Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt
Anette Rosvall

Kokboksförfattare, kreatör, mat- & vinskribent,

  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Att prova vin!

by Anette Rosvall 2020/03/21
written by Anette Rosvall 2020/03/21
comfort food, mat&dryck, kokbok, Anette Rosvall, författare

Att som vinskribent prova vin professionellt är ett grannlaga arbete som oftast sker i Systembolagets källare med ganska trist miljö, utan musik, med rätt glas, rätt ljus och vit bakgrund. Då får man oftast fram en strikt och objektiv beskrivning av vinet i fråga. Självklart har alla vinskribenter sin egen smak och sitt eget språk men vi försöker ändå vara neutrala när vi beskriver vinerna för er läsare. Systembolaget har även sina egna provningar för att göra beskrivningar av de drycker man säljer. Det leder fram till korta och koncisa texter med mallade skildringar och ord som kommer igen, allt för att ni kunder ska förstå vad som finns i flaskan.

Men om man istället tar med sig ett par flaskor vin till en middag med vänner. Vänner som så klart gillar vin men jobbar med helt andra saker än att beskriva det för läsare och presumtiva kunder. Vännerna tar det liksom lite mer från höften, hjärtat eller magen. Samtidigt använder de sitt flödande, kreativa, fantasifulla och nyskapande språk. Då får man helt andra beskrivningar! Jag tog med mig tre flaskor till en middag med Emma, Annika, Marja, Lotta och Katarina. Efter maten som bestod av Mount D´or och en hiskeligt god minestrone soppa fick de sätta sina ord på dryckerna. De smakade vinerna både till båda rätterna och men också mat.

Först ut var Lands End, Shiraz Nr 2231 för 119kr.
Så här låter Systembolagets beskrivning av vinet: Nyanserad, fruktig smak med fatkaraktär, björnbär, plommon, sötlakrits, kryddnejlika, kaffe, örter och viol. Sedan kommer mina vänners beskrivning av samma vin: ”Funkar till mycket. Lite sträv, men älskvärd. Som farmor i Downtown Abbey.


Vin nummer två: Santa Helena Varietal Nr 5059 för 79kr. Så här beskriver Systembolaget vinet: Mycket fruktig smak med inslag av plommon, blåbär, svarta vinbär, svartpeppar, färska örter och vanilj.

Mina vänner tycker så här: ”Fruktigt, typ björnbär, blaskigt och dåligt med plastflaska, känns osexigt, som Markoolio fast vin, och som Torsten Flink-en besvikelse”.

Det tredje och sista vinet som jag bjöd på var Hereford Reserva Merlot Nr 2951 för 89kr. Systembolaget beskriver det så här: ”Fruktig smak med inslag av fat, plommon, svarta vinbär, peppar, viol och örter”.

Mina kompisar använder ett lite annorlunda vokabulär: ”Sassy! Säkert gott till biff. Man slickar upp den, som Shanti Roneys röst – en röst man vill ligga med”.

Som avslutning kan jag säga att smaken verkligen är som baken och att det finns miljoner sätt att uttrycka sig på, men jag kan villigt erkänna att vännernas beskrivning av vinerna faktiskt är så mycket roligare att läsa än Systembolagets. Jag tror faktiskt att jag kommer att fortsätta med provningar med dessa fantastiska kvinnor för jag vill höra och läsa fler beskrivningar av drycker med deras ord!

0 comment
2
FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

previous post
Resa med viner!
next post
Att resa med öl!

You may also like

Shakshouka till frukost, lunch, brunch eller vickning +...

2021/01/21

Pizza! Hemgjord eller take away?

2021/01/20

Lyx en vanlig grå tråktisdag med grön ärtsoppa,...

2021/01/19

Boeuf Bourguignon inspirerad av Julia Childs kan vara...

2021/01/18

Var inte rädd för söta viner!

2021/01/16

Kyckling med skummad dragongrädde, primörer, risotto med tryffel...

2021/01/09

Kött, fisk, fågel eller vegetariskt är frågan. Vet...

2020/12/28

Viktigt att tänka på procenten till jul –...

2020/12/13

Jag vägrar en jul utan portvin och annat...

2020/12/04

Vi måste ju ändå snacka om glöggen tre...

2020/11/27

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Som en italiensk mama bjuder jag pp långkok, en ragu bolognese på högrev.

    2021/01/25
  • Egg Benedict extra vaganza till ditt härtegull.

    2021/01/22
  • Shakshouka till frukost, lunch, brunch eller vickning + lite om min bucketlist

    2021/01/21
  • Pizza! Hemgjord eller take away?

    2021/01/20
  • Lyx en vanlig grå tråktisdag med grön ärtsoppa, bubbel och små lila blommor.

    2021/01/19

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fyllning förrätt God Jul gott grilla grillat jordgubbar jul kyckling kärlek kött köttfri måndag lax långkok midsommar ost paj party rabarber recept räkor smör smörgåstårta soppa svenskt kött sylt tips tävling tårta vardag vin vitt vin

Instagram

Följ mig på YouTube

https://youtu.be/wonThNBTPg8
https://www.youtube.com/watch?v=2CTf0dgygYY

Radio/TV/Tidning

  • Vem vill inte ha hårda paket till jul? Än finns det tid.

    2020/12/18
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – Jag pratar på STAR FM

    2020/12/13
  • Jag vägrar en jul utan portvin och annat sött – Missa inte tipsen här eller på STAR FM.

    2020/12/04
  • Vi måste ju ändå snacka om glöggen tre goda glögg-tips på STAR FM.

    2020/11/27

Favoriter just nu!

Artikel om Öl och tunnbindning
Artikel om julbrygder
Artikel om hållbarhetsarbete i Kalifornien
Mat med kål
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top