Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt
Anette Rosvall

Kokboksförfattare, kreatör, mat- & vinskribent,

  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Sesamstekta lax- och krabbollar med stingiga nudlar.

by Anette Rosvall 2019/12/31
written by Anette Rosvall 2019/12/31

De här små rosa bollarna, brukar jag oftast bara sjuda i hummerfond och vatten, de är urgoda så också. Den här gången fräste jag dem i sesamolja och rullade dem i sesamfrön, det blir krispigt och gott. Och om du får några över så är de ap-goda kalla också!

Sesamstekta lax- och krabbollar med stingiga nudlar.

Anette Rosvall De här små rosa bollarna, brukar jag oftast bara sjuda i hummerfond och vatten, de är urgoda så också. Den här gången fräste jag dem i sesamolja och rullade dem i sesamfrön, det blir krispigt och gott. Och om du får några över så är de ap-goda kalla också! Dryckestips asiatisk, räkor, lax, chili, nudlar European

Det här behöver du:

Till de sesamfrästa lax- och krabbollarna
800 g  laxfilé
1 burk krabbkött (ca 150 gr)
minst 1 hel röd chilifrukt
1 ägg
3 vitlöksklyftor
1  schalottenlökar
1 dl turkisk youghurt
1 skvätt fisksås
(ev en liten skvätt vatten)
svartpeppar och salt
sesamfrön
olja
1 l vatten (till kokningen)
plus en skvätt hummerfond
och salt

Dressing

2 st finhackade vitlöksklyftor
3 cm riven ingefära
2 msk olja
2 msk heintz chilisås
1 msk tabasco
4 msk sweetchilisås
2 msk fisksås
2 tsk soya

Nudlar

600 g kokta och avkylda glasnudlar
2 tomater i tunna skivor
1 st scharlottenlök i tunna, tunna skivor
1/2 skalad gurka i små, små kuber (blir krunchigt o gott)
några kvistar koriander
Koka först nudlarna och kyl ner dem i kallt vatten. Ställ dem åt sidan.

Gör så här:

Mixa alla boll-ingredienser till en slät, rosa smet. Koka upp 1 liter vatten, ner med en skvätt hummerfond och en stor nypa salt där. Sedan över till smeten som du gör små bollar av. Klicka ner laxbollarna i hummerfondsvattnet och koka dem i några minuter tills de är färdiga, de flyter upp till ytan när de är klara. Ta upp dem ur vattnet och låt dem rinna av en smula lägg dem sedan på ett fat med sesamfrön. Rulla så att bollarna är täckta av sesamfrön och lägg dem sedan i en het stekpanna med lite olja i. Låt dem få färg runtomkring. Rör ihop alla ingredienser till dressingen och ställ den åt sidan medan du skär nudelgrönsakerna i så tunna strimlor som du bara kan. Blanda sedan nudlar, dressing och grönsaker ordentligt och sedan lägger du på de små bollarna överst, dekorera eventuellt med ätbara blommor, eller lite extra Sweet and soursauce om du inte har några blommor (det hade inte jag!)

När maten är kryddig och het så är det klokt att låta vinet ha en viss restsötma. Jag  är mycket förtjust i riesling spätlese. Här kommer några varianter. Deidesheimer Herrgottsacker Nr 5042 för 100 kr är ett halvtorrt vin med inslag av vinterpäron, druvighet, citrustoner samt avslut med toner av honung och aprikos.

Om man hellre föredrar en kall öl så passar alltid en veteöl till heta rätter, och varför inte en klassiker Franziskaner Hefe-WeissbiervSB# 1687, Pris 23,50:- Även veteöl sitter som en smäck till de asiatiska chiliheta rätterna. I den här ölen hittar jag en härligt balanserad brödighet blandad med torkade tropiska gula frukter, mogen citrus och nejlikor i avslutet.

Smaklig spis!

  • Deidesheimer Herrgottsacker Nr 5042
  • Franziskaner Weissbier Nr 1687
dryckestipsfredag tillsammansfredagsmysmat
0 comment
0
FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

previous post
Goda drycker till festen.
next post
Köttfärssås extravaganza multo bene

You may also like

Up-side-down kaka med tranbär och apelsin

2021/01/28

Lyckan över att kålen är i säsong. Jag...

2021/01/27

Kokosfräst fisk med kokosris samt chilihet salsa med...

2021/01/26

Som en italiensk mama bjuder jag pp långkok,...

2021/01/25

Egg Benedict extra vaganza till ditt härtegull.

2021/01/22

Shakshouka till frukost, lunch, brunch eller vickning +...

2021/01/21

Pizza! Hemgjord eller take away?

2021/01/20

Lyx en vanlig grå tråktisdag med grön ärtsoppa,...

2021/01/19

Boeuf Bourguignon inspirerad av Julia Childs kan vara...

2021/01/18

Min godaste vaniljkaka är perfekt spröd och saftig...

2021/01/17

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Up-side-down kaka med tranbär och apelsin

    2021/01/28
  • Lyckan över att kålen är i säsong. Jag bakar den länge och serverar med örter och smör.

    2021/01/27
  • Kokosfräst fisk med kokosris samt chilihet salsa med Riesling – Ja Tack!

    2021/01/26
  • Som en italiensk mama bjuder jag pp långkok, en ragu bolognese på högrev.

    2021/01/25
  • Egg Benedict extra vaganza till ditt härtegull.

    2021/01/22

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fyllning förrätt God Jul gott grilla grillat jordgubbar jul kyckling kärlek kött köttfri måndag lax långkok midsommar ost paj party rabarber recept räkor smör smörgåstårta soppa svenskt kött sylt tips tävling tårta vardag vin vitt vin

Instagram

Följ mig på YouTube

https://youtu.be/wonThNBTPg8
https://www.youtube.com/watch?v=2CTf0dgygYY

Radio/TV/Tidning

  • Vem vill inte ha hårda paket till jul? Än finns det tid.

    2020/12/18
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – Jag pratar på STAR FM

    2020/12/13
  • Jag vägrar en jul utan portvin och annat sött – Missa inte tipsen här eller på STAR FM.

    2020/12/04
  • Vi måste ju ändå snacka om glöggen tre goda glögg-tips på STAR FM.

    2020/11/27

Favoriter just nu!

Artikel om Öl och tunnbindning
Artikel om julbrygder
Artikel om hållbarhetsarbete i Kalifornien
Mat med kål
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top