Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Yoghurtmarinerad karré- & aubergine

by Anette Rosvall 2020/08/12
written by Anette Rosvall 2020/08/12

Det här receptet är ett av många som jag gjort jag till Svenskt Kött. De ville ha så kallade flexitarian recept där det goda svenska köttet fick lite mindre utrymme. Där istället sås, kolhydrater, grönsaker och övriga tillbehör fick huvudrollen på middagen. Så till 6 personer använder man bara 400 gram kött, det innebär att du faktiskt inte har några som helst frånskyll till att köpa ekologiskt kött av god kvalitet från Sverige.

Att marinera i något syrligt som yoghurt gör mycket, både för smak och för textur. Både kött och grönsaker blir liksom mörare. Du kan med fördel lägga dina bitar i sin marinad redan kvällen innan du ska grilla dem. Då hinner det ta till sig smaken av både kryddor och yoghurt och du får en godare rätt.

Yoghurtmarinerade karré- och auberginespett med frasig potatis och grillad citron

Det här behöver du:

Yoghurtmarinerade karré- och aubergine spett,
2 st stora auberginer
400 gram karre i bit

Marinad
2 hela vitlökar, krossade klyftor
2 citroner , saft och zest
1 liter fet neutral youghurt
1 dl aijvar relish - het
zataar (eller liknande örtkryddblandning)
svart peppar

Krispig potatis
1 kg delikatesspotatis
0,5 -1 dl god olivolja
1 hel vitlök
färsk timjan
2 st citroner delade på hälften
salt och svartpeppar

Libanesisk vitlökscreme eller Creme al Thoum
6 st rostade vitlöksklyftor
1 äggvita
2 msk saft av en grillad citron
2-3 dl rapsolja
salta efter smak

 

Gör så här:

Skär auberginen och köttet i lika stora bitar 3x3 cm. Blanda sedan ihop alla ingredienser till marinaden och vänd ner kött och aubergine i marinaden. Låt gärna vila i kylen över natten.

Börja med att koka potatisen med skal tills de är nästan klara. Häll av vattnet och låt dem ånga av rejält innan du lägger upp dem i en ugnsfast form. Nu ska du klämma sönder dina potatisar lite granna. Tryck till så de spricker men de ska fortfarande hålla ihop. Häll på olja och resten av ingredienserna. Låt sedan baka i 180 grader cirka 20 minuter tills de är krispiga i kanterna och lätt gyllenbruna.

I samma ugn men på en egen ugnsform kan du även låta spetten gå. Trä upp karré och aubergine på spett, salta och lägg dem sedan i sin egna ugnsform. Låt sedan baka i 180 grader i cirka 20 minuter vänd efter halva tiden och checka så att köttbitarna är ordentligt genomstekta och inte låt gå ett tag till.

Sedan vispar du enkelt ihop en crème al thoum. Pressa lite saft ur en av de grillade citronhalvorna, kläm ur 6 st klyftor från de grillade vitlökarna. Lägg dem i en mixerskål och tillsätt äggvitan, mixa till vitt skum, häll på oljan i en tunn stråle och mixa tills du har en tjock kräm. Smaksätt med salt och vitpeppar och ställ kallt tills du skall servera.

Har du lagat det här?
Hur gick det? Tagga mig gärna på instagram när du visar din bild. https://www.instagram.com/anetterosvall/

0 comment 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

previous post
Italiensk bröllopssoppa
next post
Lamm, kål och en stor portion kärlek!

You may also like

Efterrättspizza med jordgubbar, rabarber, vit choklad och frasig...

2022/05/24

Evas mammas amerikanska rabarberpaj.

2022/05/23

Smarrig meny till underbara Ingela.

2022/05/22

Blåbär+crunch+muffins = liten portionspaj.

2022/05/21

Vin till försommarens primörer

2022/05/20

Red velvet cake eller röd sammets kaka, är...

2022/05/18

När Cuba och Sydtyrolen möts i en grillad...

2022/05/16

smørrebrød, sandwich, smörgås eller macka

2022/05/15

Blev sugen på carbonara.

2022/05/11

Skagen en klassisk förrätt. Är det kanske också...

2022/05/10

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Efterrättspizza med jordgubbar, rabarber, vit choklad och frasig smördeg. Ett enkelt och vansinnigt gott avslut.

    2022/05/24
  • Evas mammas amerikanska rabarberpaj.

    2022/05/23
  • Smarrig meny till underbara Ingela.

    2022/05/22
  • Blåbär+crunch+muffins = liten portionspaj.

    2022/05/21
  • Vin till försommarens primörer

    2022/05/20

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fyllning förrätt gott grilla grillat hallon jordgubbar julmat kaka kyckling kärlek kött köttfri måndag lax långkok midsommar nyår ost paj party pasta rabarber recept räkor smör soppa svenskt kött sylt tips tävling tårta vitt vin ägg

Instagram

Följ mig på YouTube

https://youtu.be/wonThNBTPg8
https://www.youtube.com/watch?v=2CTf0dgygYY

Samarbeten

  • Smarrig meny till underbara Ingela.

    2022/05/22
  • När Cuba och Sydtyrolen möts i en grillad smörgås börjar änglarna sjunga.

    2022/05/16
  • Matlagning och vinprovning med Amka

    2022/04/29
  • Jury i Dagligvarugalan

    2022/04/11

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt