Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt
Anette Rosvall
Kokboksförfattare, kreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Tre gånger semla plus goda drycker som passar fint till. Vad säger du om det?

by Anette Rosvall 2021/02/11
written by Anette Rosvall 2021/02/11

Jag har jag tagit fram tre goda semlor som du med fördel kan baka till till fettisdagen. Jag har i veckan bjudit på tre recept en chokladsemla med hasselnötsmassa samt en briochesemla med aprikos- och apelsinfyllning plus en kladdkaka med semmeltouche. Nu till sist får du en klassisk semla med piff av salta och rostade mandlar. Men inte nog med det för dessutom får du tre smarriga drycker som passar som hand i handske till de goda bakverken. Här nedanför hittar du mitt recept på den klassiska semlan. Den har fått en liten annorlunda tvist med en mandelmassa som är pimpad med Klassisk semla med salt, rostad mandel.

Recept på övriga semlor hittar du om du klickar på bilderna lycka till!

  • Dow’s10 Year Tawny Port #8396
    till den klassiska semlan.
  • Gérard BertrandRivesaltes Ambré #8381
    till chokladsemlan.
  • Nivole #7787 till briochesemlan.
  • Semmelkladdkaka
  • Chokladsemla med hasselnötsfyllning
  • Briochesemla med aprikos- och apelsinfyllning

Klassisk semla med fyllning av salt, rostad mandel.

Det här behöver du:

Bullar (stort runt lock)
150 gram smör
5 dl rumstempererad gräddmjölk
25 gram jäst
1,5 dl strösocker
1 +1 st ägg (spar ett för att pensla bullarna med)
1 nypa salt
cirka 10-12 dl vetemjöl

1 ägg att pensla bullarna med

Mandelmassefyllning
4 dl mandlar skalade
1 dl mandlar rostade salta (finns i lösvikt i livsmedelsbutik)
3 dl florsocker
1 dl äggvita
2 st bittermandlar
3 tsk nymald kardemumma

Servera med vispad grädde och siktat florsocker

Gör så här:

Bullarna gör du så här:  smula ner jästen i en bunke och häll på socker och salt. Låt jästen smälta lite i sockret och rör sedan ut jästen i degvätskan. Nu ner med resten av ingredienserna. Arbeta ihop till en smidig deg, knåda sedan minst 10 minuter för hand eller 5 i en maskin tills du får en sidenblank deg med glutentrådar. Låt sedan degen jäsa i en timme, rulla ut 15-20 bullar och låt dem jäsa ytterligare en timme. Sedan skall de penslas med ägg och sedan gå i ugnen i cirka 20-25 minuter.

Fyllningen gör du så här: Börja med att rosta 1 dl mandlar med skal i 175 grader i 10 minuter. Lägg dem sedan i en mixer. Ta bort skalet på resterande 4 dl mandlar genom att koka dem i vatten i några minuter, därefter går det lätt att plocka sedan av skalet. När de är nakna lägger du även dem i mixern. Mixa nu mandlarna tills det blir finhackade. Tag bort 1 dl av mandelhacket, och kör resten med övriga ingredienser tills du har en slät massa. Du kommer säkert att behöva skrapa runt lite i botten för att få en jämn massa. Fös sedan ner alltsamma i en plastbunke och vänd ner de finhackade mandlarna.

När du ska göra dina semlor gör du så här: Gröp ur semmelbullarna fyll på med mandelmassefyllning. Om den är lite för hård så späd den  gärna med lite ovispad grädde. Spritsa eller lägg på vispgrädde, lägg på locket, sikta florsocker över locket.

0 comment
0
FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

previous post
En semla med apelsin- och aprikostouche på smörig och tung briochebulle, Mums!
next post
En härlig alla hjärtans dags meny som självklart går i kärlekens rosaröda färg.

You may also like

Ost + vin = kärlek nr 2 –...

2021/03/04

Det är ju ”fössta tossdan i mass” då...

2021/03/04

Ost + vin = kärlek nr 1 –...

2021/03/03

Här kommer uppstarten på en liten serie som...

2021/03/03

Morotspasta med ruccola o valnötter

2021/03/02

Kändisviner, är det bara bra eller?

2021/03/01

Att resa med öl!

2021/02/27

Gör din egen lemonad av citrusfrukter med nyttig...

2021/02/26

Långsamt bakad spetskål med fläskkotlett och äppelmoutarda –...

2021/02/25

Vinkokt röd pasta…

2021/02/24

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Ost + vin = kärlek nr 2 – Sauvignon Blanc plus syrliga getostar.

    2021/03/04
  • Det är ju ”fössta tossdan i mass” då vankas det massipantåta. Det är ju sedan gammalt!

    2021/03/04
  • Ost + vin = kärlek nr 1 – Champagne plus gräddiga och färska ostar.

    2021/03/03
  • Här kommer uppstarten på en liten serie som jag kallar Ost + vin = kärlek!

    2021/03/03
  • Morotspasta med ruccola o valnötter

    2021/03/02

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fyllning förrätt God Jul gott grilla grillat jordgubbar jul kyckling kärlek kött köttfri måndag lax långkok midsommar ost paj party rabarber recept räkor sill smör smörgåstårta soppa svenskt kött sylt tips tävling tårta vardag vin

Instagram

Följ mig på YouTube

https://youtu.be/wonThNBTPg8
https://www.youtube.com/watch?v=2CTf0dgygYY

Samarbeten

  • Tre gånger semla plus goda drycker som passar fint till. Vad säger du om det?

    2021/02/11
  • En semla med apelsin- och aprikostouche på smörig och tung briochebulle, Mums!

    2021/02/10
  • Ett vackert och smakfullt kärleksbarn mellan en semla och en kladdkaka.

    2021/02/09
  • Semmelbonanza först ut en chokladsemla med fyllning av rostade hasselnötter!

    2021/02/08

Media & TV/Radio

  • Att resa med öl!

    2021/02/27
  • Vem vill inte ha hårda paket till jul? Än finns det tid.

    2020/12/18
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – Jag pratar på STAR FM

    2020/12/13
  • Jag vägrar en jul utan portvin och annat sött – Missa inte tipsen här eller på STAR FM.

    2020/12/04
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top