Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt
Anette Rosvall
Kokboksförfattare, kreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Annorlunda söndagsstek.

by Anette Rosvall 2020/02/04
written by Anette Rosvall 2020/02/04

Det kanske ser ut som en helt vanlig söndagsstek, och kanske är ett väldigt klassiskt upplägg men smakerna är annorlunda. För det här är min variant som jag serverar med selleripuré, lite pimpad chutney och gärna några smörslungade morötter med tuggmotsånd kvar.

Så här hittar du alltså receptet på en hel kotlettrad, svampsås, selleripuré, rödlöksmarmelad med tranbär.. Rätten gjorde jag till Svenskt kött för ett tag sedan. Om du inte hittar en hel kotlettrad i din butik så fråga om de kan ta hem det blir så mycket godare och saftigare att tillaga köttet på detta vis. Om jag får välja vill jag även ha en rejäl fettkappa på köttet med det väljer du så klart som du vill.

Hel kotlettrad, svampsås, selleripuré, rödlöksmarmelad med tranbär.

Serves: 6

Det här behöver du:

700 gram kotlettrad benfri

Svampsås
200 gram skogschampinjoner, mycket fint hackade
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 dl grädde
skyn från det bakade köttet
en skvätt soya
en skvätt konjak (om du vill)
salt enligt din egen smak
peppar enligt din egen smak
1 klick smör ganska stor

Selleri- och potatispuré
800 gram rotselleri
200 gram potatis
salt
vitpeppar
25 gram brynt smör
varm mjölk

Rödlöksmarmelad med tranbär
4 msk matolja neutral
svartpeppar
1 msk torkad timjan
4 rödlökar, fint skivade
0,25 dl strösocker
3 msk rödvinsvinäger
1 dl rödvin
salt och svartpeppar
1 dl frysta tranbär

 

Gör så här:

Skär fina snitt i fettet på din kotlettrad och fräs den i het panna så den får färg runton. Lyft upp den ur pannan och lägg den i en ugnsfast form. Låt gå i ugnen i 125 grader i cirka 40 minuter eller tills den har en innertemperatur på 60 grader. (då är köttet ljust rosa i mitten och det är så jag vill ha det)

Torka pannan och stek finhackad lök och vitlök tillsammans med svampen. När svampen är färdigstekt fyller du på med skyn från den ugnsbakade kotlettraden och grädden, smakar av med soya, konjak salt och peppar och låter såsen småputtra tills alla andra ingredienser är klara.

Skala rotsellerin och potatis, skär dem i mindre bitar och koka dem i vatten tills de är helt mjuka. Sila av vattnet och mosa ner dem i kastrullen igen. Mixa potatis och selleri med brynt smör och varm mjölk tills du har en slät och härlig puré. Smaksätt med salt och vitpeppar.

Marmeladen gör du så här. Ner med löken i en panna, låt den bli mjuk inte fräst. Sedan skall resten av ingredienserna ner och småputtra tills du har en marmelad. Smaka av med salt och svartpeppar och vänd till sist ner tranbär.


0 comment
0
FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

previous post
Den lille rackaren eller alkoholens lov
next post
Knäcke till ostbricka

You may also like

Gör din egen lemonad av citrusfrukter med nyttig...

2021/02/26

Långsamt bakad spetskål med fläskkotlett och äppelmoutarda –...

2021/02/25

Vinkokt röd pasta…

2021/02/24

Supersmarrig laxrilette med vacker rosa syrad lök på...

2021/02/22

En underbar middagsutmaning gjorde kålpuddingen smaskigt vegetarisk.

2021/02/20

Köttbollar på kyckling med coleslaw och het, grön...

2021/02/19

Idag fyller bästisen jämt och jag firar med...

2021/02/18

Soppa på spenat eller grönkål

2021/02/17

Rainbow brunch med amerikanska pannkakor och hallon i...

2021/02/16

Äter du vegetariskt på måndagar? Prova då denna...

2021/02/15

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Kändisviner, är det bara bra eller?

    2021/03/01
  • Res med vinet och hitta spännande drycker från hela världen!

    2021/02/28
  • Att resa med öl!

    2021/02/27
  • Gör din egen lemonad av citrusfrukter med nyttig ingefärssmak.

    2021/02/26
  • Långsamt bakad spetskål med fläskkotlett och äppelmoutarda – älskvärt gott

    2021/02/25

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fyllning förrätt God Jul gott grilla grillat jordgubbar jul kyckling kärlek kött köttfri måndag lax långkok midsommar ost paj party rabarber recept räkor smör smörgåstårta soppa svenskt kött sylt tips tävling tårta vardag vin vitt vin

Instagram

Följ mig på YouTube

https://youtu.be/wonThNBTPg8
https://www.youtube.com/watch?v=2CTf0dgygYY

Samarbeten

  • Tre gånger semla plus goda drycker som passar fint till. Vad säger du om det?

    2021/02/11
  • En semla med apelsin- och aprikostouche på smörig och tung briochebulle, Mums!

    2021/02/10
  • Ett vackert och smakfullt kärleksbarn mellan en semla och en kladdkaka.

    2021/02/09
  • Semmelbonanza först ut en chokladsemla med fyllning av rostade hasselnötter!

    2021/02/08

Media & TV/Radio

  • Att resa med öl!

    2021/02/27
  • Vem vill inte ha hårda paket till jul? Än finns det tid.

    2020/12/18
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – Jag pratar på STAR FM

    2020/12/13
  • Jag vägrar en jul utan portvin och annat sött – Missa inte tipsen här eller på STAR FM.

    2020/12/04
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top