Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Playcake of the year, en kaka med hallon och choklad.

by Anette Rosvall 2020/11/13
written by Anette Rosvall 2020/11/13
Skriv ut receptet
1,3K

Fredagens kladdkaka är en ljuvlig sak med hallon och choklad. Jag bjuder även på Emmas underbara text från vår gemensamma bok om kladdkakor. Läs och njut, på samma sätt du sedan kan njuta av själva kladdkakan – Glöm playboys och playgirls. Vem vill se kvinnor och män i underkläder, när man kan få se en spritt språngande naken KLADDKAKA?! Den nakenchock du nu ska få ta del av har en av våra snyggaste (och godaste) kladdkakor i huvudrollen. Chokladvarma former, fluffig hallonmousse och bär på toppen som skimrar i vackert rosenrött. Ja, denna playcake är en villig lite rackare – alltid redo för lekar av alla slag. Du kan stoppa den i munnen, i ett vackert paket, i byxorna (om du är lagd åt det hållet) eller så kan du bara gulla lite med den. Var så goda!

Playcake of the year

Det här behöver du:

115 g smör
4 dl socker
2 stora ägg
75 g kakao
½ tsk salt
2 tsk starkt espressokaffe
2 tsk vaniljsocker
½ tsk bakpulver
1 ½ dl vetemjöl
125 g chokladknappar
 
Hallonmousse
4 gelatinblad
400 g hallon (frysta eller färska)
2 dl mascarpone
1 ½ dl florsocker
drygt 1 dl socker
rivet skal och saft från en limefrukt
2 dl grädde

hela färska hallon att garnera med
 

Gör så här:

Smält smöret i en kastrull, rör ner sockret och låt det halvsmälta på låg värme. Vispa under tiden äggen så att de blir lite fluffiga. I med kakao, salt, kaffe och vaniljsocker. När sockret och smöret är färdigsmält häller du ner det i äggsmeten och rör om ordentligt. Sikta sedan ner mjöl och bakpulver och blanda försiktigt ihop smeten. Till sist vänder du ner chokladknapparna och pytsar över den ganska tjocka smeten i en form med löstagbar kant. För att få loss kakan ordentligt kan det vara fiffigt att lägga ett smort bakplåtspapper i botten på din springform. Allt blir så mycket smidigare då! Baka kakan på 175 grader i 25 minuter. Den skall vara fast men lite fuktig. Låt den stå och svalna helt medan du sätter i gång med moussen. 
 
Om du har frysta hallon måste du tina dem först. Mixa dem sedan och sila dem för att få bort kärnorna. Lägg gelantinbladen i en skål med kallt vatten och låt dem ligga där medan du jobbar vidare. Blanda ihop mascarponen med florsocker, socker och rivet skal och saft från en lime. När du har silat bort alla hallonkärnor häller du lite av den röda saften (ca ½ dl) i en kastrull. Resten häller du ner i moussen och rör om. Ta upp gelantinbladen i handen och kläm ur all vätska. Släng ner dem i den lilla kastrullen med hallonsaft, för nu ska bladen lösa upp sig under omrörning på väldigt svag värme. När hallonsaften förvandlats till en trögflytande vätska tar du bort kastrullen från plattan och häller innehållet i moussen. Rör om ordentligt!

Vispa grädden i en separat skål. När det bildas vackra, mjuka toppar är grädden redo att försiktig vändas ner i moussen med en slickepott. Se till att allt blandar sig, häll moussen över din kladdkaka och låt den stå i minst två timmar innan du toppar den med läckra bär. Sluka sedan hela kakan i ett svep, eller frys in den och ta fram en bit när suget plötsligt infinner sig!

Har du lagat det här?
Hur gick det? Tagga mig gärna på instagram när du visar din bild. https://www.instagram.com/anetterosvall/
0 comment 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Lasse Lemons läckra kladdiga lakritskaka
Nästa inlägg
Tre tips för tröst, glädje och hopp om bättre tider

Du borde verkligen prova det här också!

En provensalsk tarte med aubergine blir en genväg...

2023/09/26

Skogens guld – hjortron blir sylt och chutney

2023/09/23

Fläskkotletter i djävulstomater

2023/09/22

Rödbetor och getost hör ihop som kärlek och...

2023/09/20

Söndagsmiddag! Laga rostbiffen med tillbehör i ugnen.

2023/09/18

Mozzarellafyllda italienska köttbullar i himmelsk tomatsås

2023/09/16

Varm, het och vänlig – lammcurry med yoghurt...

2023/09/15

Smarrig och enkel – Indisk kardemummalax

2023/09/14

3 varianter på Inlagd gurka – till smörgås,...

2023/09/13

Filopaj med spenat, fetaost, vitlöksyoghurt och små gulliga...

2023/09/11

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • En provensalsk tarte med aubergine blir en genväg till himmelen.

    2023/09/26
  • Skogens guld – hjortron blir sylt och chutney

    2023/09/23
  • Fläskkotletter i djävulstomater

    2023/09/22
  • Rödbetor och getost hör ihop som kärlek och kyssar.

    2023/09/20
  • Söndagsmiddag! Laga rostbiffen med tillbehör i ugnen.

    2023/09/18

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fredag tillsammans fyllning förrätt gott grilla grillat hallon kaka korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lax lätt långkok midsommar mums nyår ost paj party rabarber recept smör soppa svenskt kött sylt tips vardag vitt vin ägg

Instagram

Popular Posts

  • 1

    Snabbrimmad torskrygg med sandefjordsås och härligt smör-slungad delikatesspotatis sparris i två färger.

    2021/04/27
  • 2

    Ullas ljuvliga förrätt passar till varje fest men kanske lite speciellt till midsommar.

    2021/06/16
  • 3

    Boeuf Bourguignon inspirerad av Julia Childs kan vara världens godaste gryta.

    2021/01/18
  • 4

    Har du provat ”Lubb”?

    2017/07/08
  • 5

    Chiken Tikka Sizlar

    2020/04/22

Samarbeten

  • Bjuder på cocktails och tillbehör med Helena!

    2023/08/19
  • Skryta lite för de jobb jag gjort på sistone borde man ju kunna få göra utan att skämmas?

    2023/03/30
  • Men då är det äntligen dags för semlor. Fettisdagen är här!

    2023/02/21
  • Do you like Pina Colada? JA absolut!

    2023/01/19

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt