Kanske kommer julkänslan till dig när du provar denna smarriga hamburgare. Jag gjorde den tillsammans med fotograf Thomas Carlgren till tidningen Hemmets Journal för ett par år sedan. Det blev en smarrig variant på hamburgare, rågkakor med pulledpork, rödlökschutney med lingon, dragonmajonäs, masserad grönkål och rödkålsslaw med apelsin…. Jag tror bannemig att jag ska göra den i mellandagarna… Slurp!
Rödkålsslaw med apelsin Dressing Rödlöksmarmelad med lingon Dragonmajonäs Rågkakor 50 gram smör Pulled pork Tillagning Rödkålsslaw med apelsin Rödlöksmarmelad med lingon Dragonmajonäs Rågkakor Pulled porkJulburgare med Rågkakor med pulledpork, rödlökschutney med lingon, dragonmajonäs, masserad grönkål och rödkålsslaw med apelsin
Det här behöver du:
300 gram rödkål, fint strimlat
1 apelsin i filéer
3 msk vitvinsvinäger
2 msk apelsinsaft
1 msk dijonsenap
4 msk olivolja
salt och svartpeppar eftersmak
4 msk matolja neutral
svartpeppar
1 msk torkad timjan
4 rödlökar, fint skivade
0,25 dl strösocker
3 msk rödvinsvinäger
1 dl rödvin
salt och svartpeppar
1 dl frysta lingon
2 tsk dijonsenap
2 tsk vitvinsvinäger
1 äggula
4-6 dl neutral olja
1 vitlöksklyfta
2 msk torkad dragon
salt och peppar
samt en nypa cayennepeppar
blir 4 stora eller 8 småfrallor
5 dl standard mjölk
1,5 tsk salt
0,5 dl mörk bröd sirap
0,5 tsk brödkrydda
50 gram jäst
6 dl vetemjöl
cirka 5 dl rågsikt
800 gram fläskkarre
Marinera över natten:
3 msk soya
2 dl julmust
4 krossade vitlöks klyftor
1 dl olja
1 gul lök, i klyftor
2-4 vitlöks klyftor, krossade
2 msk pepparkakskryddor
1 msk röd paprika
0,5 dl muskovadosocker
1 dl Heintz chilisåsGör så här:
Strimla rödkålen fint och blanda sedan ihop alla ingredienser till dressingen. Massera in dressingen i rödkålsstrimlorna och vänd sedan ner apelsinbitarna. Smaka av med salt och peppar servera!
Marmeladen gör du så här. Ner med löken i en panna, låt den bli mjuk inte fräst. Sedan skall resten av ingredienserna ner och småputtra tills du har en marmelad. Smaka av med salt och pepppar och vänd till sist ner lingonen.
Tänk på att alla ingredienser ska ha samma temperatur!
Vispa ihop senap, vinäger och äggulor i en skål. Droppa ner olja i en stråle och vispa kraftigt under tiden tills majonäsen blir tjock och fluffig. Smaksätt med dragon, vitlök, salt och cayennepeppar.
Sätt ugnen på 225 grader. Smula ner jästen i en degbunken och häll över sirapen. Smält smöret i en kastrull och häll ner mjölk, salt och kryddor. Värm vätskan till 37 grader och häll den sedan över jästen. Arbeta in mjölet i vätskan, för maskin i cirka 6 minuter och för hand det dubbla. Låt degen jäsa i minst 45 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela degen i 8 delar och rulla till bullar, platta till lite granna och nagga bullarna med en gaffel. Lägg bullarna på ett en bakplåtsklädd plåt och låt dem jäsa i ytterligare 30 minuter. Baka sedan av i cirka 15 minuter och låt dem svalna lite innan du serverar dem.
Sätt ugnen på 125 grader och ta fram en rejäl järngryta med lock som tål värme (jag får skruva loss knoppen från min gryta) Blanda ihop alla torra kryddor. Lägg löken och vitlöken i botten av grytan, lägg köttet ovanpå och kryddorna överst. Låt även lite av marinaden också hänga med ner. Ställ in grytan i ugnen i 4 timmar. Titta till grytan lite då och då, fyll på med lite varm buljong om det har kokat torrt. När 4 timmar har gått, lyfter du upp köttbitarna på en skärbräda och drar isär köttet med två gafflar – ”Pull your pork with a fork” – medan du håller på med detta, låter du det som är kvar av marinaden koka ned så att det blir tjockt och simmigt. Det tar lite olika tid beroende på hur mycket som är kvar. Ok vält ner köttfnaset i marinaden och rör om. Nu är det klart att servera som mellan ditt rågbröd och till dina ingredienser.