Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt
Anette Rosvall

Kokboksförfattare, kreatör, mat- & vinskribent,

  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Grillad, fylld & uppbunden lax

by Anette Rosvall 2020/06/16
written by Anette Rosvall 2020/06/16

Är det fest så är det, klart man vill ha ett snöre runt sitt paket. Och självklart ska paketet vara fyllt med godsaker. Den här menyn kommer ifrån tiden då jag och Emma Hamberg gjorde kokböcker tillsammans. Vår senaste kom 2015 och heter ”Husmorsorna bjuder på festmat” Den här laxen fylls med godsaker och binds upp med snöre. Serveras med en galet god potatispaté och en sås från himmelen. Det är riktig kalasmat som du absolut måste prova.

Vi tänker maten bör räcka till 8-10 personer ungefär beroende på hur stora ni är i maten 😀 Sjävklart får ni även dryckestips till kalaset. Tre väldigt olika varianter av vin. Det första Kendal Jacksson är en fyllig amerikanare med toner av tropisk gul frukt, smöriga popcorn lite örter och vanilj från de amerikanska faten. En medelhög syra som ändå är så pass att den kan klara av den feta laxen.

Nästa flaska är en magnum som borde räcka åtminstone till ett glas per gäst. Vinet från Clothilde Davenne har en mineralsälta och en knviskarp syra som balanseras av den härliga frukten med toner av gröna äpplen, frisk citron och små hårda gråpäron.

Självklart ska man alltid försöka klämma in en flaska bubbel också. Quadrille är en så kallad Cremant de Loire och bjuder på härliga bubblor med smak av gula päron, persikor, massor av mineralitet och en blommig honungston.

  • Nr 72747
  • Nr 6307
  • Nr 92489

Fyllt laxpaket, med potatispaté och sauce vert

Anette Rosvall Är det fest så är det, klart man vill ha ett snöre runt sitt paket. Och självklart ska paketet vara fyllt med godsaker. Den här menyn kommer ifrån tiden då jag och Emma Hamberg gjorde kokböcker tillsammans. Vår senaste kom 2015 och heter "Husmorsorna bjuder på festmat" Den här laxen fylls med godsaker och binds upp med snöre. Serveras med en galet god potatispaté och en sås från himmelen. Det är riktig kalasmat som du absolut måste prova. Kokböcker Grillad, fylld & uppbunden lax European

Ingredients

Fylld lax
2 färska laxfileer
3 dl västerbottensost
3 dl crème fraiche
1 dl finhackad dill
rivet skall och saft från 1 citron
salt och nyriven peppar

Potatispaté

1 kg potatis
10 gelantinblad
400 gram varmrökt lax
rivet skal från 2 citroner
800 gram philadelfia ost
7+1 dl creme fraiche
1 dl finhackad dill
1 dl finhackad gräslök
salt och svartpeppar
Till servering
ett litet knippe färsk dill
några citronskivor

Sauce Verte
500 gram förvälld bladspenat
en dl finhackade gröna örter
5 dl tjock yoghurt (typ rysk eller grekisk)
2 dl majonäs
1 dl vitvinsvinäger
4 msk dijonsenap
4 st rivna vitlöksklyftor
rivet skal från 1 citron
salt och svartpeppar

Instructions

Börja med att skära till de två laxsidorna så de är jämna i storleken. Sedan rör du ihop en kräm av alla ingredienser. Lägg en laxsida med skinnet mot köksbänken och bred sedan denna kräm över laxköttet. Lägg nu den andra laxsidan med köttet mot krämen. Så att skinnet kommer uppåt som ett lock.
Nu är det dags att binda laxen. Med ett steksnöre i bomull. Lägg sedan laxen i ugnen på 200 grader eller på grillen och låt den gå i cirka 35 minuter. Om du vill ha din lax helt genomstekt, så låt den gå i en kvar till.

När du är nöjd med din lax lägger du den på ett serveringsfat, plockar bort snöre och det övre skinnet och serverar den med potatispaté, och sauce verte.

Så här gör du potatispatén. Skala potatisen och skär den i bitar koka den sedan i väl saltat vatten. Häll av vattnet när potatisen är klar, mosa den till ett grovt stomp. Lägg gelantinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Blanda potatissompet med resten av ingredienserna. Men spar 1 dl creme friache som du värmer och löser gelantinbladet i. Rör ner även det i röran och fördela den i två plastade avlånga brödformar. Låt patén stå i kylskåp över natten. Ta fram den en halvtimme innan servering den är godast rumstempad. Garnera med dillvippor och citronskivor.

Sauce verte gör du på detta vis. Tina bladspenat och lägg sedan alla ingredienser i din mixer, mixa tills du har en slät och fin sås. Smaka av med salt och peppar. Låt gärna såsen stå och dra i kylen över natten. 


0 comment
1
FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

previous post
Randig smörgåstårta S.O.S
next post
Kluckande gåvor till säsongens jubilarer!

You may also like

Som en italiensk mama bjuder jag pp långkok,...

2021/01/25

Egg Benedict extra vaganza till ditt härtegull.

2021/01/22

Shakshouka till frukost, lunch, brunch eller vickning +...

2021/01/21

Pizza! Hemgjord eller take away?

2021/01/20

Lyx en vanlig grå tråktisdag med grön ärtsoppa,...

2021/01/19

Boeuf Bourguignon inspirerad av Julia Childs kan vara...

2021/01/18

Min godaste vaniljkaka är perfekt spröd och saftig...

2021/01/17

När rester blir bästa rätten. Mac n cheese...

2021/01/16

Jonas mosters bästa kaka.

2021/01/15

Korv med potatismos på planka

2021/01/14

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Som en italiensk mama bjuder jag pp långkok, en ragu bolognese på högrev.

    2021/01/25
  • Egg Benedict extra vaganza till ditt härtegull.

    2021/01/22
  • Shakshouka till frukost, lunch, brunch eller vickning + lite om min bucketlist

    2021/01/21
  • Pizza! Hemgjord eller take away?

    2021/01/20
  • Lyx en vanlig grå tråktisdag med grön ärtsoppa, bubbel och små lila blommor.

    2021/01/19

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fyllning förrätt God Jul gott grilla grillat jordgubbar jul kyckling kärlek kött köttfri måndag lax långkok midsommar ost paj party rabarber recept räkor smör smörgåstårta soppa svenskt kött sylt tips tävling tårta vardag vin vitt vin

Instagram

Följ mig på YouTube

https://youtu.be/wonThNBTPg8
https://www.youtube.com/watch?v=2CTf0dgygYY

Radio/TV/Tidning

  • Vem vill inte ha hårda paket till jul? Än finns det tid.

    2020/12/18
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – Jag pratar på STAR FM

    2020/12/13
  • Jag vägrar en jul utan portvin och annat sött – Missa inte tipsen här eller på STAR FM.

    2020/12/04
  • Vi måste ju ändå snacka om glöggen tre goda glögg-tips på STAR FM.

    2020/11/27

Favoriter just nu!

Artikel om Öl och tunnbindning
Artikel om julbrygder
Artikel om hållbarhetsarbete i Kalifornien
Mat med kål
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top