Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt
Anette Rosvall

Kokboksförfattare, kreatör, mat- & vinskribent,

  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Har norra Europas sämsta tålamod och är luststyrd, det betyder semlor i december.

by Anette Rosvall 2020/12/01
written by Anette Rosvall 2020/12/01
recept, anette rosvall, semla, gul, saffran

Men det är så klart inte vilka semlor som helst för lite juliga är de allt. Men jag vet att vissa traditionalister kommer att skrika högt nu. Inte får man redan nu börja med semlor! Men om man som jag tycker att detta goda bakverk är guds gåva till mänskligheten och inte har någon lust att vänta till efter fastan så kör man loss och gör saffransemlor. Dessa semlor är underbara, med extra allt, mjukt saftigt bröd och den apelsin- och cointreaudoftande mandelmassan. Mmmm! jag lovar att det är urgott!

recept, anette rosvall, semla, gul, saffran

Anettes saffranssemlor

Anette Rosvall Men det är så klart inte vilka semlor som helst för lite juliga är de allt. Men jag vet att vissa traditionalister kommer att skrika högt nu. Inte får man redan nu börja med semlor! Men om man som jag tycker att detta goda bakverk är guds gåva till mänskligheten och inte har någon lust att vänta till efter fastan så kör man loss och gör saffransemlor. Dessa semlor är underbara, med extra allt, mjukt saftigt bröd och den apelsin- och cointreaudoftande mandelmassan. Mmmm! jag lovar att det är urgott! [ Recept Har norra Europas sämsta tålamod och är luststyrd, det betyder semlor i december. European

Ingredients

Degen:
4 pkt saffran (2 gr)
2 kork Cointreau
(eller annan apelsinlikör)
300 g smör
1000 gr fingervarm mjölk
1 pkt jäst för söta degar (100 g)
4 dl strösocker
2 ägg (rumsvarma)
2 tsk salt
Ca 2000 gr vetemjöl

Fyllning:
200 g mandelmassa
Rivet skal och saft av en apelsin
50 g rostade mandelspån
Några matskedar kanderade apelsinskal
2 dl ovispad grädde
Lite brödgröp

Till servering:
Vispad grädde
Florsocker

Instructions

Smula jästen i en stor bunke och häll nästan allt socker över den, låt detta stå och lösa upp sig ett tag. Under tiden stöter du saffranet i en mortel med 1 msk av sockret, det här går ju bra! Nu kan du blanda ut saffranet med spriten och så ställer du det åt sidan. Smält smöret och häll på mjölken, låt det bli fingervarmt. Häll vätskan över jästen. Nu kan du blanda ner äggen, kesellan, saltet och mjölet. Arbeta ihop tills du har en fin, blank och smidig deg. Låt den jäsa i ca 1 timme under handduk.
Rulla sedan små tennisbollar av degen, ställ dem på en smörad plåt och låt dem jäsa under duk i 30 minuter. Pensla med vispat ägg och grädda mitt i ugnen i 175 grader i 10 minuter, eller tills de är genomgräddade och har en fin gyllengul färg. Låt bullarna svalna och skär sedan av ett lock på varje bulle. Gröp ur ett litet hål i varje bulle och blanda ihop fyllningen. Som sedan ska bo i det lilla hålet. Spritsa grädde över fyllningen och lägg på locket. Sikta över florsocker och ät.

0 comment
0
FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

previous post
Vinterns härliga grönkålspaj med stilton, valnötter och hållbart grönt
next post
En engelsk fruktkaka kräver tid och engagemang lite som en härlig kompis

You may also like

Egg Benedict extra vaganza till ditt härtegull.

2021/01/22

Shakshouka till frukost, lunch, brunch eller vickning +...

2021/01/21

Pizza! Hemgjord eller take away?

2021/01/20

Lyx en vanlig grå tråktisdag med grön ärtsoppa,...

2021/01/19

Boeuf Bourguignon inspirerad av Julia Childs kan vara...

2021/01/18

Min godaste vaniljkaka är perfekt spröd och saftig...

2021/01/17

När rester blir bästa rätten. Mac n cheese...

2021/01/16

Jonas mosters bästa kaka.

2021/01/15

Korv med potatismos på planka

2021/01/14

Tänk hållbart och förädla råvaror i säsong

2021/01/12

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Egg Benedict extra vaganza till ditt härtegull.

    2021/01/22
  • Shakshouka till frukost, lunch, brunch eller vickning + lite om min bucketlist

    2021/01/21
  • Pizza! Hemgjord eller take away?

    2021/01/20
  • Lyx en vanlig grå tråktisdag med grön ärtsoppa, bubbel och små lila blommor.

    2021/01/19
  • Boeuf Bourguignon inspirerad av Julia Childs kan vara världens godaste gryta.

    2021/01/18

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fyllning förrätt God Jul gott grilla grillat jordgubbar jul kyckling kärlek kött köttfri måndag lax långkok midsommar ost paj party rabarber recept räkor smör smörgåstårta soppa svenskt kött sylt tips tävling tårta vardag vin vitt vin

Instagram

Följ mig på YouTube

https://youtu.be/wonThNBTPg8
https://www.youtube.com/watch?v=2CTf0dgygYY

Radio/TV/Tidning

  • Vem vill inte ha hårda paket till jul? Än finns det tid.

    2020/12/18
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – Jag pratar på STAR FM

    2020/12/13
  • Jag vägrar en jul utan portvin och annat sött – Missa inte tipsen här eller på STAR FM.

    2020/12/04
  • Vi måste ju ändå snacka om glöggen tre goda glögg-tips på STAR FM.

    2020/11/27

Favoriter just nu!

Artikel om Öl och tunnbindning
Artikel om julbrygder
Artikel om hållbarhetsarbete i Kalifornien
Mat med kål
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top