Vare sig du är ute på picknick, sitter på en brunch eller har dansat hela natten och behöver en redig vickning så sitter en riktigt smarrig köttbullsmacka alltid som en smäck. Den här är lite annorlunda för den görs på kryddig kycklingfärs. Serveras med en krispig, stingig coleslaw med grön majo på rågbröd jag lägger desstuom lite härlig syrad rödlök på toppen.
Köttbullarna får en söt-stingig smak som passar härligt till en ljus lager, Saison eller någon annan smaskig dryck med fruktighet. Här kommer först dryckestipsen sedan liten längre ner hittar du receptet.
Anosteké Saison #11326
Björk #11288
Maglehem n:o 4 #11575
Köttbollar på kyckling med coleslaw och het, grön majo på rågbröd
Det här behöver du:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
3 cm färsk ingefära, riven
6 msk jordnötssmör med crunch
500 gram kycklingfärs
1 ägg
2 tsk sambal oelek
1 tsk currypulver
salt och svartpeppar
Smör och olja till stekning
Krispig coleslaw
400 gram vitkål
1 majrova, skalad och grovt riven
1 stort syrligt äpple
1 dl koriander, hackad
1 dl mynta, hackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 lime, skal och juice
6 msk vitvinsvinäger
en skvätt flytande honung
6 msk majonnäs
0,5 dl olja
en liten näve hackade rostade jordnötter
salt och peppar
Grön majo
1 äggula
4 msk vitvinsvinäger
en liten näve mixad färsk koriander (du bestämmer hur smakrik du vill ha din majo)
en knivsudd fransk senap
2 msk limesaft
salt och peppar
3-5 dl neutral olja (utan smak tex solros-, majs-, eller matolja)
Gör så här:
Gör köttbollarna så här: Riv lök och vitlök, sedan är det bara att blanda ihop lökrivet med alla övriga ingredienser. Låt smeten stå kallt en liten stund, och rulla sedan köttbullar som du steker dem fina och gyllene i smör och olja.
Till servering behöver du även ett par skivor mörkt bröd. Lägg sedan köttbollarna ovanpå krispig coleslaw, och toppa till sist med den gröna majon.
Krispig Coleslaw gör du på detta vis: Börja med att riva rödkålen och majrovan sedan blandar du ihop resten av ingredienserna till en dressing, smaka av med salt och peppar . Blanda ihop allting och låt sedan salladen stå ett tag för att smakerna skall gifta sig. Smaka av igen och njut.
Se till att alla ingredienser är rumstempererade innan du börjar! Rör ihop vinäger, citronsaft, senap och vispa sedan det fluffigt tillsammans med äggulan. Lägg en disktrasa under din bunke och vispa nu ordentligt medan du låter oljan i en fin stråle åka ner i äggvispet. Vispa, vispa och vispa tills du får precis den tjocklek du vill på din majonäs. När du är nöjd smaksätter du den med salt, mixad koriander, peppar och eventuellt några droppar limesaft.