Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Palak Paneer skön comfort foood och en favorit från det indiska köket.

by Anette Rosvall 2021/02/01
written by Anette Rosvall 2021/02/01

Paneer är en indisk färskost, som gör sig väldigt bra i grytor. Det är faktiskt inte ett dugg svårt att göra den själv. Börja i tid, se till att använda gammeldags mjölk som inte är homogeniserad, och du, håll ett öga på den så att den inte kokar över. När man pratar vin till indisk mat så är det inte helt enkelt på grund av alla kryddor och smaker. Den bästa kombinationen blir med en ljus veteöl eller en riktigt god äppelmust. Men det finns de som säger att en Gewurtstraminer fungerar alldeles utmärkt. Den lite söta, fruktiga tonen på vinet balanserar kryddigheten i denna rätt. Du hittar tips här nedanför och ännu lite längre ner ett recept på min variant av den indiska vegorätten Palak Paneer.

  • Viggan Wit # 32884 (småskaligt)
  • ÄppelmustIngrid Marie #1863
  • Rossidi OrangeGewürztraminer #90614

Palak Paneer indisk comfort food!

Det här behöver du:

Paneerosten
2 liter gammeldags mjölk (ca 4 % fett)
1 dl tjock yoghurt (ca 10 % fett)
saften av en citron

själva grytan
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
en bit färsk ingefära, motsvarande 3 msk hackad
olja
1 tsk spiskummin
2 tsk korianderfrön
1 tsk gula senapsfrön
1 tsk gurkmeja
1 grön chili finhackad
1 krm svartpeppar
½ tsk kardemumma
400 g bladspenat (gärna fryst)
400 g krossad tomat (1 burk)
2 stycken färska tomater
1 burk kokosgrädde
salt och peppar
färsk koriander

 

till servering:
ris för 4 pers
chiliflingor


Gör så här:

Kvällen innan måste du börja med att göra din Paneer. Häll upp mjölk och yoghurt i en stor kastrull. Rör hela tiden så att inte mjölken bränner vid, och precis när den börjar lyfta så drar du kastrullen från plattan och rör ner citronsaften. Rör nu ordentligt medan mjölken klumpar sig, eller bara blir tjock. Den beter sig olika vid olika tillfällen. Lägg sedan en ren kökshandduk i ett durkslag, och häll över ostmassan. Tryck till lite granna, så att det blir en klump. Låt vätskan rinna av i 20–30 minuter häll av vasslen (det vill säga vätskan) linda in klumpen i handduken och ställ den i kylen över natten i press. En snabbare variant är att använda sig utav Halloumiost och då börjar du här! Precis innan du skall tillaga din ost, så skär du den i mindre bitar.

Inför servering börjar du med att koka riset enligt förpackningen och sedan hacka lök, vitlök och ingefära fint. Bryn i olja i en tjockbottnad stekgryta. Tillsätt kryddorna - utom salt - så de får svettas lite granna i den varma oljan. Sedan får även paneeren ner i oljan för att få lite färg. Ja, och sedan ner med spenat, tomatkross och kokosgrädd och låt puttra i några minuter.

Tärna tomaterna och tillsätt även dem, låt sedan grytan koka några minuter så att allt blir hett och rykande. Smaka av med salt, peppar och färsk hackad koriander. Servera med ris och chiliflingor.

Har du lagat det här?
Hur gick det? Tagga mig gärna på instagram när du visar din bild. https://www.instagram.com/anetterosvall/
0 comment 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

previous post
Up-side-down kaka med tranbär och apelsin
next post
Mera kål… denna gång på pizza en bianco med svamp, ädelost och så frasig grönkål.

You may also like

Blåbär+crunch+muffins = liten portionspaj.

2022/05/20

Red velvet cake eller röd sammets kaka, är...

2022/05/18

När Cuba och Sydtyrolen möts i en grillad...

2022/05/16

smørrebrød, sandwich, smörgås eller macka

2022/05/15

Blev sugen på carbonara.

2022/05/11

Skagen en klassisk förrätt. Är det kanske också...

2022/05/10

Det finns så mycket gott att upptäcka har...

2022/05/10

Vegobiffar av zuccini

2022/05/09

Vårkyckling med tillbehör

2022/05/06

Middagstips till helgerna – grillad tonfisk med slöbakad...

2022/05/04

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Blåbär+crunch+muffins = liten portionspaj.

    2022/05/20
  • Red velvet cake eller röd sammets kaka, är tung, spektakulärt färgglad, god och saftig.

    2022/05/18
  • När Cuba och Sydtyrolen möts i en grillad smörgås börjar änglarna sjunga.

    2022/05/16
  • smørrebrød, sandwich, smörgås eller macka

    2022/05/15
  • Blev sugen på carbonara.

    2022/05/11

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fyllning förrätt gott grilla grillat hallon jordgubbar julmat kaka kyckling kärlek kött köttfri måndag lax långkok midsommar nyår ost paj party pasta rabarber recept räkor smör soppa svenskt kött sylt tips tävling tårta vitt vin ägg

Instagram

Följ mig på YouTube

https://youtu.be/wonThNBTPg8
https://www.youtube.com/watch?v=2CTf0dgygYY

Samarbeten

  • När Cuba och Sydtyrolen möts i en grillad smörgås börjar änglarna sjunga.

    2022/05/16
  • Matlagning och vinprovning med Amka

    2022/04/29
  • Jury i Dagligvarugalan

    2022/04/11
  • Romglazad stuffad kyckling med gul rispilaff samt fruktig rom- och currysås!

    2022/01/05

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt