Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt
Anette Rosvall
Kokboksförfattare, kreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Vänlig vecka börjar med en snäll, god och chokladig dessert.

by Anette Rosvall 2021/02/07
written by Anette Rosvall 2021/02/07
choklad, anette rosvall , dessert, spritdessert, whisky

Vad är vänliga veckan kanske du undrar?! Jomen det kan jag berätta. Enligt allvetande internet så uppkom Vänliga veckan faktiskt redan 1946 efter att en busschaufför uttryckt att många av hans resenärer såg trista, tråkiga och sura ut. En tidning utlyste därför vänliga veckan då folk skulle försöka le, hälsa och se lite gladare ut i allmänhet. Sedan dess har det pågått mer eller mindre lyckosamt.

Kanske är det en slump att Alla hjärtans dag också hittas i just i Vänliga veckan. För det är en mycket äldre tradition som enligt Wikipedia startade redan på 400-talet. Men det var först under medeltiden som dagen kopplades till romantik. Då var det pojkar och unga män som skulle fundera ut vem som kunde bli deras hjärtans kär. Nu för tiden ger både män och kvinnor bort kort, uppstoppade nallar eller 3 röda rosor till den man håller av. Kanske man även äter och dricker något gott. Kanske bjuder jag några av mina älsklingar på köttfärssås och spagetti och självklart får de efterrätt kanske Chokladmousse med whisky- & espressotouche samt lakritskolarippel!

Den görs helst med den japanska whiskyn Nikka from the barrel som faktiskt är anledningen till att jag nu för tiden klarar av att dricka whisky. Den smakar apelsinblom, lakrits och precis lagom rökigt. I den här desserten hittar du alla de där smakerna, och tillsammans med det gräddiga blir det som en smekning för gommen.

Chokladmousse med whisky- & espressotouche samt lakritskolarippel.

Det här behöver du:

1 dl kakao
2,5 dl mascarpone
1 dl lätt vispad grädde
0,5 dl socker
0,5 tsk vaniljsocker
2 msk starkt espressokaffe
2 msk Nikka from the Barrel
2 äggulor

Lakritskolasås
1,5 dl grädde
0,5 dl mörkt muskovadosocker
2 tsk lakritspulver (eller granulat)
6 msk smör

Topping
Flingsalt

Gör så här:

Börja med kolasåsen! Värm alla ingredienser utom smöret försiktigt i en kastrull (den kokar lätt över). Drag kastrullen av plattan och rör sedan ner smöret. Ställ kallt medan du gör moussen.Nu till moussen! Vispa grädde fluffigt och ganska lätt i en skål. Vispa sedan äggulor, socker och mascarponene i en annan. Smaksätt äggsmeten med kakao, vaniljsocker och espressokaffet. Vispa nu ihop de två fluffen, tills du har en fin och luftig mousse. Ställ nu även moussen kallt ett litet tag. Under tiden du väntar tar du fram en spritspåse och en stjärntyll. Börja med att göra ränder av den sega kolasåsen i spritsspåsen och fyll den sedan med mousse. När du spritsar nu kommer chokladmoussen bli härligt ripplad av salt kolasås. Toppa med lite flingsalt, gärna chokladdoppade kaffebönor och servera sedan med Nikka from the barrel


chokladdessertlakritsmoussenikkawhisky
0 comment
0
FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

previous post
Mat är kärlek prova en passionerat rosa sås till din torskrygg i vänliga veckan.
next post
Semmelbonanza först ut en chokladsemla med fyllning av rostade hasselnötter!

You may also like

Ost + vin = kärlek nr 2 –...

2021/03/04

Det är ju ”fössta tossdan i mass” då...

2021/03/04

Ost + vin = kärlek nr 1 –...

2021/03/03

Här kommer uppstarten på en liten serie som...

2021/03/03

Morotspasta med ruccola o valnötter

2021/03/02

Kändisviner, är det bara bra eller?

2021/03/01

Att resa med öl!

2021/02/27

Gör din egen lemonad av citrusfrukter med nyttig...

2021/02/26

Långsamt bakad spetskål med fläskkotlett och äppelmoutarda –...

2021/02/25

Vinkokt röd pasta…

2021/02/24

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Ost + vin = kärlek nr 2 – Sauvignon Blanc plus syrliga getostar.

    2021/03/04
  • Det är ju ”fössta tossdan i mass” då vankas det massipantåta. Det är ju sedan gammalt!

    2021/03/04
  • Ost + vin = kärlek nr 1 – Champagne plus gräddiga och färska ostar.

    2021/03/03
  • Här kommer uppstarten på en liten serie som jag kallar Ost + vin = kärlek!

    2021/03/03
  • Morotspasta med ruccola o valnötter

    2021/03/02

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fyllning förrätt God Jul gott grilla grillat jordgubbar jul kyckling kärlek kött köttfri måndag lax långkok midsommar ost paj party rabarber recept räkor sill smör smörgåstårta soppa svenskt kött sylt tips tävling tårta vardag vin

Instagram

Följ mig på YouTube

https://youtu.be/wonThNBTPg8
https://www.youtube.com/watch?v=2CTf0dgygYY

Samarbeten

  • Tre gånger semla plus goda drycker som passar fint till. Vad säger du om det?

    2021/02/11
  • En semla med apelsin- och aprikostouche på smörig och tung briochebulle, Mums!

    2021/02/10
  • Ett vackert och smakfullt kärleksbarn mellan en semla och en kladdkaka.

    2021/02/09
  • Semmelbonanza först ut en chokladsemla med fyllning av rostade hasselnötter!

    2021/02/08

Media & TV/Radio

  • Att resa med öl!

    2021/02/27
  • Vem vill inte ha hårda paket till jul? Än finns det tid.

    2020/12/18
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – Jag pratar på STAR FM

    2020/12/13
  • Jag vägrar en jul utan portvin och annat sött – Missa inte tipsen här eller på STAR FM.

    2020/12/04
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top