Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt
Anette Rosvall
Kokboksförfattare, kreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Nu börjar tiden för det stora samlandet.

by Anette Rosvall 2020/07/11
written by Anette Rosvall 2020/07/11

Nu börjar det bli dags att rensa frysen på bär som ligger och skräpar. Nya skatter är snart på väg in. Min rabarber är redan ganska höga och jag skall börja lägga in paj-vänliga bitar i plastbyttor. Kirskålen och nässlorna skall blancheras och frysas till till vintern. Jag älskar att samla in det som finns i naturen. Självklart är det godast att äta bären, frukten och grönsakerna färska men när det finns som mest och de är prisvärda då passar jag på att frysa i. För då finns det alltid möjlighet att få nykokad sylt och marmelad till ostbrickan i november när livet är som tristast.

Det är gott med omväxling och jag brukar krydda upp sylten med lite olika saker, som citronskal, vaniljstång, kardemumma, kanelstång, portvin eller sherry. Den här sylten är kryddad med lite rökig whisky. Det rökiga gör att det bara behövs bara en liten skvätt för att få en skön karaktär på sylten. Som efter det passar kanon till vitmögelostar t ex chevre.

  • Ardbeg Uigeadail #10407
  • Mackmyra Svensk Rök/Amerikansk Ek #82129
  • Seven Stars No.7 Alkaid #40396

Rökig blåbärssylt

Det här behöver du:

Rökig blåbärssylt
1 kg blåbär
7 hg – 1 kg syltsocker
1 tsk kanel
1 krm mald muskot
2 muskotblommor
en skvätt Aardbergs whisky

 

Gör så här:

Rensa bären och varva sedan bär, socker och kryddor i en kastrull. Låt bären stå i någon timma för att safta av sig. Hetta upp långsamt. Och låt det koka i ca 10 minuter, tills bären sjunker och sockret smält. Skumma noggrant och häll upp i rena glasburkar. Den här sylten smakar lite rökigt och passar både som marmelad till ostbrickan och till amerikanska pannkakor.

bärblåbärfruktfrysakokakonserverasäsongsylt
2 comments
0
FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

previous post
Tian med säsongens grönsaker
next post
Sylta, safta och marmelada på semestern.

You may also like

Godaste drinktilltugget är små puffiga Gougères med getost...

2021/04/10

Har du hört talas som Ballmers peak?

2021/04/08

Snabbt, enkelt och riktigt djävla gott. Den godaste...

2021/04/06

En Mustig Tomatsoppa Med Frasig Grilled Cheese Passar...

2021/04/03

Grilled cheese bästa comfort food för dig som...

2021/04/02

Getostlåda, sallad på grillad paprika och dryckestips. Helgen...

2021/04/01

Fyll glaset med ett rött från Loxarel i...

2021/03/31

Den vackraste vårdrinken en granite med rosa gin

2021/03/30

Äppeltartlett med rostad choklad

2021/03/29

Har du funderat på påskmaten än? Vad sägs...

2021/03/27

2 comments

Persilja 2013/06/02 - 22:26

Nu blev jag nyfiken på hur man tillreder kirskål. Har du nåt bra recept och till vad. Jag har ju trädgården full av dessa vackra ogräs! 🙂

Anette Rosvall 2013/06/03 - 14:05

Halloj P! Jag tror bestämt att jag kommer ihåg att du har vår Husmoderskalender?! För i den finns både recept på ogräspaj, och på nässelpesto, som du lätt som en plätt gör om till kirskålspesto. Det påminner litegranna om ruccola i smaken. Om du inte har boken så finns båda recepten här på bloggen.

Comments are closed.

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Godaste drinktilltugget är små puffiga Gougères med getost och rosmarinpiffad honung

    2021/04/10
  • Mysfira in helgen med riktigt bra bubbligt vin från Penedes

    2021/04/09
  • Har du hört talas som Ballmers peak?

    2021/04/08
  • En frasig pajdeg, tomat, lök och så massor av ost ger dig tomat- och lökpaj extravaganza!

    2021/04/07
  • Snabbt, enkelt och riktigt djävla gott. Den godaste laxen, lagas direkt på tallriken!

    2021/04/06

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fyllning förrätt God Jul gott grilla grillat hallon jordgubbar jul kyckling kärlek kött köttfri måndag lax långkok midsommar ost paj party rabarber recept räkor smör smörgåstårta soppa svenskt kött sylt tips tävling vardag vin vitt vin

Instagram

Följ mig på YouTube

https://youtu.be/wonThNBTPg8
https://www.youtube.com/watch?v=2CTf0dgygYY

Samarbeten

  • Godaste drinktilltugget är små puffiga Gougères med getost och rosmarinpiffad honung

    2021/04/10
  • Mysfira in helgen med riktigt bra bubbligt vin från Penedes

    2021/04/09
  • En frasig pajdeg, tomat, lök och så massor av ost ger dig tomat- och lökpaj extravaganza!

    2021/04/07
  • En Mustig Tomatsoppa Med Frasig Grilled Cheese Passar Till Det Röda Från Loxarel.

    2021/04/03

Media & TV/Radio

  • Mina dryckestips till Magasin TARAs läckra påskbuffé.

    2021/03/28
  • Nördiga och riktigt bra tips om mat och dryck inför påskhelgen här och på Club House.

    2021/03/25
  • Att resa med öl!

    2021/02/27
  • Vem vill inte ha hårda paket till jul? Än finns det tid.

    2020/12/18
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top