Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Kål på grillen & vulkaniskt vin

by Anette Rosvall 2020/05/08
written by Anette Rosvall 2020/05/08

I helgen kommer nog grillröken ligga tungt över Sveriges avlånga land. Men det kan nog fortfarande vara lite dåligt med de vegetariska rätterna på grillarna. De flesta slänger av gammal vana på den vanliga biffen eller steken på gallret. De tänker inte på att det finns massor av godsaker som också passar bra där. Till exempel kål! Det här receptet har jag gjort med rödkål, för att jag tycker att färgen är så himla vacker. Men det blir exakt lika gott med vitkål. Det här blir allra bäst om du har en grill med lock!

I glaset kanske jag häller ett vin från druvor som växt i vulkanisk jord. Här kan man nästan alltid känna lavan i både doft och smak. Vill ni läsa mer om sådana viner så kan ni kika på denna artikel på DinVinguide som jag skrev när jag jobbade där för ett tag sedan.

Det finns några varianter på Systembolaget och här får ni fredagens tre tips. Det första pratar jag om på STAR FM idag. Det heter DeAetna Terra Costantino Nr 2400 för 159 kr har vuxit på vulkanen Etnas sluttningar. Det bjuder på mulliga toner av svarta körsbär, torkade körsbär, kanel och lite apelsinskal.

I Vulkanisk jord på ön Santorini i Grekland växer Estate Argyros Assyrtiko Nr 92929 för 199 kr här hittar vi en frisk grönäpplig fruktsyra, men också massor av mineralisk sälta samt färska örter och en smarrig nötighet.

Grillad rödkål med parmesan, ruccola och dressing

Det här behöver du:

Till 2 personer behövs
1 kålhuvud
2 stycken bananscharlottenlök
en skvätt olja
salt och peppar
en klick smör

Dressingen:
1 näve fint riven parmesanost
1 tsk fransk senap
4 msk vitvinsvinäger
saften och skalen från en apelsin
3 rivna vitlöksklyftor
0,5 dl crème fraiche
1 dl olja (jag använde apelsinolja, men det går lika bra med majsolja)
salt och peppar

Till servering
en näve ruccola
parmesan
salt och peppar

Gör så här:

Börja med att dela kålhuvudet på hälften, gör lika dant med löken. Blanda en skvätt olja med rivet apelsinskal, olja, salt och peppar i en tallrik. Lägg sedan kålhuvudet med snittsidan nedåt i en tallrik och låt den ligga där medan du väntar på att grillen skall få rätt temperatur.

Under tiden du väntar kan du också vispa ihop dressingen. Blanda ihop alla ingredienser förutom oljan, smaka av med salt och peppar. När du är nöjd vispar du ner oljan och låter dressingen stå kallt under tiden du grillar din kål.

När grillen är lagom varm så brer du på smöret på snittytan och lägger sedan den nedåt på grillen. Se nu till att det är indirekt värme på kålen och lägg ett lock över kålen. Detta gör att undersidan inte blir helt bränd, utan hela kålhuvudet blir jämt tillagat och får bara en liten karamelliserad yta undertill. Stick i kålhuvudet med en kaksticka efter en kvart ungefär och se till att det är mjukt och genomgrillat. Nu serverar du det med ruccola, dressing och parmesanflingor.

Har du lagat det här?
Hur gick det? Tagga mig gärna på instagram när du visar din bild. https://www.instagram.com/anetterosvall/
0 comment 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

previous post
Anettes Sweet & Sour Contry ribs
next post
Majskolvar med chilismör

You may also like

Mina frukostrutiner kan upplevas tråkiga, enahanda och utan...

2023/01/30

Magnumflaska för att storleken ibland har betydelse…

2023/01/27

Semla nummer två är vuxen med smak av...

2023/01/26

Morsans mumsiga mjuka pepparkaka med lingon – en...

2023/01/25

Pimpa din rostbiff i en gudomlig marinad!

2023/01/21

Do you like Pina Colada? JA absolut!

2023/01/19

Semla nummer ett är en variant med choklad...

2023/01/17

Januari månad och alkoholfria alternativ.

2023/01/14

Jag gillar att vara busig. Fram med semlorna...

2023/01/13

Tid för citrus – Gör en chokladkaka med...

2023/01/11

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Mina frukostrutiner kan upplevas tråkiga, enahanda och utan omväxling – Men jag älskar dem!

    2023/01/30
  • Magnumflaska för att storleken ibland har betydelse…

    2023/01/27
  • Semla nummer två är vuxen med smak av espresso, kakao och konjak.

    2023/01/26
  • Morsans mumsiga mjuka pepparkaka med lingon – en favorit!

    2023/01/25
  • Pimpa din rostbiff i en gudomlig marinad!

    2023/01/21

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fisk fredagsmys fyllning förrätt gott grilla grillat hallon kaka korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lax lätt långkok midsommar nyår ost paj party pasta rabarber recept smör soppa svenskt kött sylt tips tävling tårta vitt vin ägg äpple

Instagram

Följ mig på YouTube

https://youtu.be/wonThNBTPg8
https://www.youtube.com/watch?v=2CTf0dgygYY

Samarbeten

  • Do you like Pina Colada? JA absolut!

    2023/01/19
  • Semla nummer ett är en variant med choklad och hasselnötter.

    2023/01/17
  • Jag gillar att vara busig. Fram med semlorna nu!

    2023/01/13
  • Ostkaka a la Creme Catalana med citrussallad en lyxig och delikat dessert

    2022/11/13

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt