Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt
Anette Rosvall

Kokboksförfattare, kreatör, mat- & vinskribent,

  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Vilt & Vin

by Anette Rosvall 2020/10/17
written by Anette Rosvall 2020/10/17

Med hösten är det säsong för det goda vilda köttet. Men det kommer i många olika skepnader. Det som är gemensamt är att det är klimatsmart, näringsrikt och oftast är ganska magert. Som vanligt är det ju tillbehören och det som serveras till samt det sätt du tillagar din mat som bestämmer vad du ska hälla i glaset.

För själva proteinet kan ju smaka på så många sätt beroende på vilket djur det kommer ifrån. Hur viltköttet kryddas om det steks, grillas, kokas eller kanske till och med serveras rått. Jakt på vilt brukar ju också sammanfalla med ett stort utbud av härlig svamp, tryffel, skogens bär samt rotsaker. Det är galet gott till vilket viltkött som helst. Men här kommer iallafall några tips på vin som passar gott till olika sorters vilt.

  • Basilisco Teodosio Aglianico Nr 2458 för 99 kr
  • Grape Gambler Pinot Noir #6313 för 99kr
  • Clos Derrière Vieille Nr 92221 för 349 kr
  • Franschhoek Cellar Reserve Nr 2489 för 149 kr
  • Landsort Lager Nr 1466 för 29,30

Basilisco Teodosio Aglianico Nr 2458 för 99 kr
Druvan Aglianico är en av de mest färgrika druvorna som finns. I skalet som är tjockt och mörkt sitter fenoler, aromämen samt tanniner. Så ni kanske redan nu förstår att det här vinet är strävt, smakrikt, med hög syra, massor av frukt men även toner av cederträ. Ett riktigt fynd som sitter som en smäck till papardelle med en smakrik långsamt kokad vildsvinsgryta. Servera med parmesan och gremolata och du hamnar i smakhimlen.

Grape Gambler Pinot Noir Nr 6313 för 99 kr
Pinot Noir är en mjuk och inte så färgrik druva. Detta vin kommer ifrån Australien och bjuder på en josig rödfruktig dryck med lite mjuk och örtig karaktär. Jag tycker att det passar bra till en råbiff eller carpaccio på hjort servera gärna med rostade jordärtsskockor en härlig örtig majonäs och syrad silverlök. Den mjuka köttsmaken kommer att balansera fint mot den mjuka syran i vinet.

Clos Derrière Vieille Nr 92221 för 349 kr
Ett vin från Rhonedalen i Frankrike är en klassisk kombination till viltkött. När man lagar en lika klassisk viltstek, serverar den med gräddig svampsås, en krispig potatiskaka och en sötsyrlig rönnbärsgele på mormors finaste servis då vill jag ha Domaine Santa Duc Clos Derrière Vieille i glaset. Det bjuder på fantastisk frukt hallon, blåbär balanserad ekhantering och en härlig örtighet.

Franschhoek Cellar Reserve Nr 2489 för 149 kr
Visst kan man dricka vitt till kött. När vildsvinsfilé får koka till en kryddig gryta med till exempel curry, kanel, kardemumma eller andra goda smakrika kryddor. Och om det serveras med torkad frukt, nötter och lite yoghurt då fungerar detta vita vitt finfint i glaset. Det är elegant med väl avvägd frukt och fat. Citrusfrukter som citron, grapefrukt och pomelo men även mandel och en grusig mineralitet fungerar fint i detta Sydafrikanska vita vin.

Landsort Lager Nr 1466 för 29,30
Till vår svenska husmanskost är öl ett naturligt val. Så när du bjuder på en kalops gjord på älg med tillbehör som potatis, pressgurka och lingon så är ett glas av denna goda lager ett säkert val. I Landsorts Lager hittar du klassiska lagertoner som knäckebröd, apelsinskal, torrt gräs, örter och en skön beska.

0 comment
0
FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

previous post
En viktigt dag!
next post
En massa tomater

You may also like

Shakshouka till frukost, lunch, brunch eller vickning +...

2021/01/21

Pizza! Hemgjord eller take away?

2021/01/20

Lyx en vanlig grå tråktisdag med grön ärtsoppa,...

2021/01/19

Boeuf Bourguignon inspirerad av Julia Childs kan vara...

2021/01/18

Var inte rädd för söta viner!

2021/01/16

Kyckling med skummad dragongrädde, primörer, risotto med tryffel...

2021/01/09

Kött, fisk, fågel eller vegetariskt är frågan. Vet...

2020/12/28

Öka julkänslan med en redig burgare med juliga...

2020/12/23

Viktigt att tänka på procenten till jul –...

2020/12/13

Jag vägrar en jul utan portvin och annat...

2020/12/04

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Som en italiensk mama bjuder jag pp långkok, en ragu bolognese på högrev.

    2021/01/25
  • Egg Benedict extra vaganza till ditt härtegull.

    2021/01/22
  • Shakshouka till frukost, lunch, brunch eller vickning + lite om min bucketlist

    2021/01/21
  • Pizza! Hemgjord eller take away?

    2021/01/20
  • Lyx en vanlig grå tråktisdag med grön ärtsoppa, bubbel och små lila blommor.

    2021/01/19

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fyllning förrätt God Jul gott grilla grillat jordgubbar jul kyckling kärlek kött köttfri måndag lax långkok midsommar ost paj party rabarber recept räkor smör smörgåstårta soppa svenskt kött sylt tips tävling tårta vardag vin vitt vin

Instagram

Följ mig på YouTube

https://youtu.be/wonThNBTPg8
https://www.youtube.com/watch?v=2CTf0dgygYY

Radio/TV/Tidning

  • Vem vill inte ha hårda paket till jul? Än finns det tid.

    2020/12/18
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – Jag pratar på STAR FM

    2020/12/13
  • Jag vägrar en jul utan portvin och annat sött – Missa inte tipsen här eller på STAR FM.

    2020/12/04
  • Vi måste ju ändå snacka om glöggen tre goda glögg-tips på STAR FM.

    2020/11/27

Favoriter just nu!

Artikel om Öl och tunnbindning
Artikel om julbrygder
Artikel om hållbarhetsarbete i Kalifornien
Mat med kål
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top