Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt
Anette Rosvall

Kokboksförfattare, kreatör, mat- & vinskribent,

  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Saffransbullar my way

by Anette Rosvall 2019/12/22
written by Anette Rosvall 2019/12/22

Trots lite grådassigt väder börjar jag känna av julefriden.Stjärnorna glimmrar i fönstret sedan länge men nu spelar jag även julmusik på hög volym, har bytt till röda ljus i alla stakar och julduk på bordet. Snart kommer det dofta jul i mitt hus. För ikväll blir det uppesittarkväll med glögg, peppisar och hela tjocka släkten medan vi väntar på att skinkan ska bli klar. En supermysig tradition vare sig det är två eller 14 som väntar på första mackan. Men först lussebullar… den här gången med fyllning av mandelmassa, rivet apelsinskal och kardemumma…. prova vettja!

Saffransbullar my way

Anette Rosvall Trots lite grådassigt väder börjar jag känna av julefriden.Stjärnorna glimmrar i fönstret sedan länge men nu spelar jag även julmusik på hög volym, har bytt till röda ljus i alla stakar och julduk på bordet. Snart kommer det dofta jul i mitt hus. För ikväll blir det uppesittarkväll med glögg, peppisar och hela tjocka släkten medan vi väntar på att skinkan ska bli klar. En supermysig tradition vare sig det är två eller 14 som väntar på första mackan. Men först lussebullar... den här gången med fyllning av mandelmassa, rivet apelsinskal och kardemumma.... prova vettja! Recept Saffransbullar my way European

Ingredients

2 frp saffran

1 msk sprit (mörk rom eller cointreau)

5 dl mjölk, rumstempererad

10-50 gram jäst (jag använder den mindre mängden jäst och låter degen jäsa länge...)

150 gram rumstempererat smör

2 dl strösocker

0,5 tsk salt

1 ägg, rumstempererat

15-20 dl vetemjöl (arbeta degen och fyll på efterhand)

Fyllning

4 dl grovt riven mandelmassa

2 dl råsocker

200 gram smör

rivet skal från 1 apelsin (eventuell också lite saft)

1 msk nystött kardemumma

Instructions

Blanda saffran med sprit och låt det stå i 30 minuter. Låt alla ingredienser bli rumstempererade, blanda ut jästen och saffran i mjölken. Blanda sedan ner resten av ingredienserna men inte allt mjöl på en gång. Degen ska precis bara bli blank, seg och smidig... använder du för mycket mjöl blir degen matt och lussebullarna hårdare och inte lika hållbara.

Jag plastar över degbunken. Använder jag 10 gram jäst ställer jag bunken i kylen över natten, men om jag har lite mindre tid så använder jag mer jäst och låter degen stå i rumstemperatur och jäsa i ungefär 1 timma. Under tiden kan du göra fyllningen. Blanda ihop alla ingredienser till en god massa. När degen är färdigjäst kavlar du ut den, kluttar ut fyllningen och rullar ut dina bullar. Ställ på bakplåtspapper och låt jäsa i 20 minuter till. Innan du penslar med ägg och strösslar med mandelspån och pärlsocker samt låter gå i ugnen i 8-12 minuter i 225 grader. 

0 comment
1
FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

previous post
Köttbullar finns i hela världen.
next post
Dan före dopparedan väntar jag på skinkan.

You may also like

Boeuf Bourguignon inspirerad av Julia Childs kan vara...

2021/01/18

Min godaste vaniljkaka är perfekt spröd och saftig...

2021/01/17

När rester blir bästa rätten. Mac n cheese...

2021/01/16

Jonas mosters bästa kaka.

2021/01/15

Korv med potatismos på planka

2021/01/14

Tänk hållbart och förädla råvaror i säsong

2021/01/12

Bi bim bap – smaskig, kladdig och alldeles...

2021/01/11

Den amerikanska soppgrytan clam chowder på mitt sätt.

2021/01/10

Kyckling med skummad dragongrädde, primörer, risotto med tryffel...

2021/01/09

Krabburgare med majrovesallad

2021/01/08

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Boeuf Bourguignon inspirerad av Julia Childs kan vara världens godaste gryta.

    2021/01/18
  • Min godaste vaniljkaka är perfekt spröd och saftig på samma gång.

    2021/01/17
  • När rester blir bästa rätten. Mac n cheese på mitt sätt.

    2021/01/16
  • Var inte rädd för söta viner!

    2021/01/16
  • Jonas mosters bästa kaka.

    2021/01/15

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fyllning förrätt God Jul gott grilla grillat jordgubbar jul kyckling kärlek kött köttfri måndag lax långkok midsommar ost paj party rabarber recept räkor smör smörgåstårta soppa svenskt kött sylt tips tävling tårta vardag vin vitt vin

Instagram

Följ mig på YouTube

https://youtu.be/wonThNBTPg8
https://www.youtube.com/watch?v=2CTf0dgygYY

Radio/TV/Tidning

  • Vem vill inte ha hårda paket till jul? Än finns det tid.

    2020/12/18
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – Jag pratar på STAR FM

    2020/12/13
  • Jag vägrar en jul utan portvin och annat sött – Missa inte tipsen här eller på STAR FM.

    2020/12/04
  • Vi måste ju ändå snacka om glöggen tre goda glögg-tips på STAR FM.

    2020/11/27

Favoriter just nu!

Artikel om Öl och tunnbindning
Artikel om julbrygder
Artikel om hållbarhetsarbete i Kalifornien
Mat med kål
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top