Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt
Anette Rosvall

Kokboksförfattare, kreatör, mat- & vinskribent,

  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Vårkyckling med tillbehör

by Anette Rosvall 2020/04/18
written by Anette Rosvall 2020/04/18
middagstips, mat&vin, vårkyckling, kyckling, örtigt

Får man säga att våren är här nu? Kanske inte än, för jag vet att det med all säkerhet kommer ett bakslag så det kanske är bäst att vänta tills efter valborgsmässoafton? Men man kan ju äta vårkyckling med goda tillbehör ändå, eller hur. Den här pippin steker jag hel och långsamt i ugnen och sedan serverar jag den med goa grejor som primörer, färska örter, dragonsky och kanske också en klick majonäs. Du måste prova!

Vill du ha tips på vad du kan dricka till så kommer några smarriga sådana här också. Jag slänger upp två vita ett krispigt, fruktigt. Från Franken i Tyskland kommer Juliusspital Würzburger Silvaner trocken och här hittar du en hög spritsig syra, gröna och gula frukter samt en skön blommighet.

Ibland så sitter både innehåll och utsida som en riktig smäck. Vinet Saboteur från producenten Luddite är ett lite fylligare vitt med en skön nötig rondör men det har också en hög syra samt en örtighet som kan balansera upp både smaken och texturen i det feta i såserna.

Har kommer också ett rött lite lättare Fabien Demois Chinon har en skön saftig bärighet men också en smarrig örtighet och en elegant tanninstruktur. Den kommer att smaka gott till den grillade kycklingen.

  • Nr 6708 för 189kr
  • Nr 92652 för 199kr
  • Nr 2759 för 119kr

middagstips, mat&vin, vårkyckling, kyckling, örtigt

Vårkyckling med tillbehör

Anette Rosvall Får man säga att våren är här nu? Kanske inte än, för jag vet att det med all säkerhet kommer ett bakslag så det kanske är bäst att vänta tills efter valborgsmässoafton? Men man kan ju äta vårkyckling med goda tillbehör ändå, eller hur. Den här pippin steker jag hel och långsamt i ugnen och sedan serverar jag den med goa grejor som primörer, färska örter, dragonsky och kanske också en klick majonäs. Du måste prova! Mat & Vin Vårkyckling med tillbehör European

Det här behöver du:

Dragongrädde
2 ½ dl Vispgrädde
½ dl Mjölk (röd) 

Dragon, färsk på kvist 


Sås nummer 2 - Rostad vitlöksskyk
Mixad lök från kycklingplåten
0,5 liter vatten
2 msk socker
4 msk smör
2 msk vitvinsvinäger
salt och svartpeppar

Kycklingen
En hel kyckling, välartad och skönt uppfödd
1 hel vitlök delad över magen
1 st gul lök delad i kvartar
smör, salt och peppar

Primörer, kokta och grillade
4 stycken vita sparrisar, delade på längden
ett knippe sticklök
4 stycken späda majorovor
8 små nypotatisar i halvor

Gör så här:

Börja med dragongrädden, blanda grädde, mjölk och dragon i en kastrull, koka försiktigt ner till hälften på låg värme, och smaka sedan av med salt. Låt stå till precis innan servering, då du skummar upp såsen rejält med en mixer stav. Det skall nästan se ut som cappucinoskum!

Sedan hoppar vi vidare till kycklingen, sätt ugnen på 200 grader, smörj in kycklingen i smör och olja, och salt och peppar. Dela lök och vitlök över magen och lägg dem på samma fat som kycklingen. Kör dem sedan i cirka 40-60 minuter i ugnen. Om du vill vara helt säker på att din kyckling är klar, så sticker du den i låret, om saften som rinner ut är klar och inte grumlig är din kyckling färdigstekt. Tag bort den ifrån ugnsfaten, lägg den åt sidan, eventuellt under lite aluminumfolie så håller den sig ljummen medan du fixar resten av måltiden.

Lyft bort löken ur fatet skala bort de torra skalen och mixa lökköttet till en slät smet ställ åt sidan.
Vispa nu ur ugnsfatet med 0,5 liter vatten, och voila, du har du alla ingredienser till sås nr 2. Nu är det bara att sätta fart. Smält 2 msk socker försiktigt i en kastrull, häll på vin och fonden/vattnet från ugnsfatet. Det fräser lite granna så akta tassarna! Vispa nu så att sockret löser sig och häll ner de mixade rostade lökarna. Smaka av med salt, svartpeppar och precis innan servering monterar du ner smöret.

Under tiden du väntar på att kycklingen skall bli klar så fixar du primörerna. Skala och rensa försiktigt primörerna, dela den vita sparrisen om den är tjock. Grilla sparrisen och sticklöken i en grillpanna eller grill så den får snygga ränder. Koka majrova och potatis i väl saltat vatten. De skall vara mjuka men ha tuggmotstånd kvar. Prova fastheten med en sticka.  Smaka av med salt och peppar, riv parmesan och ev tryffel över. Klart!

När primörerna är perfekt tillagade så är det dags att lägga upp härligheten. Dela upp primörerna på tallrikarna, dela upp kycklingen i rättvisa delar, och lägg den överst, häll den rostade vitlöksskyn över och allra sist små kluttar av den skummade dragongrädden. Dekorera gärna med något fräscht och grönt.
Smaklig spis och trevlig fredag!

0 comment
0
FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

previous post
Viognier, Marsanne och Rosanne
next post
Hippt med strömming & Suröl

You may also like

Lyckan över att kålen är i säsong. Jag...

2021/01/27

Kokosfräst fisk med kokosris samt chilihet salsa med...

2021/01/26

Som en italiensk mama bjuder jag pp långkok,...

2021/01/25

Egg Benedict extra vaganza till ditt härtegull.

2021/01/22

Shakshouka till frukost, lunch, brunch eller vickning +...

2021/01/21

Pizza! Hemgjord eller take away?

2021/01/20

Lyx en vanlig grå tråktisdag med grön ärtsoppa,...

2021/01/19

Boeuf Bourguignon inspirerad av Julia Childs kan vara...

2021/01/18

Min godaste vaniljkaka är perfekt spröd och saftig...

2021/01/17

När rester blir bästa rätten. Mac n cheese...

2021/01/16

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Lyckan över att kålen är i säsong. Jag bakar den länge och serverar med örter och smör.

    2021/01/27
  • Kokosfräst fisk med kokosris samt chilihet salsa med Riesling – Ja Tack!

    2021/01/26
  • Som en italiensk mama bjuder jag pp långkok, en ragu bolognese på högrev.

    2021/01/25
  • Egg Benedict extra vaganza till ditt härtegull.

    2021/01/22
  • Shakshouka till frukost, lunch, brunch eller vickning + lite om min bucketlist

    2021/01/21

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fyllning förrätt God Jul gott grilla grillat jordgubbar jul kyckling kärlek kött köttfri måndag lax långkok midsommar ost paj party rabarber recept räkor smör smörgåstårta soppa svenskt kött sylt tips tävling tårta vardag vin vitt vin

Instagram

Följ mig på YouTube

https://youtu.be/wonThNBTPg8
https://www.youtube.com/watch?v=2CTf0dgygYY

Radio/TV/Tidning

  • Vem vill inte ha hårda paket till jul? Än finns det tid.

    2020/12/18
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – Jag pratar på STAR FM

    2020/12/13
  • Jag vägrar en jul utan portvin och annat sött – Missa inte tipsen här eller på STAR FM.

    2020/12/04
  • Vi måste ju ändå snacka om glöggen tre goda glögg-tips på STAR FM.

    2020/11/27

Favoriter just nu!

Artikel om Öl och tunnbindning
Artikel om julbrygder
Artikel om hållbarhetsarbete i Kalifornien
Mat med kål
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top