Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt
Anette Rosvall
Kokboksförfattare, kreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Palak Paneer skön comfort foood och en favorit från det indiska köket.

by Anette Rosvall 2021/02/01
written by Anette Rosvall 2021/02/01

Paneer är en indisk färskost, som gör sig väldigt bra i grytor. Det är faktiskt inte ett dugg svårt att göra den själv. Börja i tid, se till att använda gammeldags mjölk som inte är homogeniserad, och du, håll ett öga på den så att den inte kokar över. När man pratar vin till indisk mat så är det inte helt enkelt på grund av alla kryddor och smaker. Den bästa kombinationen blir med en ljus veteöl eller en riktigt god äppelmust. Men det finns de som säger att en Gewurtstraminer fungerar alldeles utmärkt. Den lite söta, fruktiga tonen på vinet balanserar kryddigheten i denna rätt. Du hittar tips här nedanför och ännu lite längre ner ett recept på min variant av den indiska vegorätten Palak Paneer.

  • Viggan Wit # 32884 (småskaligt)
  • ÄppelmustIngrid Marie #1863
  • Rossidi OrangeGewürztraminer #90614

Palak Paneer indisk comfort food!

Det här behöver du:

Paneerosten
2 liter gammeldags mjölk (ca 4 % fett)
1 dl tjock yoghurt (ca 10 % fett)
saften av en citron

själva grytan
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
en bit färsk ingefära, motsvarande 3 msk hackad
olja
1 tsk spiskummin
2 tsk korianderfrön
1 tsk gula senapsfrön
1 tsk gurkmeja
1 grön chili finhackad
1 krm svartpeppar
½ tsk kardemumma
400 g bladspenat (gärna fryst)
400 g krossad tomat (1 burk)
2 stycken färska tomater
1 burk kokosgrädde
salt och peppar
färsk koriander

 

till servering:
ris för 4 pers
chiliflingor


Gör så här:

Kvällen innan måste du börja med att göra din Paneer. Häll upp mjölk och yoghurt i en stor kastrull. Rör hela tiden så att inte mjölken bränner vid, och precis när den börjar lyfta så drar du kastrullen från plattan och rör ner citronsaften. Rör nu ordentligt medan mjölken klumpar sig, eller bara blir tjock. Den beter sig olika vid olika tillfällen. Lägg sedan en ren kökshandduk i ett durkslag, och häll över ostmassan. Tryck till lite granna, så att det blir en klump. Låt vätskan rinna av i 20–30 minuter häll av vasslen (det vill säga vätskan) linda in klumpen i handduken och ställ den i kylen över natten i press. En snabbare variant är att använda sig utav Halloumiost och då börjar du här! Precis innan du skall tillaga din ost, så skär du den i mindre bitar.

Inför servering börjar du med att koka riset enligt förpackningen och sedan hacka lök, vitlök och ingefära fint. Bryn i olja i en tjockbottnad stekgryta. Tillsätt kryddorna - utom salt - så de får svettas lite granna i den varma oljan. Sedan får även paneeren ner i oljan för att få lite färg. Ja, och sedan ner med spenat, tomatkross och kokosgrädd och låt puttra i några minuter.

Tärna tomaterna och tillsätt även dem, låt sedan grytan koka några minuter så att allt blir hett och rykande. Smaka av med salt, peppar och färsk hackad koriander. Servera med ris och chiliflingor.

0 comment
0
FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

previous post
Har du en ostskalk parmesan kvar? Lyckans ost, då kan du göra mina parmesankex.
next post
Mera kål… denna gång på pizza en bianco med svamp, ädelost och så frasig grönkål.

You may also like

Ost + vin = kärlek nr 2 –...

2021/03/04

Det är ju ”fössta tossdan i mass” då...

2021/03/04

Ost + vin = kärlek nr 1 –...

2021/03/03

Här kommer uppstarten på en liten serie som...

2021/03/03

Morotspasta med ruccola o valnötter

2021/03/02

Gör din egen lemonad av citrusfrukter med nyttig...

2021/02/26

Långsamt bakad spetskål med fläskkotlett och äppelmoutarda –...

2021/02/25

Vinkokt röd pasta…

2021/02/24

Supersmarrig laxrilette med vacker rosa syrad lök på...

2021/02/22

En underbar middagsutmaning gjorde kålpuddingen smaskigt vegetarisk.

2021/02/20

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Ost + vin = kärlek nr 2 – Sauvignon Blanc plus syrliga getostar.

    2021/03/04
  • Det är ju ”fössta tossdan i mass” då vankas det massipantåta. Det är ju sedan gammalt!

    2021/03/04
  • Ost + vin = kärlek nr 1 – Champagne plus gräddiga och färska ostar.

    2021/03/03
  • Här kommer uppstarten på en liten serie som jag kallar Ost + vin = kärlek!

    2021/03/03
  • Morotspasta med ruccola o valnötter

    2021/03/02

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fyllning förrätt God Jul gott grilla grillat jordgubbar jul kyckling kärlek kött köttfri måndag lax långkok midsommar ost paj party rabarber recept räkor sill smör smörgåstårta soppa svenskt kött sylt tips tävling tårta vardag vin

Instagram

Följ mig på YouTube

https://youtu.be/wonThNBTPg8
https://www.youtube.com/watch?v=2CTf0dgygYY

Samarbeten

  • Tre gånger semla plus goda drycker som passar fint till. Vad säger du om det?

    2021/02/11
  • En semla med apelsin- och aprikostouche på smörig och tung briochebulle, Mums!

    2021/02/10
  • Ett vackert och smakfullt kärleksbarn mellan en semla och en kladdkaka.

    2021/02/09
  • Semmelbonanza först ut en chokladsemla med fyllning av rostade hasselnötter!

    2021/02/08

Media & TV/Radio

  • Att resa med öl!

    2021/02/27
  • Vem vill inte ha hårda paket till jul? Än finns det tid.

    2020/12/18
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – Jag pratar på STAR FM

    2020/12/13
  • Jag vägrar en jul utan portvin och annat sött – Missa inte tipsen här eller på STAR FM.

    2020/12/04
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top