Favoriter just nu!

Artikel om Öl och tunnbindning
Artikel om julbrygder
Artikel om hållbarhetsarbete i Kalifornien
Mat med kål
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top