Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt
Anette Rosvall
Kokboksförfattare, kreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Boeuf Bourguignon inspirerad av Julia Childs kan vara världens godaste gryta.

by Anette Rosvall 2021/01/18
written by Anette Rosvall 2021/01/18

Det här är nog världens godaste gryta, men är den snygg? Nej! det är den inte. Men det är som med folk i allmänhet. Man skall inte döma hunden efter håret, eller boken efter omslaget. Den här grytan blir dessutom godare om den får stå till sig en dag. Så gör morgondagens middagen medan du ändå står och fiffar med dagens. Boeuf Bourguignon serveras med stompad potatis, mos, med rostade rotsaker eller med breda nudlar, självklart med gröna bönor eller broccoli.

Här kommer receptet, en smula inspirerat av Julia Childs, min idol som som hade en enorm fabless för det franska köket samt var en mästarinna på just Bouef bourgion. Jag kan villigt erkänna att denna gryta är väldans inspirerad från henne, vilket gör denna till den godaste variant som uppbringas kan.

Jag gjorde ett lite annorlunda val och tänkte på hur etiketten passade till duken. Nåja vinet satt så klart som en smäck till maten också. För vinet Nautilus från Nya Zeeland är en utmärkt Pinot Noir och det vet ju varenda kotte att det passar till en Boeuf Bourig. Det bjöd på mogna jordgubbar, sandelträ och en fin mjuk syra och en härligt rund kryddighet. Om man hellre vill har franskt vin till fransk mat så kommer ytterligare två riktigt bra flaskor. Ett från Chateau Neuf de pape som är lite mustigare, här hittar skogshallon och mörka körsbär, vitpeppar, lagerblad och en balanserad kryddighet från ekhanteringen. Sist men inte minst ett från en makalöst bra en region och en spännande producent som jag tycker behöver puffas framåt lite granna Lirac. Vinet är döpt efter en operaaria Nessum Dorma från Domaine Maby ligger i beställningsortimentet men är värt att vänta på. En flörtig blommig frukt men toner av hallon och björnbär, söt lakrits och en balanserad kryddighet från ekhanteringen.

  • Nautilus Nr 74762
  • La Cour des Papes Nr 74604
  • Domaine Maby Nessun Dorma Nr 78898

Boeuf Bourguignon med tillbehör

Det här behöver du:

800 – 1000 gram högrev eller fransyska
smör att steka i
280 gram bacon eller rökt sidfläsk
2 morötter i bitar
2 skivade gula lökar
7 dl fylligt rödvin (gärna samma som serveras till maten sedan)
ca 7 dl mörk oxbuljong
3 msk tomatpuré
4 krossade vitlöksklyftor
1 tsk torkad timjan
2 lagerblad
salt och svartpeppar
(finhackad persilja till serveringen)

Mörkbräserade smålökar
18-24 småsteklökar
smör
4 msk oxfond
ca 0,5 dl vatten
salt och peppar

Brynta champinjoner
450 gram champinjoner
1 finhackad vitlöksklyfta
smör
salt och peppar

Potatis- och palsternacksmos med vitlöksdoft
1 kg skalad potatis i småbitar
300 gram skalad palsternacka i bitar
4 skalade vitlöksklyftor
salt vatten
2 dl mjölk
1 rejäl klick smör
Salt och peppar

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader, sedan behöver du en stekpanna som står på hög värme och en gryta som står på låg värme. Skär köttet i 5 cm stora kuber, torka av bitarna och fräs dem sedan i stekpannan och smör så att köttet får en fin bryn yta. Bryn lite kött i taget, det blir utan tvekan bäst så. Det kött som är klart får hoppa ner i grytan. När allt kött blivit brynt och ligger i grytan, fräser du morötter, vitlöksbitar och lök. Ner med dem i grytan också. Tomatpuré mår alltid bättre av lite värme så kläm ut purén i ensam stekpanna och häll sedan på lite av oxbuljongen. Vispa ur all köttsmak och häll ned spadet i grytan.

Häll i resten av oxbuljongen i grytan, och fyll sedan på med vin så att det täcker köttbitarna. Krydda och rör om, allra överst lägger du lagerbladen och sedan på med locket. In i ugnen i 3 – 4 timmar. Titta till grytan lite då och då och se till att det finns tillräckligt med vätska i grytan, fyll på med buljong och rödvin om det behövs. När 3 timmar har gått så tugga lite på en köttbit, den skall falla isär i din mun.

Under tiden du väntar på att grytan skall bli klar fiffar du med tillbehören. Fräs löken i en het panna i smör, rör pannan hela tiden och se till att lökarna får en jämnbrun färg. När de flesta har blivit vackert bruna så häller du på oxbuljong, så får det koka tills vattnet dunstat bort.

Smaksätt med salt och peppar, nu kan lökarna stå och vänta på grytan.Gör rent svampen och dela den i mindre delar, fräs vitlöken och svampen i smör tills den får vacker ljusbrunfärg. Smaksätt med salt och peppar och låt svamparna stå och vänta på grytan.Koka rotsakerna och vitlöken i det salta vattnet tills de är mjuka och lättmosade. Häll av vattnet och ta fram din potatispress. Ner med mjölk och smör i kastrullen, låt smöret smälta i mjölken. Pressa ned varenda liten potatisbit rakt ned i den varma mjölken, rör runt tills du har ett fluffigt mos. Smaka av med salt och peppar.

Servera grytan med mos och toppa den med lök, champinjoner och hackad persilja.

helgköttgrytalångkoklördagsmatrödvinsöndagsmat
1 comment
2
FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

previous post
Min godaste vaniljkaka är perfekt spröd och saftig på samma gång.
next post
Lyx en vanlig grå tråktisdag med grön ärtsoppa, bubbel och små lila blommor.

You may also like

Ost + vin = kärlek nr 2 –...

2021/03/04

Det är ju ”fössta tossdan i mass” då...

2021/03/04

Ost + vin = kärlek nr 1 –...

2021/03/03

Här kommer uppstarten på en liten serie som...

2021/03/03

Morotspasta med ruccola o valnötter

2021/03/02

Kändisviner, är det bara bra eller?

2021/03/01

Att resa med öl!

2021/02/27

Gör din egen lemonad av citrusfrukter med nyttig...

2021/02/26

Långsamt bakad spetskål med fläskkotlett och äppelmoutarda –...

2021/02/25

Vinkokt röd pasta…

2021/02/24

1 comment

Veckans middagar – v.39 | Matidéer 2012/09/20 - 20:17

[…] Boeuf Bourguignon från Husmorsan Anette […]

Comments are closed.

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Ost + vin = kärlek nr 2 – Sauvignon Blanc plus syrliga getostar.

    2021/03/04
  • Det är ju ”fössta tossdan i mass” då vankas det massipantåta. Det är ju sedan gammalt!

    2021/03/04
  • Ost + vin = kärlek nr 1 – Champagne plus gräddiga och färska ostar.

    2021/03/03
  • Här kommer uppstarten på en liten serie som jag kallar Ost + vin = kärlek!

    2021/03/03
  • Morotspasta med ruccola o valnötter

    2021/03/02

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fyllning förrätt God Jul gott grilla grillat jordgubbar jul kyckling kärlek kött köttfri måndag lax långkok midsommar ost paj party rabarber recept räkor sill smör smörgåstårta soppa svenskt kött sylt tips tävling tårta vardag vin

Instagram

Följ mig på YouTube

https://youtu.be/wonThNBTPg8
https://www.youtube.com/watch?v=2CTf0dgygYY

Samarbeten

  • Tre gånger semla plus goda drycker som passar fint till. Vad säger du om det?

    2021/02/11
  • En semla med apelsin- och aprikostouche på smörig och tung briochebulle, Mums!

    2021/02/10
  • Ett vackert och smakfullt kärleksbarn mellan en semla och en kladdkaka.

    2021/02/09
  • Semmelbonanza först ut en chokladsemla med fyllning av rostade hasselnötter!

    2021/02/08

Media & TV/Radio

  • Att resa med öl!

    2021/02/27
  • Vem vill inte ha hårda paket till jul? Än finns det tid.

    2020/12/18
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – Jag pratar på STAR FM

    2020/12/13
  • Jag vägrar en jul utan portvin och annat sött – Missa inte tipsen här eller på STAR FM.

    2020/12/04
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top