Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Konstiga och ovanliga flaskor

by Anette Rosvall 2020/05/16
written by Anette Rosvall 2020/05/16

Förr kunde man hitta massor av fantasifulla flaskor i form av blå katter, skepp och sådana med flaskhalsar som var så sneda och knöliga att man trodde att man redan druckit för mycket innan man ens tagit av korken. Men nu har det blivit lite mer uppstyrt på Systembolagets hyllor. Drycker kan bli ratade av de stränga kraven till och med på grund av att etiketten är lite för glad och käck.

Tråkig, uppstyrt och fantasilöst kanske man kan tycka. Det positiva är att det är lättare att återvinna flaskorna, och det finns faktiskt fortfarande skillnader på vinflaskor. Oftast har det med tradition att göra, men det finns också lagar som stipulerar hur flaskorna ska se ut i olika regioner. Det är därför vinerna från Bourgogne kommer i lite bulligare flaskor än de från Bordeaux. Och det är därför flaskorna från Chianti ibland kommer med en korgbotten och de från Riesling och Alscase är långa och smala medan de från Franken är runda och tjocka. Jag har plockat ut några tjusiga, knasiga och fräcka flaskor med lite annorlunda form. Hoppas du vågar prova dem!

  • Juliusspital Würzburger Nr 6708
  • Ruffino Chianti Superiore Nr 76578
  • Basis Nr 86716

Juliusspital Würzburger Nr 6708 kommer i en rund buteljgrön flaska. Innehållet är krispigt, torrt, fruktigt med en medelhög härlig mineralrik syra. Smutta på till charkbrickan eller drick till en smarrig schnitzel.

Det är inte så vanligt längre men Ruffino Chianti Superiore Nr 76578 har fortfarande en klassisk korgbotten. En sådan där som står på bordet när Lady och Lufsen äter spagetti och köttbullar på sin romantiska middag.

Basis Nr 86716 – I en syltburk med svart lock kommer snapsen Basis från Aalborg. Den smakar klassiskt av akvavitkryddor, kanske är lite svår att hälla ur men ser skoj och hemmagjord ut.

Från en liten appelation i Piemonte görs Gattinara från Giancarlo Travaglini Nr 2372 av druvan Nebbiolo. Det sägs att den lilla utbuktningen innan flaskans hals är gjord för att fånga upp fällningar då vinet serveras. Då bjuder det på en härlig fruktighet med toner av körsbär och mörka saftiga plommon, en lätt doft av ros och en komplex kryddighet som får mig att längta efter min favorit piptobak.

0 comment 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

previous post
Rosa bubblor igen!
next post
Gremolata ett grönt och piggt lifehack

You may also like

Smarrig meny till underbara Ingela.

2022/05/22

Vin till försommarens primörer

2022/05/20

Vårkyckling med tillbehör

2022/05/06

Så här på våren vill man ha lätt...

2022/05/03

Matlagning och vinprovning med Amka

2022/04/29

Rosa vin i vackra flaskor.

2022/04/18

Tortelloni med brynt smör, rostade hasselnötter och parmesan

2022/04/17

Lasagne med lamm & fårbechamel och andra goda...

2022/04/13

Jag tar över en vinbar!

2022/03/22

Getostgratinerad Borsjst

2022/03/21

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Efterrättspizza med jordgubbar, rabarber, vit choklad och frasig smördeg. Ett enkelt och vansinnigt gott avslut.

    2022/05/24
  • Evas mammas amerikanska rabarberpaj.

    2022/05/23
  • Smarrig meny till underbara Ingela.

    2022/05/22
  • Blåbär+crunch+muffins = liten portionspaj.

    2022/05/21
  • Vin till försommarens primörer

    2022/05/20

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fyllning förrätt gott grilla grillat hallon jordgubbar julmat kaka kyckling kärlek kött köttfri måndag lax långkok midsommar nyår ost paj party pasta rabarber recept räkor smör soppa svenskt kött sylt tips tävling tårta vitt vin ägg

Instagram

Följ mig på YouTube

https://youtu.be/wonThNBTPg8
https://www.youtube.com/watch?v=2CTf0dgygYY

Samarbeten

  • Smarrig meny till underbara Ingela.

    2022/05/22
  • När Cuba och Sydtyrolen möts i en grillad smörgås börjar änglarna sjunga.

    2022/05/16
  • Matlagning och vinprovning med Amka

    2022/04/29
  • Jury i Dagligvarugalan

    2022/04/11

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt