Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt
Anette Rosvall

Kokboksförfattare, kreatör, mat- & vinskribent,

  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

En engelsk fruktkaka kräver tid och engagemang lite som en härlig kompis

by Anette Rosvall 2020/12/03
written by Anette Rosvall 2020/12/03

I England gör man sin fruktkaka minst fyra veckor innan jul, sedan står den i skafferiet eller kylen och kräver engagemang. För att få den så där härligt tung och fuktig så måste man gulla med den. Man fuktar den med konjak lite då och då vänder den försiktigt så att vätskan täcker hela kakan. Sedan gäller tålamod för tricket är att inte börja smaka på den får då är den nog slut innan julafton.

Fruktkaka till jul på mitt sätt

Anette Rosvall I England gör man sin fruktkaka minst fyra veckor innan jul, sedan står den i skafferiet eller kylen och kräver engagemang. För att få den så där härligt tung och fuktig så måste man gulla med den. Man fuktar den med konjak lite då och då vänder den försiktigt så att vätskan täcker hela kakan. Sedan gäller tålamod för tricket är att inte börja smaka på den får då är den nog slut innan julafton. Recept En engelsk fruktkaka kräver tid och engagemang lite som en härlig kompis European

Ingredients

Fyllning
200 gram fikon
2 dl apelsinmarmelad gärna med whiskeysmak
1 dl russin
en liten näve tranbär
0,5 dl konjak
 
Kaka
2 dl hackade valnötter
200 gram smör (rumsvarmt)
3 dl brun farin
100 gram riven mandelmasssa
4 ägg
2 msk glöggkrydda
3,5 dl vetemjöl (siktat)
0,5 tsk bikarbonat (siktat)
 
Efteråt
Några skvättar konjak
Florsocker
garnering

Instructions

Börja med att lägga alla ingredienser till fyllningen i en skål och låt allt ligga där och gosa i minst 30 minuter.  Sedan smörar du en avlång brödform (1,5 liter) lägg ett  smörpapper i botten så blir det lättare att få ur kakan ur formen när den är klar.
Sätter ugnen på 170 grader och börjar med att rosta valnötterna i cirka 7 minuter. Se till att de inte står för länge i värmen, då kan de lätt bli brända. Vispa smör och brunt farin tills det är fluffigt. Tillsätt ägg en ett i taget och fortsätt att vispa ordentligt. Ner med de hackade, rostade valnötterna, den rivna mandelmassan, kryddorna och så till sist vänder du ner det siktade vetemjölet och bikarbonaten vispa precis så mycket så att allt är väl blandat.
Häll ner smeten i bakformen och låt kakan gå i ugnen i cirka 75 minuter eller när din kaksticka är torr när du pickar kakan. Ta ut kakan när den är färdig och låt den svalna. Fukta den med konjak och plasta in den, låt den stå svalt och fukta kakan lite då och då med konjak så att den inte torkar. Innan servering så skall den garneras med mängder av florsocker och lite röda fina bär på toppen eller som här med kanderade valnötter och små inlagda aprikoser.

0 comment
1
FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

previous post
Har norra Europas sämsta tålamod och är luststyrd, det betyder semlor i december.
next post
Jag vägrar en jul utan portvin och annat sött – Missa inte tipsen här eller på STAR FM.

You may also like

Shakshouka till frukost, lunch, brunch eller vickning +...

2021/01/21

Pizza! Hemgjord eller take away?

2021/01/20

Lyx en vanlig grå tråktisdag med grön ärtsoppa,...

2021/01/19

Boeuf Bourguignon inspirerad av Julia Childs kan vara...

2021/01/18

Min godaste vaniljkaka är perfekt spröd och saftig...

2021/01/17

När rester blir bästa rätten. Mac n cheese...

2021/01/16

Jonas mosters bästa kaka.

2021/01/15

Korv med potatismos på planka

2021/01/14

Tänk hållbart och förädla råvaror i säsong

2021/01/12

Bi bim bap – smaskig, kladdig och alldeles...

2021/01/11

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Shakshouka till frukost, lunch, brunch eller vickning + lite om min bucketlist

    2021/01/21
  • Pizza! Hemgjord eller take away?

    2021/01/20
  • Lyx en vanlig grå tråktisdag med grön ärtsoppa, bubbel och små lila blommor.

    2021/01/19
  • Boeuf Bourguignon inspirerad av Julia Childs kan vara världens godaste gryta.

    2021/01/18
  • Min godaste vaniljkaka är perfekt spröd och saftig på samma gång.

    2021/01/17

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fyllning förrätt God Jul gott grill grilla grillat jordgubbar jul kyckling kött köttfri måndag långkok midsommar ost paj party rabarber recept räkor sill smör smörgåstårta soppa svenskt kött sylt tips tävling tårta vardag vin wasabi

Instagram

Följ mig på YouTube

https://youtu.be/wonThNBTPg8
https://www.youtube.com/watch?v=2CTf0dgygYY

Radio/TV/Tidning

  • Vem vill inte ha hårda paket till jul? Än finns det tid.

    2020/12/18
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – Jag pratar på STAR FM

    2020/12/13
  • Jag vägrar en jul utan portvin och annat sött – Missa inte tipsen här eller på STAR FM.

    2020/12/04
  • Vi måste ju ändå snacka om glöggen tre goda glögg-tips på STAR FM.

    2020/11/27

Favoriter just nu!

Artikel om Öl och tunnbindning
Artikel om julbrygder
Artikel om hållbarhetsarbete i Kalifornien
Mat med kål
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top