Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!

En långsamt bakad kryddrubbad viltstek med svampfräs och tryffeldoftande polentakräm

by Anette Rosvall 2020/02/06
written by Anette Rosvall 2020/02/06
Skriv ut receptet
10,3K

En långsamt bakad kryddrubbad viltstek med svampfräs och tryffeldoftande polentakräm. Kan det vara något att sätta tänderna i kanske? Det här receptet tog jag fram till en plåtning med Hermansson. Så vinerna jag valt till är ifrån dem. På bilden står min son Viktor och är snygg i ett skinförkläde. Om du inte har en son i skinnförkläde som sällskap så går det lika bra att laga rätten själv. Eftersom steken går länge i ugnen så har du ingen brådska utan kan duka fint, pyssla med tillbehören och välja vin i lugn och ro. När gästerna kommer doftar det mumma i hela huset.

Amarone della Valpolicella ClassicoTommasi #22350
Domaine Du Clos De Sixte #73101
Alla viner från Alain Jaume & Fils sitter som en smäck till vilt.

En långsamt bakad kryddrubbad viltstek med svampfräs och tryffeldoftande polentakräm

Portioner: 4

Det här behöver du:

Långsam viltstek
800 gram Viltstek till exempel vildsvin, hjort eller rådjur

Viltrubb
2 delar Timjan, torkad
2 delar Basilika, torkad
3 delar Torkad vitlök
2 delar Persilja, torkad
2 delar Flingsalt
1 del Svartpeppar från kvarnen

Polentakräm
4 dl Polentafrön
1 liter Buljong kyckling
2 dl Parmesanost, fint riven
2 dl Grädde, cirka
1 st Smör, en klick

Svampfräset
200 gram Svamp av valfri sort, jag använde ostronskivling
2 st Banancharlottenlök, finhackade
3 st Vitt bröd, torrt i skivor
3 st Vitlöksklyftor
1 st Sherryvinäger, en liten skvätt
1 skvätt tryffelolja
1 st Smör, en rejäl klick
salt och peppar från kvarnen

Gör så här:

Börja med steken, rubba in kryddorna runtom och låt den sedan gå i 125 grader tills den har en innertemperatur på 54 grader. Det tar olika lång tid beroende på ugn och storlek på stek, men räkna med minst 2 timar.

Under tiden kan du koka upp buljongen, häll ner polentagrynen och låt dem sedan puttra på svag värme i cirka 7 minuter. När det är som en gröt, kryddar du din polenta med smör, salt och peppar från kvarnen. Späder den till rätt konsistens med grädden och parmesanosten (det skall vara som en långsamt flytande gröt)

Tillbehören gör du så här:
Börja med brödkrutongerna, skär bort kanterna från brödet och skär det sedan i små, fina kuber. I med en skvätt olja, en rejäl klick smör i pannan, en krossad vitlöksklyfta och gärna en kvist timjan. Låt sedan fettet smälta och tystna i pannan, ner med krutongerna och låt dem bli gyllenbruna. Dra av dem från värmen och häll sedan på en skvätt tryffelolja, lägg sedan upp dem på ett papper för att rinna av.
Nu över till svampen, rensa och skär den, vitlök och lök i lagom fina skivor. Torka ur din stekpanna ordentligt med papper i med en ny klick smör i pannan. Låt smöret tystna och lägg i lök, vitlök i små bitar och svamp, låt svampen vätska av sig, låt sedan vätskan torka in i svampen igen. Då stänger du av plattan, kryddar med en liten skvätt vinäger, en liten klick smör, salt och peppar och timjan (torkad eller färsk) Om du vill, så kan du göra små, små kuber av ganska hårt stekt sidfläsk och strö över. Servera så här: Lägg upp en klick polentakräm på din tallrik, lägg svampröran över, strö även över parmesan och färsk timjan eller finhackad persilja. Om du har tillgång till färsk tryffel så är det vansinnigt gott till denna rätt.
Smaklig spis!

0 comments 2 FacebookPinterestThreadsBlueskyEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Knäcke till ostbricka
Nästa inlägg
Vad passar till? Vin & mat i kombo.

Du borde verkligen prova det här också!

En variant på en favorit. Tonfisk med Nduja…

2025/07/16

Några av mina sommarfavoriter!

2025/07/14

Smarriga tillbehör till grillat! Olika sorters potatis!

2025/07/10

Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer såserna!

2025/07/08

Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer rörorna!

2025/07/07

Sommar betyder sallad bland annat en smart italiensk...

2025/07/02

Vinprovning med Pinot Noir – 3 kontinenter –...

2025/06/30

Vädret kräver lite varma soppor också!

2025/06/26

Han önskar sig cheesecake på sin födelsedag.

2025/06/25

Firar med bubblor och små briocher

2025/06/24

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • En variant på en favorit. Tonfisk med Nduja…

    2025/07/16
  • Några av mina sommarfavoriter!

    2025/07/14
  • Smarriga tillbehör till grillat! Olika sorters potatis!

    2025/07/10
  • Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer såserna!

    2025/07/08
  • Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer rörorna!

    2025/07/07

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fisk fredagsmys fredag tillsammans frukt förrätt gott grilla grillat hallon korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lätt långkok Mat&Dryck midsommar mums nyår ost paj party rabarber recept räkor sallad smör soppa svenskt kött tips tävling tårta vardag vitt vin

Instagram

Hör av dig till mig!

Har du en fråga, en kommentar, ris eller ros. Vill du samarbeta på något sätt eller har du bara något fint att säga. Jag viill gärna höra vad du har på hjärtat! Skicka ett meddelande via någon av mina sociala medier. Klicka på ikonerna här bredvid, jag svarar så fort jag kan!

Ticketack!

Facebook Instagram Email
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!