Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Det är ju ”fössta tossdan i mass” då vankas det massipantåta. Det är ju sedan gammalt!

by Anette Rosvall 2021/03/04
written by Anette Rosvall 2021/03/04
725

Idag är det ju ”fössta tossdan i mass” eller första torsdagen i mars om man inte pratar småländska. Då vankas det massipantåta eller marsipantårta dåra. Det är ju sedan gammalt. Min variant på sagda tårta är lite syrligare och lite mer färglad i allafall på insidan. Just till denna tårta använde jag ett vitt marsipantäcke. Fyllningen består av syrlig hallonkräm, och en citrongrädde randig av Lemon Curd. Som den lösningsorientera person jag är så nyper jag föriktigt ihop marsipanen i slutet. Då ser det ut som en liten kjol och man behöver inte bry sig om att marispantäcket blir knögligt och sträcker sig fult över den fina kullen.

Det här behöver du:

Bottnar
Antingen köper du färdiga bottnar eller så gör du så här:
3,5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
225 gram smör (rums tempererat)
4 3/4 dl socker
4 stora ägg
1 3/4 dl mjölk
4 msk citronsaft
2 tsk rivet citronskal

Hallonfyllning
4 äggulor
1 dl koncentrerad hallondryck
25 gram florsocker
2 gelatinblad (blötlagda)
1,5 dl vispgrädde
1,5 dl crème fraiche

Citrongrädde
Vispa 3 dl grädde
Och vänd sedan ned 1 burk lemon curd (ca 250 ml) lite slarvigt så att grädden fortfarande är lite randig av citronkrämen. Låt det stå kallt tills du skall fylla din tårta.

1 styck Marsipan Lock i valfri färg

Gör så här:

Sätt ugnen på 180 grader. Smöra och bröa tre formar (22 cm i diameter), lägg gärna bakplåtspapper i botten. Sikta mjöl och bakpulvret och ställ åt sidan. Vispa smöret så att det blir mjukt och smidigt, tillsätt sockret lite i taget och fortsätt vispa tills det blir fluffigt och ljust (tar cirka tre minuter med elvisp). Tillsätt äggen ett i taget, vispa ordentligt mellan varje. Häll de torra ingredienserna i smeten i omgångar tillsammans med mjölk, citronsaft och citronskal. Fördela smeten mellan de tre kakformarna och grädda i 20–25 minuter eller tills bakstickan är torr när du tar ut den. Låt bottnarna svalna helt innan du fyller tårtan.

Bland äggulor och koncentrerad hallondryck i en kastrull. Värm blandningen försiktigt under omrörning. Tillsätt de blötlagda och urkramade gelatinbladen och rör tills de har löst sig. Ta av kastrullen från plattan och låt blandningen stå och svalna. Under tiden vispar du crème fraichen fluffig, fyller på med lite grädde i taget tills du har en fluffig kräm. Vänd försiktigt ned den svala hallonblandningen i gräddkrämen och låt den stå kallt tills du skall fylla din tårta.

Ok! Nu är alla ingredienser färdiga. Lägg den första bottnen på ett fint fat och bred hälften av hallonfyllningen därpå. Nästa botten på och så hallonfyllning där också. Nu på med den sista botten och där skall citrongrädden bredas, se till så att grädden bildar en kupol. Du skall göra ett berg av grädde mitt på. När ditt berg av grädde är slätt och fast så tar du ditt färdiga lock, kavlar lite på det (använd florsocker så att inte marsipanen fastnar i underlaget) rulla upp det på kaveln och vänd det över tårtan. Vik in kanterna, eller gör som jag gjorde nyp till lite så att det ser ut som en liten klänning. Dekorera med en vacker ros.

Har du lagat det här?
Hur gick det? Tagga mig gärna på instagram när du visar din bild. https://www.instagram.com/anetterosvall/

0 comment 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

previous post
Ost + vin = kärlek nr 1 – Champagne plus gräddiga och färska ostar.
next post
Ost + vin = kärlek nr 2 – Sauvignon Blanc plus syrliga getostar.

You may also like

En fisk kommer lastad i ett paket

2023/02/07

Jag fick en kycklingburgare av killarna!

2023/02/03

Vad äter du med din hjärtans kär?

2023/02/02

Rostbröd – Toast a´la Blohm, som du lätt...

2023/01/31

Mina frukostrutiner kan upplevas tråkiga, enahanda och utan...

2023/01/30

Semla nummer två är vuxen med smak av...

2023/01/26

Morsans mumsiga mjuka pepparkaka med lingon – en...

2023/01/25

Pimpa din rostbiff i en gudomlig marinad!

2023/01/21

Do you like Pina Colada? JA absolut!

2023/01/19

Semla nummer ett är en variant med choklad...

2023/01/17

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • En fisk kommer lastad i ett paket

    2023/02/07
  • Jag fick en kycklingburgare av killarna!

    2023/02/03
  • Vad äter du med din hjärtans kär?

    2023/02/02
  • Rostbröd – Toast a´la Blohm, som du lätt som en plätt knåpar ihop själv.

    2023/01/31
  • Mina frukostrutiner kan upplevas tråkiga, enahanda och utan omväxling – Men jag älskar dem!

    2023/01/30

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fisk fredagsmys fyllning förrätt gott grilla grillat hallon kaka korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lax lätt långkok midsommar nyår ost paj party pasta rabarber recept smör soppa svenskt kött sylt tips tävling tårta vitt vin ägg äpple

Instagram

Följ mig på YouTube

https://youtu.be/wonThNBTPg8
https://www.youtube.com/watch?v=2CTf0dgygYY

Samarbeten

  • Do you like Pina Colada? JA absolut!

    2023/01/19
  • Semla nummer ett är en variant med choklad och hasselnötter.

    2023/01/17
  • Jag gillar att vara busig. Fram med semlorna nu!

    2023/01/13
  • Ostkaka a la Creme Catalana med citrussallad en lyxig och delikat dessert

    2022/11/13

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt