Med hösten är det säsong för det goda vilda köttet. Men det kommer i många olika skepnader. Det som är gemensamt är att det är klimatsmart, näringsrikt och oftast är ganska magert. Som vanligt är det ju tillbehören och det som serveras till samt det sätt du tillagar din mat som bestämmer vad du ska hälla i glaset.
För själva proteinet kan ju smaka på så många sätt beroende på vilket djur det kommer ifrån. Hur viltköttet kryddas om det steks, grillas, kokas eller kanske till och med serveras rått. Jakt på vilt brukar ju också sammanfalla med ett stort utbud av härlig svamp, tryffel, skogens bär samt rotsaker. Det är galet gott till vilket viltkött som helst. Men här kommer iallafall några tips på vin som passar gott till olika sorters vilt.
Basilisco Teodosio Aglianico Nr 2458 för 99 kr Grape Gambler Pinot Noir #6313 för 99kr Clos Derrière Vieille Nr 92221 för 349 kr Franschhoek Cellar Reserve Nr 2489 för 149 kr Landsort Lager Nr 1466 för 29,30
Basilisco Teodosio Aglianico Nr 2458 för 99 kr
Druvan Aglianico är en av de mest färgrika druvorna som finns. I skalet som är tjockt och mörkt sitter fenoler, aromämen samt tanniner. Så ni kanske redan nu förstår att det här vinet är strävt, smakrikt, med hög syra, massor av frukt men även toner av cederträ. Ett riktigt fynd som sitter som en smäck till papardelle med en smakrik långsamt kokad vildsvinsgryta. Servera med parmesan och gremolata och du hamnar i smakhimlen.
Grape Gambler Pinot Noir Nr 6313 för 99 kr
Pinot Noir är en mjuk och inte så färgrik druva. Detta vin kommer ifrån Australien och bjuder på en josig rödfruktig dryck med lite mjuk och örtig karaktär. Jag tycker att det passar bra till en råbiff eller carpaccio på hjort servera gärna med rostade jordärtsskockor en härlig örtig majonäs och syrad silverlök. Den mjuka köttsmaken kommer att balansera fint mot den mjuka syran i vinet.
Clos Derrière Vieille Nr 92221 för 349 kr
Ett vin från Rhonedalen i Frankrike är en klassisk kombination till viltkött. När man lagar en lika klassisk viltstek, serverar den med gräddig svampsås, en krispig potatiskaka och en sötsyrlig rönnbärsgele på mormors finaste servis då vill jag ha Domaine Santa Duc Clos Derrière Vieille i glaset. Det bjuder på fantastisk frukt hallon, blåbär balanserad ekhantering och en härlig örtighet.
Franschhoek Cellar Reserve Nr 2489 för 149 kr
Visst kan man dricka vitt till kött. När vildsvinsfilé får koka till en kryddig gryta med till exempel curry, kanel, kardemumma eller andra goda smakrika kryddor. Och om det serveras med torkad frukt, nötter och lite yoghurt då fungerar detta vita vitt finfint i glaset. Det är elegant med väl avvägd frukt och fat. Citrusfrukter som citron, grapefrukt och pomelo men även mandel och en grusig mineralitet fungerar fint i detta Sydafrikanska vita vin.
Landsort Lager Nr 1466 för 29,30
Till vår svenska husmanskost är öl ett naturligt val. Så när du bjuder på en kalops gjord på älg med tillbehör som potatis, pressgurka och lingon så är ett glas av denna goda lager ett säkert val. I Landsorts Lager hittar du klassiska lagertoner som knäckebröd, apelsinskal, torrt gräs, örter och en skön beska.