Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt
Anette Rosvall
Kokboksförfattare, kreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Sherry, portvin & tantdricka

by Anette Rosvall 2020/08/21
written by Anette Rosvall 2020/08/21

Förut drog jag Sherry, Portvin, Marsala och Madeira över en kam. Fnös lite åt dem och tänkte att det bara var människor över 85 som tyckte om dem. Men nu har jag med delad förtjusning börjat gilla dem. Delad för att dryckerna fortfarande har rykte om sig att kanske vara så kallad ”tantdricka”. Och därför undrar jag stilla om faktiskt har blivit tant på riktigt, eller om det är så att jag bara fått mer förfinade smaklökar. Eftersom jag fortfarande är studsig som en tonåring i sinnet och vet att portvin och sherry är ibland det hippaste man kan dricka så inser jag med glädje att jag fått tillgång till massor av nya smaker.

Portvin finns i så många varianter vita, röda, bruna med eller utan årgång och med olika sötma och dessutom med en hel uppsjö av smaker allt ifrån knäck, torkade fikon, apelsinskal, nötter och ibland lite brända toner. Ett underbart skafferi när man som jag gillar att göra efterrätter. Men även till ost av olika slag nuförtiden vägrar jag att fira jul utan ett riktigt gott portvin, detta dricker jag medan jag sakta knaprar på en bit grönmögelost och filosoferar i stearinljusens sken. Sherryn serverar jag gärna som apertif till mandlar, oliver eller varför inte till en ost- och charkbricka. Just denna fredagskväll ser jag mig sittandes på min altan och när den sammetslena skymningen kommer smygandes sippar jag lugnt på ett litet glas sherry. Marsala och madeira bör inte bara hällas i såsen utan är supersmarrigt till exempel till ädelost eller nötiga och chokladiga desserter. Här kommer några mumsiga tips på dryck i det underbara tantsegmentet.

  • Vintry’s Blend of Oloroso #8282
  • Churchill’s White Port #94031
  • Saint John Madeira #7827
0 comment
1
FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

previous post
Pasta pomodoro & rose
next post
Nu är det Riesling week

You may also like

Vinkokt röd pasta…

2021/02/24

Köttbollar på kyckling med coleslaw och het, grön...

2021/02/19

En härlig alla hjärtans dags meny som självklart...

2021/02/12

Tre gånger semla plus goda drycker som passar...

2021/02/11

En semla med apelsin- och aprikostouche på smörig...

2021/02/10

Ett vackert och smakfullt kärleksbarn mellan en semla...

2021/02/09

Semmelbonanza först ut en chokladsemla med fyllning av...

2021/02/08

Vänlig vecka börjar med en snäll, god och...

2021/02/07

Råbiff på kalv med krisp, riven parmesan och...

2021/02/03

Har du en ostskalk parmesan kvar? Lyckans ost,...

2021/01/29

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Gör din egen lemonad av citrusfrukter med nyttig ingefärssmak.

    2021/02/26
  • Långsamt bakad spetskål med fläskkotlett och äppelmoutarda – älskvärt gott

    2021/02/25
  • Vinkokt röd pasta…

    2021/02/24
  • Supersmarrig laxrilette med vacker rosa syrad lök på smörfrasigt bröd.

    2021/02/22
  • En underbar middagsutmaning gjorde kålpuddingen smaskigt vegetarisk.

    2021/02/20

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fyllning förrätt God Jul gott grilla grillat jordgubbar jul kyckling kärlek kött köttfri måndag lax långkok midsommar ost paj party rabarber recept räkor smör smörgåstårta soppa svenskt kött sylt tips tävling tårta vardag vin vitt vin

Instagram

Följ mig på YouTube

https://youtu.be/wonThNBTPg8
https://www.youtube.com/watch?v=2CTf0dgygYY

Samarbeten

  • Tre gånger semla plus goda drycker som passar fint till. Vad säger du om det?

    2021/02/11
  • En semla med apelsin- och aprikostouche på smörig och tung briochebulle, Mums!

    2021/02/10
  • Ett vackert och smakfullt kärleksbarn mellan en semla och en kladdkaka.

    2021/02/09
  • Semmelbonanza först ut en chokladsemla med fyllning av rostade hasselnötter!

    2021/02/08

Media & TV/Radio

  • Vem vill inte ha hårda paket till jul? Än finns det tid.

    2020/12/18
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – Jag pratar på STAR FM

    2020/12/13
  • Jag vägrar en jul utan portvin och annat sött – Missa inte tipsen här eller på STAR FM.

    2020/12/04
  • Vi måste ju ändå snacka om glöggen tre goda glögg-tips på STAR FM.

    2020/11/27
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top