Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt
Anette Rosvall

Kokboksförfattare, kreatör, mat- & vinskribent,

  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Öka julkänslan med en redig burgare med juliga tillbehör.

by Anette Rosvall 2020/12/23
written by Anette Rosvall 2020/12/23

Kanske kommer julkänslan till dig när du provar denna smarriga hamburgare. Jag gjorde den tillsammans med fotograf Thomas Carlgren till tidningen Hemmets Journal för ett par år sedan. Det blev en smarrig variant på hamburgare, rågkakor med pulledpork, rödlökschutney med lingon, dragonmajonäs, masserad grönkål och rödkålsslaw med apelsin…. Jag tror bannemig att jag ska göra den i mellandagarna… Slurp!

Julburgare med Rågkakor med pulledpork, rödlökschutney med lingon, dragonmajonäs, masserad grönkål och rödkålsslaw med apelsin

Anette Rosvall Kanske kommer julkänslan till dig när du provar denna smarriga hamburgare. Jag gjorde den tillsammans med fotograf Thomas Carlgren till tidningen Hemmets Journal för ett par år sedan. Det blev en smarrig variant på hamburgare, rågkakor med pulledpork, rödlökschutney med lingon, dragonmajonäs, masserad grönkål och rödkålsslaw med apelsin.. Slurp! Press Öka julkänslan med en redig burgare med juliga tillbehör. European
Serves: 4 personer

Ingredients

Rödkålsslaw med apelsin
300 gram rödkål, fint strimlat
1 apelsin i filéer

Dressing
3 msk vitvinsvinäger
2 msk apelsinsaft
1 msk dijonsenap
4 msk olivolja
salt och svartpeppar eftersmak

Rödlöksmarmelad med lingon
4 msk matolja neutral
svartpeppar
1 msk torkad timjan
4 rödlökar, fint skivade
0,25 dl strösocker
3 msk rödvinsvinäger
1 dl rödvin
salt och svartpeppar
1 dl frysta lingon

Dragonmajonäs
2 tsk dijonsenap
2 tsk vitvinsvinäger
1 äggula
4-6 dl neutral olja
1 vitlöksklyfta
2 msk torkad dragon
salt och peppar
samt en nypa cayennepeppar

Rågkakor
blir 4 stora eller 8 småfrallor

50 gram smör
5 dl standard mjölk
1,5 tsk salt
0,5 dl mörk bröd sirap
0,5 tsk brödkrydda
50 gram jäst
6 dl vetemjöl
cirka 5 dl rågsikt

Pulled pork
800 gram fläskkarre
Marinera över natten:
3 msk soya
2 dl julmust
4 krossade vitlöks klyftor
1 dl olja

Tillagning
1 gul lök, i klyftor
2-4 vitlöks klyftor, krossade
2 msk pepparkakskryddor
1 msk röd paprika
0,5 dl muskovadosocker
1 dl Heintz chilisås

 

Instructions

Rödkålsslaw med apelsin
Strimla rödkålen fint och blanda sedan ihop alla ingredienser till dressingen. Massera in dressingen i rödkålsstrimlorna och vänd sedan ner apelsinbitarna. Smaka av med salt och peppar servera!

Rödlöksmarmelad med lingon
Marmeladen gör du så här. Ner med löken i en panna, låt den bli mjuk inte fräst. Sedan skall resten av ingredienserna ner och småputtra tills du har en marmelad. Smaka av med salt och pepppar och vänd till sist ner lingonen.

Dragonmajonäs
Tänk på att alla ingredienser ska ha samma temperatur!
Vispa ihop senap, vinäger och äggulor i en skål. Droppa ner olja i en stråle och vispa kraftigt under tiden tills majonäsen blir tjock och fluffig. Smaksätt med dragon, vitlök, salt och cayennepeppar.

Rågkakor
Sätt ugnen på 225 grader. Smula ner jästen i en degbunken och häll över sirapen. Smält smöret i en kastrull och häll ner mjölk, salt och kryddor. Värm vätskan till 37 grader och häll den sedan över jästen. Arbeta in mjölet i vätskan, för maskin i cirka 6 minuter och för hand det dubbla. Låt degen jäsa i minst 45 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela degen i 8 delar och rulla till bullar, platta till lite granna och nagga bullarna med en gaffel. Lägg bullarna på ett en bakplåtsklädd plåt och låt dem jäsa i ytterligare 30 minuter. Baka sedan av i cirka 15 minuter och låt dem svalna lite innan du serverar dem.

Pulled pork
Sätt ugnen på 125 grader och ta fram en rejäl järngryta med lock som tål värme (jag får skruva loss knoppen från min gryta) Blanda ihop alla torra kryddor. Lägg löken och vitlöken i botten av grytan, lägg köttet ovanpå och kryddorna överst. Låt även lite av marinaden också hänga med ner. Ställ in grytan i ugnen i 4 timmar. Titta till grytan lite då och då, fyll på med lite varm buljong om det har kokat torrt. När 4 timmar har gått, lyfter du upp köttbitarna på en skärbräda och drar isär köttet med två gafflar – ”Pull your pork with a fork” – medan du håller på med detta, låter du det som är kvar av marinaden koka ned så att det blir tjockt och simmigt. Det tar lite olika tid beroende på hur mycket som är kvar. Ok vält ner köttfnaset i marinaden och rör om. Nu är det klart att servera som mellan ditt rågbröd och till dina ingredienser.

0 comment
1
FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

previous post
Frukostmöte med älsklingsäpplen på vörtbröd med julskinka och senap
next post
En ny favorit fick mig att gråta en skvätt – Jag presenterar härmed pankofriterad matjessill!

You may also like

Egg Benedict extra vaganza till ditt härtegull.

2021/01/22

Shakshouka till frukost, lunch, brunch eller vickning +...

2021/01/21

Pizza! Hemgjord eller take away?

2021/01/20

Lyx en vanlig grå tråktisdag med grön ärtsoppa,...

2021/01/19

Boeuf Bourguignon inspirerad av Julia Childs kan vara...

2021/01/18

Min godaste vaniljkaka är perfekt spröd och saftig...

2021/01/17

När rester blir bästa rätten. Mac n cheese...

2021/01/16

Var inte rädd för söta viner!

2021/01/16

Jonas mosters bästa kaka.

2021/01/15

Korv med potatismos på planka

2021/01/14

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Egg Benedict extra vaganza till ditt härtegull.

    2021/01/22
  • Shakshouka till frukost, lunch, brunch eller vickning + lite om min bucketlist

    2021/01/21
  • Pizza! Hemgjord eller take away?

    2021/01/20
  • Lyx en vanlig grå tråktisdag med grön ärtsoppa, bubbel och små lila blommor.

    2021/01/19
  • Boeuf Bourguignon inspirerad av Julia Childs kan vara världens godaste gryta.

    2021/01/18

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fyllning förrätt God Jul gott grilla grillat jordgubbar jul kyckling kärlek kött köttfri måndag lax långkok midsommar ost paj party rabarber recept räkor smör smörgåstårta soppa svenskt kött sylt tips tävling tårta vardag vin vitt vin

Instagram

Följ mig på YouTube

https://youtu.be/wonThNBTPg8
https://www.youtube.com/watch?v=2CTf0dgygYY

Radio/TV/Tidning

  • Vem vill inte ha hårda paket till jul? Än finns det tid.

    2020/12/18
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – Jag pratar på STAR FM

    2020/12/13
  • Jag vägrar en jul utan portvin och annat sött – Missa inte tipsen här eller på STAR FM.

    2020/12/04
  • Vi måste ju ändå snacka om glöggen tre goda glögg-tips på STAR FM.

    2020/11/27

Favoriter just nu!

Artikel om Öl och tunnbindning
Artikel om julbrygder
Artikel om hållbarhetsarbete i Kalifornien
Mat med kål
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top