Att bjuda någon på en rykande buljong kan vara det optimala sättet att visa omtanke. Här får din matgäst även goda degknyten med smaskig fläskfyllning och en härlig gomadressing för att ytterligare öka njutningen. Det är lite som en variant på den populära ramen, fast med dumplings istället för nudlar. MUMS!

Rökig svampbuljong med fläskdumplings & gomadressing
Anette Rosvall Att bjuda någon på en rykande buljong kan vara det optimala sättet att visa omtanke. Här får din matgäst även goda degknyten med smaskig fläskfyllning och en härlig gomadressing för att ytterligare öka njutningen. Recept goma, dumpling, rökig buljong, EuropeanIngredients
Rökig svampbuljong + fyllning
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
100 gr svamp
100 gram karré - i bitar
1-2 rökta chilifrukter
2 liter kraftig buljong
olivolja
sherryvinäger
salt
svartpeppar
Goma dressing
3 msk risvinäger
2 msk soya
1 tsk socker
4 msk sesamolja
50 gram rostade sesamfrön
salt
citronsaft
Dumplings
Wontondeg - finns i asiatiska matbutiker -
köttblandningen från ovan
max 1 msk fisksås
1 msk sesamolja
Till servering:
Det gröna från sticklöken
rostade sesamfrön
Instructions
Finhacka lök, vitlök, svamp och karré och fräs sedan bitarna tillsammans i smör och olja tills allt blivit mjukt och följsamt. Häll på buljongen och låt koka tills karrén är trådig och sönderkokt, det tar minst 2 timmar. Sila av den buljongen som är kvar smaka av den med sherryvinäger salt och peppar och ställ åt sidan ett tag. När köttröran har svalnat så skall det blir fyllning till dina dumplings.
Innan du kokar dina knyten så gör din dressing. Rosta sesamfröna i en torr stekpanna, mixa dem sedan till en grov puré i din mortel. Blanda sedan ihop alla ingredienser till en dressing. Smaka av med salt och lite citronsaft
Hacka eller mixa alla ingredienser till fyllningen fint, väldigt fint. Blanda med fisksås och sesamolja tills du har en smakfull gegga. Då är det dags att fylla dina knyten. Lägg en liten klick fyllning på mitten av wontondegen, pensla med vatten och vik sedan ihop till snygga knyten. Dessa skall nu ångkokas. Har du en dumplingkokare så använd den, annars går det med ett durkslag med ett oljat eller vaxat bakplåtspapper i. Koka dem i cirkus 5 minuter tills degen blivit lite genomskinlig. Lägg några dumplings i en skål, häll på lite buljong och sedan dekorerar du med goma dressing, finhackad sticklök och rostade sesamfrön. Ät och njut!